Hallo allemaal, had me pas zojuist voorgesteld in het voorstel topic, maar hier toch al de eerste vraag 🙂
Ik heb sinds zaterdag 4 emmers met mash staan, allemaal op basis van gewone droge bakkersgist:
- 2 emmers met suikerwater(op basis van Birdwatchers recept)
- 1 emmer met appelsap mash
- 1 emmer met perensap mash
De emmers staan allemaal in de aangebouwde schuur, waar het ongeveer 24 graden is constant.
De emmers met suikerwater en appelsap doen het allemaal lekker, bubbelen lekker constant door, hoef ik niet meer naar om te kijken denk ik. Alleen doet mijn perensap mash het een heel stuk minder. Het betreft de Peren Nectar van de Lidl, voor zover ik kon zien zaten er geen conserveringsmiddelen in. Het is vergeleken met de appelsap een veel dikkere sap. Ik kreeg hem in vergelijking met mijn andere emmers ook heel erg moeilijk aan de praat, heb er een gist starter in gedaan en daarna nog de andere helft van het zakje gist er overheen gestrooid. het viel me al op dat deze emmer het na een half uur nog niet deed(de andere emmers begonnen na 15 minuten al mooi te pruttelen). Ik had wel al op het forum gezien dat geduld een schone zaak is, dus ik wachtte. Toen na een uur het nog niet begon te pruttelen heb ik weer een starter gemaakt en weer een half zakje er overheen gegooid, samen met nog een 750g aan gesmolten suiker. Mijn SG was daarna zo'n 1080. Toen heb ik het nog de hele avond gecontroleerd maar na 3 uur nog niks ben ik gaan slapen. Toen ik de volgende ochtend wakker werd bubbelde die om de minuut, wat na nog een halve dag wachten ineens om de 2 seconden gebeurde. Nu 24 uur verder is het weer bijna de gehele dag stil, misschien 1 bubbeltje in het half uur, maar daar houdt het dan ook mee op.
Mijn vraag is: wat doe ik hier fout ten opzichte van die andere emmers die het wel doen? Toch verkeerd sap gebruikt? Te weinig geduld?
Ik hoor het graag,
Bas
Heb je de PH waarde ook nagekeken ?
Heb je de PH waarde ook nagekeken ?
Nee die heb ik eerlijk gezegd niet gemeten. Die zou bij perensap wel een stuk lager liggen dan bij appelsap neem ik aan?
Heb je zelf suiker aan het sap toegevoegd of is de SG 1080 puur op basis van wat in de pakken sap zat?
Je geeft zelf al aan dat het perensap een stuk dikker is. Dat kan een vertekend beeld geven. Je dobber zakt door de dikheid van het sap minder ver in de vloeistof waardoor het lijkt dat er veel suiker in zit. Het kan dus zijn dat je suiker op is terwijl het lijkt dat het niet zo is.
Dit zelfde hebben we ook gezien bij het rum van melasse topic, de melasse maakte de vloeistof ook dik waardoor men dacht dat er extreem veel suiker in zou zitten. Wat dus niet zo bleek te zijn..
Zou je niet beter gewoon profi gist kopen? Kost geen drol en die vreet zich overal doorheen. Ik ga dat gekut met bakkersgist in ieder geval niet aan. Ieder zijn vak zou ik zeggen. De bakker is er voor brood en Stookwinkel voor gist. Chris kom er maar in.Â
Nee, ik heb zelf nog suiker toegevoegd. Ik heb net nog een keer gemeten en gaf nu 1035 aan. Wat ik er precies in heb gedaan is:
- 8 liter sap (14,3 gram suiker per 100 ml)
- 1.5 kg suiker
- +/- 1.5 zakjes bakkersgist
Zou ik dit eventueel 1 op 1 kunnen verdunnen en het dan nogmaals meten?
Zou je niet beter gewoon profi gist kopen? Kost geen drol en die vreet zich overal doorheen. Ik ga dat gekut met bakkersgist in ieder geval niet aan. Ieder zijn vak zou ik zeggen. De bakker is er voor brood en Stookwinkel voor gist. Chris kom er maar in.Â
Heb inderdaad ook eerst zitten denken aan speciale gist kopen. Maar wilde mijn eerste run doen met alleen maar spullen uit de supermarkt om te proberen wat daar mogelijk mee was, en al die klaringsmiddelen hielden mij ook een beetje tegen als ik eerlijk ben. Wanneer ik dadelijk wat verder ben en meer ga stoken zal ik zeker uitkijken naar gespecialiseerde gisten.
Lexvul is net even langs geweest met zijn lab-doos en heeft even PH-waarde gemeten. Ligt rond de 4-5, zelfde geldt voor de andere emmers. Aan de PH ligt het dus niet.
Wel pruttelt die nu om de 10 seconden, omdat ik hem net een uurtje terug eens flink wat lucht er in heb geroerd met een garde. Ben alleen bang dat die er vanavond of morgenochtend dan weer mee stopt.
Laat het maar een tijdje met rust met de deksel er op. Ook niet steeds open maken en roeren. Het komt vanzelf goed.Â
Geduld in deze hobby is echt noodzakelijk.in het begin zat ik ook over deze zaken in, inmiddels laat ik een emmer gerust een paar weken staan voor ik er iets mee ga doen. zolang er suiker in zit en er is af en toe een bubbel laat zien dan gist het nog.Â
En als je meer bubbels wilt doe je er nog een kilo suiker bij, je zal zien dat het binnen de kortste keren weer bubbelt als een gek ?
