Meldingen
Alles wissen

Hoe een neutrale smaak verkrijgen bij stoken met water, suiker en turbo gist.

Pagina 1 / 7

Berichten: 57
Topic starter
(@eric22)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zoals ik in een vorig topic al vermeld heb stook ik met water en suiker en gebruik daar bij "TURBO GIST 8
Alcoferm".
(Foto in bijlage)
De alcohol heeft na destillatie altijd een lichte (niet slechte) bijsmaak. Ook na het zogenaamd wassen en voor de tweede keer distilleren. Maar voor mij vormt dit geen probleem daar ik deze altijd gebruik om zoete likeuren te maken. De bijsmaak word dan als het ware overtroffen door de suiker en het likeur extrakt. Maar bij het maken van meer neutrale soorten o.a. voda, gin ... enz overheerst de bijsmaak van de alcohol de smaak van het extrakt en is echt niet te drinken. Hoe kan ik een neutrale smaak bekomen?
Volgens ik vernomen heb op het forum kan dit verschillende oorzaken hebben o.a. de ketel, aan de kwaliteit van de turbo gist of aan het te snel vergisten.
Ik zou graag eens een andere soort gist willen uitproberen maar er zijn zoveel soorten en merken dat ik niet weet waar te beginnen. Of kan ik als ik met water en suiker stook ook gewone gist gebruiken ipv turbo gist? Het gaat dan wat langzamer maar de kwaliteit is dan naar het schijnt veel beter.
Heeft iemand ervaring met een goed type gist die een neutrale smaak levert?

Beantwoorden
101 reacties
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik zie het al! 2011 is over datum.
Ok, nu even serieus, bakkersgist, droog of nat geeft heel neutraal resultaat waarbij opgemerkt dat droge gist(supermarkt) 15x krachtiger is dan natte bakkersgist.
Voor appels: wilde vergisting, erg neutraal. (gist zit in de schil van de appel.
Maar het ging over suiker.
Anders van alle gist soorten in de stookwinkel van alles 1 uitproberen.
Je vind er je draai wel in, Eric 22. 😉

Beantwoorden
Thijs
Berichten: 87
(@bruinekarper)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hallo Eric,

Zelf heb ik goede ervaring met de gisten van Still Spirits (classic).

In combinatie met de T500 reflux verkrijg je goed alcohol. 

De alcohol behandelen met een ozon-generator en actieve steenkool helpt ook heel veel.

Daarnaast wanneer de vergisting temperatuur niet te hoog oploopt, worden er ook minder bijsmaken geproduceerd. 

Gr Thijs 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Elke gist heeft i.d.d. een eigen karakter en smaakje . En de betere wijngisten geven daardoor ook meer karakter aan de drank.
zelf ben ik voorstander van gist zelf maken .
Die je ook kunt kweken vooraf uit een klein

deel van de te vergisten product waardoor
het qua smaak passender is. En ik kies een bakkers gist als ik snel wil .

Melkzuren gisten hebben een zachtere smaak dan een brouwers / wijn / biergist .
let op de meeste fabrieks bakkers gisten zijn op basis van Saccharomyces cerevisiae -de biergist.

de melkzuren gisten zijn ook de gisten die het minste bijsmaak leveren .

Na corrigeren van alcoholsmaak na destillatie is vaak wat lastig en ook koolstof filteren onttrekt smaak maar laat ook residu achter .
Elke vergisting heeft bijproduct als zuren , zouten en ook vetzuren van de gist . Daarom bij elke Vergisting belangrijk om voorloop , ziel en naloop te scheiden .
na een eerste stook kunnen wanneer je niet hebt gescheiden de bijproducten ook nog nieuwe verbindingen aangaan waardoor voornamelijk acetaten worden gevormd die moeilijker weer zijn te verwijderen , ook met 2e stook.
De simpelste manier om ook bijsmaken van gisten maar ook de turbo gisten te verminderen is voor het overhalen kalk toe te voegen .
Dit houd zuren vast en vertraagd verdamping waardoor alcohol zuiverder vrijkomt .
( ook (geconcentreerde ) glycerine en watervrij kopersulfaat zorgen voor schoner en hoger percentage alcohol maar deze binden niet zuren )
Des te simpeler gist , zo weinig mogelijk toevoegingen en een makkelijk vergistbaar suiker geven minste bijsmaak .
Een lager alcohol percentage in vergisting is op te vangen met iets meer volume van vergistbaar product .
Een simpele gist is minder resistent tegen vervuiling en alcohol dus door verdunning omzijl je dat probleem . en haal je uiteindelijk zelfde alcohol volume uit zelfde hoeveelheid suiker als de synthetisch gemodificeerde gisten .

P.s. Ik kom misschien vaak negatief over betreft die gemodificeerde gisten maar ik bedoel niet dat die slecht zijn !

