Meldingen
Alles wissen

Te warm om te stoken of ander probleem?


Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vreemde stookervaring vandaag.

Ik had 18l 14% wijn van een vriend gekregen en heb deze vandaag verstookt. Normaal kom ik met mijn copperdome op een grainfather in het begin van een run vlot boven de 80% en dit zakt dan langzaam. Nu kwam ik nauwelijks boven de 60% aan het begin van de run. Ik stook op vermogen (vandaag heel de run op 25%) en mijn principe tot nu was dat het niet mag lopen maar nog net moet druppelen. De maximale snelheid vandaag was 3 druppels per seconde. Ik heb al snellere runs gehad met een beter resultaat.

Ik heb mijn cuts verdund naar 40-41% en het is echt niet zo smaakvol als anders. Het blijft vooral heel scherp naar spiritus ruiken. Ook op het einde.

Wat was er anders dan anders?

  • Door omstandigheden had de wijn langer in de kelder gestaan dan voorzien en misschien was hij niet meer goed (kelder van 16°C gedurende 4 weken)?
  • Normaal plaats ik onder de copper mijn gin basket gevuld met raschigringen maar dat was ik vandaag vergeten.
  • De stookruimte is in de winter rond de 16°C en was vandaag 24°C. Het koelwater was moeilijker onder controle te krijgen maar met extra koeling bleef het wel altijd onder de 23°C aan de uitloop.

Alvast bedankt voor jullie inbreng ter verbetering van mij uitloop!

Beantwoorden
6 reacties
Thijs
Berichten: 87
(@bruinekarper)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kan het zijn dat er mogelijk minder alcohol in de wijn zat dan eerst aangegeven? Wat was de begin SG of Brix? En wat was het eind SG of graden Brix? Zo kan je makkelijk berekenen wat je alcohol percentage is. Dit zou mogelijk de lagere opbrengst verklaren. 

Gr Thijs 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Heb dat probleem ook gehad wijn was niets waard,en inderdaad spiritus smaak,kreeg 1000 ltr.niet te zuipen.had te lang gelegen.en alc.gehalte bij veel heel laag heb het door het riool gespoeld.was alleen een beetje goed van.ik stook alleen nog mijn eigen spul.dat is dus leerschool.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

een stookwijn moet nooit te lang staan
Vergisting over en verwerken of conserveren c.q . koelen .
Wanneer iets te lang staan zijn er allemaal processen aan de gang tussen diverse zuren zouten en verschillende alcoholen en acetaten ook krijg je zuurvormingen .
Zijn er nog levende gistcellen gaan die niet wenselijke bijproducten vormen .
zijn er afgestorven cellen gaan die zwavelwaterstof vormen door ontbinding .
Stookwijn die te lang heeft gestaan gewoon tussen struiken mikken .
Ook al is het met wat hulpstoffen goed te herstellen
18 liter is Moeite en extra werk om te reinigen niet waard .

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

De vergisting was door de maker actief gestopt. Zijn wijn is ook wel lekker dus aan die kwaliteit lag het zeker niet. Vermoedelijk dus toch slecht geworden op die 4 weken. Erg jammer maar dat zal me leren ...?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

wanneer je vergisting vroeg stopt kun je snel problemen verwachten . zeker als je temperatuur niet ver genoeg terug brengt .
Gist resten gaan in stress en produceren vervuilingen ..
Daarnaast onvergist materiaal als suikers en ook zetmeel kunnen aan branden .
Bij lang staan kunnen schimmels en wilde gisten kans krijgen .

Tja wel een veelvoorkomende verwerkings probleem wanneer bierbrouwen , likeur maken en wijn maken weer door elkaar wordt gehaald .

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nog een klein vraagje, dit spul herstoken heeft waarschijnlijk geen zin? Mijn heads en tails gebruik ik wel eens in een "gin" stook maar iets zegt mij dat ik die scherpe smaak er niet meer uit ga krijgen.

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?