Meldingen
Alles wissen

struktuurformules- en reacties

Pagina 1 / 2

Berichten: 10
Topic starter
(@destillado)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Hoe is de door verhitting gewijzigde struktuurformule te zien of te meten ? 
Is de 80% rum daar een voorbeeld van ? Is dat puur te drinken ?
En wat is dan het restant van de vloeistof die geen alcohol is ? Wie maakt struktuurformules en  -reakties inzichtelijk ?   Ethyleendiaminetetra -azijnzuur is geen goed idee inwendig  ?   Ik heb een travel Berkey klaar staan om een 12 cm doorsnee koperen waterslang door te leiden.  Echter het doorsnijden, verbuigen en boren lukt me niet.  Ook  een koperen tapkraantje zie ik nergens te koop.   Zou dit zo op een elektrische kookplaat kunnen ?   Fijne dagen !     eigenlijk meer desperado..

Beantwoorden
16 reacties
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste Destilado,

Welkom hier. 

Zou je de vragen voor het plaatsen even goed willen formuleren en per vraag het juiste topic of categorie daarvoor wilen zoeken? De vraagstelling, ook in je andere topic is erg onsamenhangend en ik ben bang dat je daar geen reactie op gaat krijgen waar je wat mee kunt. Je kunt je het beste eerst goed inlezen en dan een goed omschreven vraag plaatsen.

Op een duidelijke vraag komt vaak ook een duidelijk antwoord.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Destillado, ook hier ga ik een moedige poging doen om antwoord te geven op je vragen.

Je stelt in je eerste zes vragen al een paar waarop een hele reeks aan antwoorden mogelijk zijn.

Ik ga ook proberen om deze in één antwoord te combineren. De drank die je gaat maken is uniek als in dat deze na de vergisting een legio aan componenten heeft, de gebruikte grondstoffen, gist, temperatuur, eventuele (bewuste) infectie van melkzuurbacteriën hebben allemaal invloed op de uiteindelijk gevormde stoffen in je stookwijn. Hoe lang je wacht met de vergisting, het laten liggen op de dode gist, hoe lang je wacht na het overhevelen dragen hier nog eens aan bij. Sommige componenten kunnen nog veranderen door het stoken zelf, kan komen door puntverwarming (zoals bij een gasvlam) en dat er ontleding van de producten plaatsvindt, meestal gekenmerkt door een verbrande geur. 

Wat je wat mij betreft vraagt is een opsomming van alle chemische reacties die plaatsvinden als ik Lasagne aan het bakken ben, zonder dat ik weet wat de ingrediënten zijn. In de vergisting, stoken en eventueel rijpen van een drank spelen honderden reacties een rol, teveel om neer te zetten en vaak ook niet direct van belang voor een (beginnende) stoker. 

80% rum is te drinken, beetje straf voor de keel en zou het zeer zeker rustig aan doen. De overige componenten zijn water, geur- en smaakstoffen die als gevolg van de vergisting, het stoken en eventueel het rijpen gevormd zijn. 

Betreffende de Berkey, dat is een waterfilter als ik het goed heb? Ik weet niet of je deze veilig kunt modificeren om ermee te gaan stoken op dit ogenblik. Interne pakkingen zijn misschien nog niet eens geschikt voor hoge concentraties alcohol.

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@destillado)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Dank; duidelijk.

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@destillado)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Top antwoord-combi Alchemist, bedankr!

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Graag gedaan, als je misschien uit de doeken doet wat je wilt maken kunnen we wat meer gerichte antwoorden geven.

Ook de uitleg over wat je met de waterfilter wilt gaan doen is misschien handig, er zitten een aantal zelfbouwers op dit forum die je verder kunnen helpen. Nogmaals betwijfel ik of je van die Berkey een goede en vooral veilige stookketel kunt maken.

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@destillado)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Het meten van struktuurformules
b.v. het plaatje suiker en water: eindprodukt alkohol .. laten afbreken resulteert in.. azijn. En dat Dan in plaatjes stangen met bolletjes lala zoals in wiki

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9978
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ik denk dat je beter even in het beginners handboekje kunt kijken . daar staan de meeste formules wel op een rij .
Ik denk dat het voor de meeste hier niet interessant is en Misschien doen denken dat het moeilijk is en daarom afhaken van de hobby

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zoiets, bedoel je. Compleet met waterstofbruggen. Al moet je er in het echt natuurlijk wel nog wat H2O tussen denken.

En wat Robbert laat zien.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9978
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

het scheikundige deel is heel interessant maar lijkt mij handiger als mensen eerst een beetje basis kennis op doen .
Eerst een stookwijn , basis beslag , gist leren maken .Dan een simpele alcohol bijsmaak vrij leren maken .
En beginnen met een simpele drank als whiskey maken uit mout en graan en dit tot een goed eind brengen .

Ik distilleer al rond 40 jaar , in begin veel moeten leren in professioneel bedrijf . en wat gebruik je uiteindelijk nog aan formules in de praktijk ? . niets ! Nada ! noppes !.

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het meten van structuurformules? Ik heb geen flauw idee wat je daarmee echt bedoelt te vragen. Want een structuurformule kun je niet meten. Nou ja: de lengte van de formule hangt af van het lettertype dat je gebruikt, maar dat zul je vast niet bedoelen.

Alcohol afbreken resulteert niet in azijn, alcohol oxideren resulteert in azijn en water.

        CH3-CH2OH + O2 -->  CH3-COOH + H2O

 

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De manier waarop je je vragen stelt suggereert dat je weinig weet van scheikunde. Dat is geen probleem en ook helemaal geen belemmering voor wijn en bier maken of destilleren.

Maar in dat geval kun je inderdaad beter beginnen op de praktische manier. Gewoon graan mouten, eesten, schroten en brouwen of fruit malen en ontsluiten. Vervolgens laten vergisten en het bier of de wijn verstoken.

Dat kan prima zonder ook maar een halve formule te kennen. Of zonder de Latijnse naam van je grondstoffen te kennen of de verzorging die ze nodig hebben om te groeien. Of de herkomst van de materialen van je ketel.

Maar vragen naar al die zaken zonder dat je een basis op dat gebied hebt, maakt het voor ons moeilijk om je antwoord te geven en voor jou moeilijk om onze antwoorden te begrijpen.

Oh ja: ik heb even EDTA opgezocht, maar ik heb geen flauw idee waarom je die stof bij je vragen betrekt. Metalen zijn amper een probleem, bij het destilleren van sterke drank.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Ethyleendiaminetetra-azijnzuur

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9978
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja gelijk heb je Kees22
enige deel / hoofdstukje uit handleiding voor likeur stokerij wat misschien handig is om iets over te weten .

De rest is van weinig belang .

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@destillado)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

KlOpT ! nada noppes weet ik hiervan !.. helaas..

Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@destillado)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

oxideren van alkohol
resulteert dus in azijn en water.
En strujtuurformules zijn niet te meten. Dus gewoon doen.
Ok, bedankt allemaal!

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?