Meldingen
Alles wissen

Zelf distilleren?


Berichten: 10
Topic starter
(@destillado)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

  Hallo allemaal. Regelmatig werd ik doorverwezen naar jullie, erg leerzaam!  
Graag jullie reaktie.  
Hoe of ikzelf destilleren kan is de vraag.  Buiten? mijn appartement.   
Ziet iemand een mogelijkheid mij te laten meemaken wat er allemaal bij komt kijken ? 
De vele aanwijzingen hoe eenvoudig het is,  helaas  kan ik als patiente nog niet uitvoeren..  
De ketel met de open stook eronder lijkt mij bijzonder praktisch. Kan je ook een stoofpot/slow cook  creëren daarmee ?  
Pektine, blijft dat of verdwijnt dat ? Zou de groene appel gin van Zuidam geen pektine bevatten? 
Een aantal producten die ik vinden wil Pektine Gedestilleerd water Koperen tapkraantje Gedestilleerde azijn Gedestilleerde essentiele oliën Gedestilleerde pure alcohol   Door het me inlezen meen ik begrepen te hebben dat 100% alcohol bereiken niet altijd zo is, en ook niet alleen een kwestie is van goed rekenen maar mede hoe je de procesgang in de praktijk bijstuurt.  Vandaar..

Beantwoorden
7 reacties
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoi destillado, het 1e gedeelte van je verhaal kan ik nog aardig volgen. Maar in het 2e deel word het een beetje onsamenhangend. Ik denk iets met autocorrect ofzo. Of het ligt aan mij, dat kan natuurlijk ook.

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Destillado, ik sluit me aan bij ErikJan dat het lijkt alsof je meerdere dingen tegelijkertijd aanhaalt. Ik ga even proberen het op te splitsen in de dingen die ik er uit pik.

  • Destilleerketel als slowcooker, lijkt me om een aantal redenen zoals bijvoorbeeld hygiëne en smaakafwijkingen geen goed plan. Ik zou ook niet aanbevelen om eten te gaan koken in een koperen ketel die van een boiler of dergelijke gemaakt is. 
  • Pectine wordt onder invloed van hitte inderdaad afgebroken, bij veel commerciële jams wordt dit achteraf toegevoegd. Ik ga er ook vanuit dat deze nagenoeg niet te vinden is in je destillaat. Het maken van de specifieke Gin die jij noemt weet ik even niet, Google afbeeldingen laat me zien dat deze een goudgele kleur heeft dus misschien doen ze de appel laten macereren hierin (laten trekken in de gestookte alcohol).
  • Pectine kun je online kopen, bijvoorbeeld hier https://www.brouwland.com/nl/onze-producten/keuken-en-inmaak/inmaken-en-bewaren/confituurbereiding/d/pectine-100-gr?gclid=Cj0KCQiA6IHwBRCJARIsALNjViUVvqWbh2_13ApCDOTvFItZJqSNyY2GpEhRX5cm6nxx5i6xx5LWzWwaAuukEALw_wcB
  • Gedestilleerd water is in de supermarkt of bouwmarkt te krijgen onder de naam gedemineraliseerd water. Maakt het leven makkelijker, zelf ben ik voor de toepassingen in deze hobby meer voorstander van Spa Blauw of Kraanwater.
  • Je lijkt een ketel te willen voor azijn, alcohol en etherische oliën te stoken. Dat kan maar met name de volumes bij etherische oliën zijn vaker kleiner, het vullen van een 30 liter ketel met 500 gram citroenschillen is een beetje overkill dus.
  • Waarom moet het tapkraantje van koper zijn en waar wil je het voor gebruiken?
  • Pure alcohol van 100% is vanwege een azeotroop moeilijker te verkrijgen ja, met een goede scheiding (lees een ketel met veel schotels) is 96% goed haalbaar, wat voor de meeste doeleindes genoeg is.
Beantwoorden
Berichten: 10
Topic starter
(@destillado)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Bedankt ErikJan en Alchemist! Inderdaad mijn complete verhaal/vraag uit elkaar moeten rukken.. toch uit jullie diverse pogingen leer ik dat ik nog even wachten moet voordat ik weer wat kan. Hoe dit onderwerp nu te sluiten ?

Beantwoorden
Berichten: 292
(@erikjan)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Waarom zou je moeten wachten? En wat bedoel je precies met dit onderwerp te sluiten?

Beantwoorden
brouwerke
Berichten: 77
(@brouwerke)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Vorige week heb ik iets vreemd voorgehad. Bij het afstoken van 20L (begin sg 1100 eind sg 885 en helder) had ik na de voorloop 80°C op de brug en 88 vol% uit de koeler. Stilaan steeg de temperatuur op de brug naar 82°C. Het vol% bleef nagenoeg constant op 85%. Na cut 8 daalde de temperatuur terug naar 79°C maar het vol% bleef boven 80%. Bij cut 10 nog altijd boven 80% en die kleurde heel duidelijk lichtjes blauw. De geur was niet meer die van alcohol.

Wie heeft zoiets ook al gehad. Waar komt de blauwe kleur vandaan.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Blauwe kleur komt van het koper,maar ik begrijp niet dat dan het eerste niet blauw was.dat blauwe is niet voor te drinken.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Als je te lang doorstookt krijg je vervuilingen mee . kunnen vervuilingen zijn van gist en voedingsrestanten . vervuilingen uit ketel zou ook kunnen maar die komen dan veel langer al mee.

PS .wat ook kan zijn , er zij kwalitatief dubieuze commerciële gist met chemische voedings middelen deze geven veel alcohol maar ook dubieuze kwaliteit waar je nog veel na correctie’s moet op toepassen .

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?