Gerdje de bakkers hebben er van 25 ltr.krijg ik voor niets.
Klopt Erik, het is wel een persoonlijke zoektoch. Iedereen heeft wel zijn mening over duurzaamheid, grote, werkwijze of budget.
Hoy,
Een mandfles is ideaal als je wijn, stookwijn, bier denk ik ook, langere tijd in de grote hoeveelheden wilt laten staan.
Bij vaten emmers enz...., is het contact oppervlakte met de lucht groter dan in een mandfles ( damme jeanne), een mandfles is conisch en als je ze helemaal vult en volhoud dan is het contact oppervlakte met de lucht maar een aantal vierkante centimeter.
IK laat altijd eerst een 14 tal dagen klaren en dan hevel ik het over in een mandfles, om dan langer te laten rusten, lageren klaren enz..., mijn bier doe ik meestal, voor die paar keer ik er al gemaakt heb, na de hoofdgisting in een mandfles, ik weet niet of dit goed is ???, ik denk het wel.
Grts.
Gratis bij mij op te halen . kan prima voor vergisting maar ook als koelwater vat .
Vijverpompje erin en genoeg om te koelen .
wist ik niet !! ik ga het hier eens vragen bedankt voor de info Chris V.