Meldingen
Alles wissen

Stookwijn maken met water en suiker

Pagina 1 / 2

Berichten: 50
Topic starter
(@mennetalsma)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoi allemaal, ik wilde vandaag stookwijn met water en suiker gaan maken, maar nu blijk ik voedings zout nodig te hebben. Ik dacht eigenlijk (domdom) dat ok dat bij de drogist kon kopen.. maar dus niet. Moet je ook weer op stokkwinkel kopen en dat duurt dus weer even...

Ps Ik heb geen turbogist maar een champagnegist een cidergist en een whisky gist

Iemand tips? Dat ik toch aan de slag kan vandaag?

Beantwoorden
17 reacties
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik weet aleen de manier met suikerbieten,lijkt mij hetzelfde,suiker water gist,en ik gebruik dan gewone bakkersgist,maar ik stook op een manier van 100 jr.terug.gr.?Chris.V

Beantwoorden
Berichten: 265
(@sj44k)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb geen idee hoor hoe je dit doet, dus ben eigenlijk alleen nieuwsgierig hoe jij aan deze informatie komt dat je voedings zout nodig zou moeten hebben.

Dit staat er bij de beschrijving : 

Gist voeding zorgt er voor dat uw vergisting snel op gang komt en blijft.
Wellicht kun je het ook aanzetten zonder maar duurt het wat langer voor het gisting proces op gang komt. Maar nogmaals ik ben geen expert.

Nog even snel gegoogled maar vind nogal een enorm prijsverschil, sommigen vragen 2 euro voor 1 zakje voeding voor 25 liter, anderen koop je voor 1,65 50 gram waar je volgens mij wel 500 liter mee kunt maken.

Als je 2 euro betaalt plus je champange gist lijkt het mij zich meer lonen om over te stappen op een turbo gist welke je voor minder dan 3 euro kunt kopen voor een batch van 25 liter.

 

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hoi Stookfries,

Deze gisten zijn allemaal geen turbogisten en kunnen zonder toevoeging van extra voeding een suikerwash waarschijnlijk niet aan de praat krijgen. Ook een beetje gistvoedingszout gaat waarschijnlijk niet werken. Mocht je echt een stookwijn willen maken hiervan zoek dan even op het birdwatchers recept. Dan heb je een mengsel dat vldoende voeding bevat om met iedere willekeurige gist te werken.

 

In het vervolg zou ik voor een stookwijn van water en suiker gewoon een turbogist gebruiken. En de champagnegist voor fruitvergistingen bewaren, cidergist voor de appelcider en whiskygist voor vergisting met mout/granen.

 

Succes!!

Beantwoorden
Berichten: 50
Topic starter
(@mennetalsma)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Het recept komt uit het volkomen stook-boekje. Water. Geinverteerde suiker en gist.. En daar stond geen specifieke soort gist genoemd dacht ik.. maar goed, dat gaat dus niet lukken.. too bad... turbogist bestellen en paar dagen geduld dus... ? Dank voor de reacties! #veryhelpfull

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dit is het recept uit Het Volkomen Stookboekje

Beantwoorden
Berichten: 50
Topic starter
(@mennetalsma)
Trusted Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ja precies... (een van de vele soorten gist) ... dus ik dacht: "dat maakt dus niet zo veel uit, dat komt wel goed" maar die voedingszout had ik gemist...

Beantwoorden
Berichten: 231
(@maboc)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gisten die erg geschikt zijn voor whiskey zullen wel graag van graanachtige producten (na schroten/mouten/...) snoepen.

Andere gisten zullen wel wat meer met glucose/fructose/... (fruitsuikers) hebben.

En weer andere gisten zullen wel het best gedijen op op een suikeroplossing (sacharose)

Naast de suikers etc. zal een gistje nog wel behoefte hebben aan wat extra voedingsstoffen. In de zakjes turbo gist etc. zit dat voedingzout al toegevoegd.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

IK heb vanuit mijn rum project gemerkt dat je met 3 liter uit de ene ton een nieuwe ton aan het gisten krijgt. De volgende keer probeer ik het trucje met Turbogist dan kost het helemaal geen reet meer. Als het werkt natuurlijk. 

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Gaat niet zo goed Lummel, wat maboc al schrijft, in een zakje turbogist zijn enorm veel voedingsstoffen en zuurregelaars toegevoegd. Die ben je allemaal kwijt na 1 vergisting. Daarom weegt een zakje turbogist 175 gram en een zakje bakkersgist 5 gram 🙂

 

De vergisting zal wel op gang komen maar je haalt nooit meer de hoge percentages als de 1e keer. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dan ga ik er geen tijd aan besteden. Bedankt voor de tip. 

Beantwoorden
Berichten: 231
(@maboc)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wellicht wel leuk om in ieder geval aan het eind van je laatste rum vergisting (die met de 3 liter uit de eerdere batch) goed te meten wat % is. Ben eigenlijk wel benieuwd hoeveel minder de opbrengst wordt.

 

Beantwoorden
Berichten: 6759
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dat verschil zal wel meevallen. In de melasse zit zoveel voeding daar kan geen hulpstofje tegenop. De gist zelf vermeerderd zich wel, dat gaat vanzelf ?

Beantwoorden
Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Gaat niet zo goed Lummel, wat maboc al schrijft, in een zakje turbogist zijn enorm veel voedingsstoffen en zuurregelaars toegevoegd. Die ben je allemaal kwijt na 1 vergisting. Daarom weegt een zakje turbogist 175 gram en een zakje bakkersgist 5 gram 🙂

 

De vergisting zal wel op gang komen maar je haalt nooit meer de hoge percentages als de 1e keer. 

Eventueel zou je al die regelaars, zouten etc wel kunnen toevoegen (wat veel tijd gaat kosten om een goed evenwicht te vinden)

Maar het grote probleem is (makkelijker uitgelegd als iemand anders het zegt)

  1. Yeast condition. During the manufacture of dried yeast, very high levels of phospholipids are accumulated within the plasma membrane because the yeast is grown aerobically (with oxygen). The yeast population which exists at the end of fermentation has depleted levels making yeast cells more sensitive during subsequent fermentations and fermentation more likely to stick.

    So the yeast produce and accumulates lipids during its growth in the yeast factory. Then, during anaerobic fermentation (without oxygen) in the wash, each new generation of yeast contains less and less lipids. Lipids are needed for alcohol tolerance which make this important to 14% Turbos and far more important to 18% Turbos. If to many generations have passed (because of reuse of yeast or to little yeast to start with) the yeast have low "lipid protection" and alcohol tolerance decrease.

    Dried yeast also contains typically 15% Trehalose which is a "protectant sugar". It gives the yeast cell internal strength and also is an excellent "start sugar" for the yeast to use at the start of fermentation. Cells at the end of fermentation will typically contain only 2 or 3% Trehalose. Trehalose protect against the shock when the yeast are mixed in the wash.

Kort en super simpel uitgelegd na 1 keer te gebruiken is de turbo uit de turbo gist...

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Wauw, nooit geweten, dit scheelt een kansloze stookton sessie/suiker verspilling! Thankx voor de info mannen!

 

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?