Een goede morgen
Ik wilde vragen of je als je iets gemaakt hebt en het niet lekker is ,de alcohol er weer uit kunt halen .
Dus nog een keer stoken.
Is wel irritant dat ik dan op moet sparen omdat anders de spiraal niet onder water staat.
Is het lastiger om alcohol uit een tamelijk laag percentage oplossing te halen of maakt dat niet uit?
Voorlopig genoeg om te oefenen???
Een goede morgen Ik wilde vragen of je als je iets gemaakt hebt en het niet lekker is ,de alcohol er weer uit kunt halen . Dus nog een keer stoken. Is wel irritant dat ik dan op moet sparen omdat anders de spiraal niet onder water staat. Is het lastiger om alcohol uit een tamelijk laag percentage oplossing te halen of maakt dat niet uit? Voorlopig genoeg om te oefenen???
Je hebt een echte schakist zie ik. Je kan altijd nog een keer stoken maar weet niet of het dan wel lekker is. Zachter is de drank wel. Eigenlijk zijn die essence negen van de 10 keer niet te zuipen vind ik. Maar smaken verschillen.
Vaak word dan water toegevoegd tot onder de 40% voor de veiligheid. Hoe lager alcoholpercentage hoe langer dat je moet stoken. Pure alcohol gaat lopen op 78 graden, turbo (20%) op 88 graden en fruitvergisting rond 96 (6%)is mijn ervaring.
Elke alcohol is uiteindelijk weer terug te winnen .
Je zal een goede daarvoor ingerichte ketel met kolom moeten gebruiken die ook op 78,3 graden kan worden afgeregeld en zo gehouden blijft .
Er zijn wel een aantal kruiden die zeer moeilijk weg te krijgen zijn daarvoor zijn hulpstoffen nodig .
Ook zijn er zuren verbindingen die kunnen zijn opgetreden die ook zeer lastig zijn te verwijderen
Hiervoor zal voor het opnieuw overhalen een bewerking moeten worden toegepast ook met hulpstof waardoor binding niet langer mogelijk is.
Zoals eerder aangehaald , terug verdunnen tot max 40° en opnieuw stoken . Met kolom en pakking om zo neutraal mogelijk te krijgen . Heb dit al meerder malen moeten doen ...
Hallo
Leuk om te horen dat het in principe mogelijk is de alcohol terug te winnen.
Uiteindelijk doel is toch met fruit te gaan werken of in ieder geval ook zelf de smaak te produceren.
Ben zelf wel van de likeur of absinth vind ik ook goed te drinken
Maar wat gaat dat qua hoeveelheid toch wel vlot .
Als je terugbrengt naar gewenste sterkte heb je in een mum van tijd een tekort aan flessen???
Ik hoor jullie praten over baking soda en het toevoegen hiervan aan het beslag.
Bij een ketelinhoud van 50 liter ( 40 liter beslag) , hoeveel moet ik daar bijvoegen?
Groetjes en fijn weekeind gewenst
diverse mogelijke middelen zijn .
1,5 gr tot 2 gr per liter voor baking soda / natriumbicarbonaat .
----
3-4 gr o gebluste kalk per liter .
-----
2,5 gr zilver nitraat
----
sulfiet 1/2 of 1 tablet per 10 liter .
hahaha, het wordt steeds mooier. Van essences naar fruit en actieve kool. dit gaat nog eens een profi forum worden. Toch in 2 jaar gelukt, knap.
Maar het forum wordt te groot en iets te onoverzichtelijk.
Klopt zoals gompie schreef ook even kool kopen. kost geen drol en ik weet niet of stookwinkel het heeft. Maar dan krijg je echt een schoon product. Kost wat werk maar het is maar een hobby. Toch?
Alle hulpstoffen voor het ontdoen van smaak voeg je toe wanneer je de ketel hebt gevuld dus vlak voor overhalen zelf.
soda en caustic soda zijn i.d.d. ook als hulpstof te gebruiken om de alcohol schoon te maken .
Actief kool kun je eventueel gebruiken in na filter aan uitstroom van ketel .
maar je zal dan sowieso nog een keer moeten overhalen om kool residuen weer uit te distileren .
Bij distillatie naar puur schoon alcohol altijd eerst de vervuilingen uit distilleren alvorens de alcohol verder te drogen .
kool als correctie middel werkt alleen bij lichte verontreinigingen en het best na de distillatie en bijkomstig moet altijd nogmaals gedistilleerd om zweem en residu weer te verwijderen.
residuen van kool kan smaak geven en smaak aantasten aan de nieuw te maken drank wanneer nog aanwezig .
Dat filter over kool is altijd zo een gedoe vindt ik , ( ligt misschien aan mij ). Gewoon beter trachten te vergisten , wat verschillende gisten uit proberen . Heb onlangs de Alcotec 48 CARBON turbo geprobeerd .
Gematigd positief resultaat . Teveel suiker gebruikt ( niet alles vergist ), wel geen bijsmaak of geur in de ruwbrand ( dankzij carbon ?)
Ik gebruik zelf nooit kool filtering .
T is een goedkope , niet 100% adequaat correctie middel .
En i.d.d. waarom corrigeren als voorbereiding goed is.
En gist waar kool aan toegevoegd wordt is eigenlijk al erkennen van producent dat hun gistproduct gewoon slecht resultaat geeft .
Alcotec links laten liggen of drank voor de familie mee maken die je liever niet weer wil zien komen voor borrel .