Hallo allemaal,
Ik heb een aantal vragen:
1x stoken of 2x stoken.
Sommige blijven bij 1 x stoken alleen vind ik dan
Percentage vrij laag ( de smaak daar in tegen van het kleine (hart) is wel heel lekker ..
En stel, je stookt het fruit 2x : de ruw stook en de fijn stook .
wat doen jullie met de naloop van de fijn stook!? Gooien jullie dat weer bij de nieuwe ruw stook van de 2e lading die je maakt !?
Zijn er ook mensen die de ruwstook van de 1e emmer ...
Bij de 2e ruwstook van een andere emmer stookwijn gooien om een wat hoger percentage te krijgen ??
Ik hoor graag hoe jullie het doen !
Hai, ik ben zelf ook nog niet zo lang bezig, maar als ik bijvoorbeeld rum stook, stook ik de eerste keer snel en tot er ongeveer 10% inzit. De smaak vind ik dan nog niet heel goed. Wanneer ik hem dan een tweede keer stook en wat meer weglaat aan begin en eind, vind ik de smaken wat beter, ook al verdun ik het weer terug naar avb wat er eerst uitkwam.
Het lijkt alsof de kwaliteit stukken beter wordt. Maar ik denk dat het voor iedereen verschilt.
O sorry, het gaat over fruit! Dat had ik niet gezien.
Maar ik denk dat het ook voor fruit opgaat!
Fruit 2 x stoken wordt altijd zachter van smaak, vraag maar aan Chris die heb het jaren niet gedaan en nu doet hij het wel heb ik gelezen in zijn postes, en volgens mij is hij om !
En net wat je zeg je kan de voorloop en naloop weer mee stoken met de volgende ronden
succes
Grappig, ik heb hetzelfde met rum ervaren en dacht ook dat het fruit zo zou werken.
Ik stook alles 2 keer. eerste keer snel tot er een sterkte van 20% uit de ketel komt. de fijnstook gooi ik eerst de voorloop weg, dan maak ik cuts en laat meestal de eerste paar eruit, dan het hart doorstoken tot de 40% uit de ketel komt. dan alles opvangen tot 20% en dat bij de volgende ronde. ik ervaar een zachtere vollere smaak van 2 keer stoken.
greetz
Ik stook nu mijn fruit twee keer wordt hij zachter van,voorloop gooi ik weg en stook tot 20%,de rest gooi ik weg.gr.?Chris.V
Koperstoker was inderdaad 4dagen om,nu moet ik weer bijkomen,heb feestje volgende week???.gr?Chris.V.
Duurt wel langer voor het op smaak komt niet !?
Dat ervaar ik niet zo, de whisky wel maar dat is omdat het op vat ligt haha. Doordat het zachter wordt komt de smaak meer naar voren. Als ik fruit stook behandel ik het hetzelfde als whisky. Ik maar cuts en hou alleen het 'volle' hart. De kop en staart stook ik dan met de volgende ronde mee, zo krijg ik altijd een volle smaak die zacht is. Ik verdun het gewoon met kraantjes water tot drinksterkte.
Groetj
Ik gooi mijn drank na twee keer gestookt op eiken en zet het buiten voor de wisselende themp.smaakt naar cognac.en lekker zacht van smaak.gr.?Chris.V.
Ik gaat het denk ik ook zo doen!
Ff van appels pulp maken ... gist erbij ... als het uitgegist is ... au bain Marie stoken .... 2e stook met klein keteltje ernaast ... in kleine potjes verzamelen ... op smaak selecteren .... in eiken vat
eerste vat van 60 liter is gevuld met pruimen
Word dus palinka?
ja chrisv en er hangen nog veel pruimen aan de bomen