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bij een goede vergisting van een goede basis en daarbij goede scheiding is na distileren geen correctie met filteren of andere nabehandeling nodig !

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

En dit weet Robbert dus gewoon allemaal uit zijn hoofd even te produceren.
Mag best een keer gezegd worden, top!

Beantwoorden
Berichten: 57
Topic starter
(@eric22)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedank allemaal voor de tips. Ja ik kan misschien eens enkele soorten uitproberen. Maar ik hoor hier enkele malen bakkersgist vallen. Dit heb ik staan omdat ik zelf mijn brood bak. Het is de droge bakkersgist. En aangezien ik deze in voorraad heb zou ik misschien daar eerst eens mee kunnen beginnen. Hoeveel heb ik er dan van nodig als ik dezelfde formule gebruik zoals met de turbo gist. 25 liter water met 8 kilo suiker?

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Antwoord van Robbert , via mij want hij heeft nu visite. Ik heb hem gewoon brutaal gebeld voor dit antwoord:
Bij 25 liter water:
100 gram droge gist op max 5,5 kg suiker.

36 liter water op 8 kg . (Zelfde volume als turbo).

Optimalisatie gistvoedingszout 10 gr op 25 liter.( diammoniumfosfaat ) Jan verkoopt het ook in de stookwinkel. Robbert kont straks nog even buurten hier.
Succes en cheers alvast!

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Beantwoorden
Catnip
Berichten: 336
(@catnip)
Reputable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wellicht overbogig maar zoals het pakje aangeeft voor de beste kwaliteit: langer laten vergisten bij een lagere temperatuur. En zoals Nimrax aangaf: let op de datum. Ik lees goede dingen over Lalvin EC-1118 gist.

groeten Catnip

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Vergeet niet 8 tot 10 gr citroenzuur toe te voegen . of sap van 1 citroen

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Lalvin EC-1118 gebruik ik altijd, ik wil niets anders meer...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

als je amerikaanse gist gebruikt , Amerikaanse gistvoedig , Amerikaanse geraffineerd suiker . amerikaanse tomaten puree is birtwatchers recept prima .
De bakkers gist ( meest bruggeman of oetker )hier zal bij 7 gram op zijn tenen moeten lopen om in begin op te starten . dus ook meer acetaat produceren . zeker bij gebruik van tomaten puree . Tomaten puree voegt veel zuren toe die gaan binden met ethyl door ook aanwezig zwavelzuur . ook zal een krap toegevoede hoeveelheid gist boterzuur en zelfs methyl gaan produceren .
Recepten uit buitenland altijd product uit dat land gebruiken of anders aanpassen !

Gist geeft beste resultaat wanneer het in goed milieu zit .

Tomaten puree is dus zuur maar daarnaast geeft het ook andere vervuilingen en dan niet alleen de verkleuring van gistton .
Je voegt extra smaak toe die ook het neutrale van het brouwsel beïnvloed .
Neutralere extra's zijn gekookte rijst , bonen en b.v. spliterwten .

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Robbert wil jij dan eens een recept geven met het gebruik van rijst enz voor 25 liter...

Ik wil dat best eens proberen...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9961
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

gewoon old school recept wat door decennia's altijd goed resultaat heeft .
5 - max 5,5 kilo suiker oplossen in 3 liter heet water met 8- 10 gr citroenzuur (4- 5 gr ascorbinezuur) of sap van 1citroen .
Dit laat je 45 min doorkoken . een deel van suiker zet zich om in invert suiker waardoor gist later makkelijker start .
vat vul je met 15 liter koud water .
het suiker water toevoegen .
Als temperatuur onder 30 graden is voeg je 100 gram gewone droge bakkersgist .
en 10 gr diamoniumfosfaat . ( gistvoedingzout )

kook wat rijst of erwten of bonen of Wat havermout . kook deze net niet gaar . dus net geen geen prut .
neem hiervan ongeveer 150 gram .
en voeg dit toe .
je kunt ook wat erwten en b.v. rijst samen nemen . maar totaal 150 gr .
Vul de ketel aan tot 25 liter .

Laat deze ketel op temperatuur van 21-23 gr 3 -4 weken gisten . wanneer uitgegist zou de sg weger rond 980 - 990 aangeven .
Nu afhevelen en overhalen .
laat nooit gistvat te lang staan als deze uitgegist is .
zet gistvat nooit op vloer . maar op verhoging of krukje .
temperatuur bodem en top van vat moet hetzelfde zijn .

voor natte bakkersgist gebruik je dubbele hoeveelheid .

( in fruitvergisting kun je minder gist gebruiken door aanwezige ander voedings bodems en mede spontane vergisting ontstaat )

Beantwoorden
Pagina 1 / 7
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?