Hier zijn ze nog niet rijp genoeg,ook weinig abrikozen,heir is veel regen gevallen en koud voor de tijd van het jaar,normaal zou ik hier al achter de ketel zitten,ben blij dat ik 25 ltr meegenomen heb en nog vooraad van vorige jaar heb,en mijn buurman en de rest hebben ook een grote vooraad dus,ze vragen of ik genoeg heb anders krijg ik wel een paar liter van hun.en voor de rest ben ik op zo veel plaatsen uitgenodigt dat ik niet weet waar ik naar toe moet,dus daar drink ik van hun.in1.5week 2dagen niet gedronken,aanslag op mijn lever???
ken dat
hier zijn de pruimen ook nog allen rijp maar ik had 3 afgebroken takken door het gewicht en onweer en daar heb ik de beste vruchten af gehaald
Wat ga je precies doen? Persen en de sg meten en gist erbij? Welk gist dan? Of ga je ook nog suiker toevoegen om de sg op te krikken? Of gewoon alles in een ton en zien wat er gebeurt? Ik verwacht ook nog pruimen en denk dat ik 25 kilo sap ga vergisten. Als ik eraan kom tenminste. De bomen op het land van mijn moeder zijn 30 jaar en dragen niet zo veel meer zag ik zaterdag.
ik heb ze in een vat van 60l gedaan 1 kg suiker erbij en spiriferm gist erbij gedaan
ik had die gist nog van vorig jaar en voor ik op stookforum zat en als die op is neem ik die van jan en bestel er ook bij van jan
maar ik maak geen sap en ook niet ontpitten doe ik met de kersen ook niet
en nu een paar weken laten uitgisten en dan stoken
maar zal nog wat 60 l vaten moeten bijkopen want er hangt zoveel fruit aan de bomen
ik heb nog 4 pruimenbomen vol hangen en ook nog mirabellen en appel en perenbomen
dat wordt nog werken dit jaar en stoken natuurlijk
maar ook af en toe aan de pool met een appelcider
Ik zou ook 60 liter vaten kopen (heb nu alleen 30 en 1 van 60) want ik heb de gist van Jan (turbo) een keer in een 60 liter vat gedaan met 16 kilo suiker en alles is gewoon vergist. Duurde alleen een stuk langer. 30 liter vaten zijn weer handiger te vervoeren dat dan weer wel. Maar duurder qua gist. Of gewoon een zakje splitsen maar heb ik nog niet geprobeerd.
ik had vorig jaar 500gr gist gekocht hier aan de moezel speciaal om fruit te vergisten en kersen en pruimen waren kompleet vergist alleen de kernen waar nog onderaan in het vat maar voor het stoken perfect met de smartstill maar als ik al het fruit wat van de bomen komt en ik wil 75% gebruiken om te stoken moet ik vaten bijkopen ik heb nu 430l aan vaten en emmers staan maar het vergisten duurt te lang dus nog een stuk of 5 van 60 liter bijkopen
Ik mocht willen dat ik jouw probleem had. Aan de andere kant ik kan toch niet meer zuipen dan ik nu al doe. Maar voor de kick zou ik zeker een boomgaard willen.
Ik heb van de week geprobeerd een stuk grond van mijn moeder te kopen om druiven te planten en coniferen eromheen maar ze wil alleen in bruikleen geven i.v.m. andere familie. En dan ga ik geen investeringen doen want dan begint het gedonder na overlijden. Misschien moet ik ook maar eens over de grens gaan kijken.
mss nog een tip voor fruitstokers !!!!
ik meng altijd 75% peren en 25%appels
maak ook geen sap ik snij alles in 4 stukken en draai dat kapot met zo'n betonmixer dat je op een boormachine steekt dat ik wel wat geslepen heb zodat het wat scherpen is (de randen) en goed laten uitgisten
klopt lummel maar ik heb zo'n oude wervelkelder en daar kan veel in en een boomgaard ja zo'n dertig bomen maar daar gaat deftig in gesnoeid worden er hangt zoveel fruit aan waar je niet bijkomt dus einde dit jaar veel werk maar ja het is soms mooi maar ik werk alleen smorgens namiddag is om te genieten het is nu 30° hier ik ben nu naar de ronde van frankrijk aan het kijken en straks de pool in met iets lekker en morgen een nieuwe dag om te werken
Al zou je au bain Marie stoken dan is met 1x reflex. dat toch genoeg ?
1x stoken excuses
Goeie mix,en ik maak het ook zo kapot?