Laat het maar een tijdje met rust met de deksel er op. Ook niet steeds open maken en roeren. Het komt vanzelf goed.Â
Geduld in deze hobby is echt noodzakelijk.in het begin zat ik ook over deze zaken in, inmiddels laat ik een emmer gerust een paar weken staan voor ik er iets mee ga doen. zolang er suiker in zit en er is af en toe een bubbel laat zien dan gist het nog.Â
En als je meer bubbels wilt doe je er nog een kilo suiker bij, je zal zien dat het binnen de kortste keren weer bubbelt als een gek ?
Is inderdaad heel moeilijk, ik zal er eens 2 dagen niet naar om proberen te kijken 🙂 . Weet nu in ieder geval dat Ph waarde goed is. Suiker erbij doen probeer ik liever niet, wil voor de maximale smaak gaan.
Ik laat over 2 dagen wel weten wat het is geworden, heel erg bedankt alvast!
Erg herkenbaar dit. Lange tijd ook zitten twijfelen over mijn gistexperimenten. Op een gegeven moment wordt het wat minder spannend.(toch blijft het geluid van een ratelend waterslot erg vermakelijk)
Een beetje gistvoeding is trouwens geen overbodige luxe. Je wilt geen gestresste gist krijgen in fruitstooksels lijkt me. (Rare smaakjes) Kost echt niks, helemaal niet als je deze zelf samenstelt via bijvoorbeeld labshop ofzo. Het recept volgens C.J.J. Berry voor 5 liter fruitvergisting:
ammoniumsulfaat 4 gram
magnesiumsulfaat 1/2 gram
kaliumfosfaat 2 gram
een thiamine tablet (vitamine b1) raadt hij ook aan.Â
Tevens zeg je dat je een giststarter er aan toe hebt gevoegd. Bedoel je dat je een giststarter hebt gemaakt en zo je mash liet fermenteren? Mocht je gistvoeding bedoelen, dit voeg je toe voordat je de gist toevoegt. Gisten zijn bijzondere organismen. Voor een groot deel kan je het werk wat ze uitvoeren sturen.Â
Groeten Catnip
Â
Klaringsmiddelen heb je helemaal niet nodig. Gewoon wat langer laten staan dan bezinkt het gist vanzelf. Ik heb 5 of 6 jaar geleden 2 zakjes Alcotec turboklar gekocht omdat ik ook dacht dat het nodig was, ik heb er nog steeds 1 van liggen. Denk dat ik die maar weggooi want zal het nooit meer gebruiken.Â
Â
Heb de perenmash onaangeraakt laten staan nu 4 dagen. Ben wel een paar keer langs gegaan om te kijken, en heb m alleen de tweede dag een paar keer zien pruttelen. De laatste 2 dagen en de eerste dag niet meer gepruttelt, staat inmiddels ook geen druk meer op het waterslot(water staat aan beiden kanten op hetzelfde niveau). Wat moet ik nu doen? Meer suiker erbij gooien? Ik hoor het graag.
Grt, Bas
Als je SG van 1080 je SG was incl de suiker die je hebt toegevoegd dan is nu gewoon alle suiker vergist en heb je een alcoholpecentage van waarschijnlijk tussen de 10 en 11%
Â
Perensap kan wat dikker zijn waardoor de dobber soms meer suiker aangeeft dan het daadwerkelijk is. Ik ben er wel van overtuigd dat de suiker nu gewoon op is.
Â
Wat wil je doen? Stoken? Dan hevel je nu alles over in je ketel en je laat het bezinksel dat nu op de bodem van je vat ligt achter en je stookt het af tot een lekkere eau de vie van peer.
Â
Wil je er cider van maken? Hevel het nu over in schone flesjes en doe een schepje suiker of een carbonationdrop er bij en sluit af (kroonkurk of beugel)
Â
Wil je het drinken als wijn? Hevel nu over naar een schoon vat zonder de drap, en laat nog een tijdje bezinken tot het volledig helder is. Hevel daarna over naar flessen zonder suiker! En stop er een kurk in.
Â
Als ik het zo lees heb je tot nu toe alles goed gedaan! Soms gist het een week, soms 3 dagen. Het kan van meerdere factoren afhankelijk zijn, zelfs al doe je iedere keer hetzelfde, dan kan het nog steeds verschillen.
Â
Als je SG van 1080 je SG was incl de suiker die je hebt toegevoegd dan is nu gewoon alle suiker vergist en heb je een alcoholpecentage van waarschijnlijk tussen de 10 en 11%
Â
Perensap kan wat dikker zijn waardoor de dobber soms meer suiker aangeeft dan het daadwerkelijk is. Ik ben er wel van overtuigd dat de suiker nu gewoon op is.
Â
Wat wil je doen? Stoken? Dan hevel je nu alles over in je ketel en je laat het bezinksel dat nu op de bodem van je vat ligt achter en je stookt het af tot een lekkere eau de vie van peer.
Â
Wil je er cider van maken? Hevel het nu over in schone flesjes en doe een schepje suiker of een carbonationdrop er bij en sluit af (kroonkurk of beugel)
Â
Wil je het drinken als wijn? Hevel nu over naar een schoon vat zonder de drap, en laat nog een tijdje bezinken tot het volledig helder is. Hevel daarna over naar flessen zonder suiker! En stop er een kurk in.
Â
Als ik het zo lees heb je tot nu toe alles goed gedaan! Soms gist het een week, soms 3 dagen. Het kan van meerdere factoren afhankelijk zijn, zelfs al doe je iedere keer hetzelfde, dan kan het nog steeds verschillen.
Â
Dank voor je uitgebreide antwoord! Wij gaan het stoken, snel de ketel in orde maken en gaan. Hoe lang zouden wij deze mash nog kunnen bewaren voor het stoken? Is nog niet helemaal klaar helaas, hadden er niet op voorbereid dat mash zo snel af zou zijn..