Meldingen
Alles wissen

vraagje

Pagina 3 / 4

Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Tja daar kan ik geen antwoord op geven,ik werk op gevoel,ik meet niets,ik werk met een ketel uit Roemenie,nog op de primitieve manier,heb alleen een alc.meter,en die heb ik eigenlijk nog niet nodig.10 ltr.mooie opbrengst.?

Beantwoorden
Berichten: 22
Topic starter
(@patientzero)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Tja klinkt raar ,ik weet het maar ik heb deze ketel en moet dus ook leren er mee om te gaan .
Uiteindelijk hoop ik ook de ervaring te krijgen dingen op gevoel te doen.
De ketel loopt nu goed en stabiel en de geur is een stuk beter.
Ik draai nu zonder parrot en vang in verscheidene delen op.
Weet niet of het klopt wat ik zeg ,maar ook nu hebben de verschillende potjes verschillende geuren.
Ik vind het doen op zich al leuk.
Zou er op het eind een lekker drankje uit komen is dat mooi mee genomen
Als je iets doet omdat je het snapt is altijd beter als dat je iets doet omdat je het geleerd hebt.
Als je iets snapt kan je ook dingen oplossen als het niet gaat zoals je het geleerd hebt.
Super dag vandaag

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Koeling moet eerst water krijgen daarna door kolom laten lopen . Kolom te koud koelen geeft te hoge koudebruggen waardoor je flow te veel stagneren . hierdoor kun je meer bindingen in kolom krijgen . Moet je meer energie in het kooknat brengen waardoor je onderin meer kans op aanbranden of kapot koken van andere smaakstoffen .
Er zijn temperatuur tabellen voor kolom temperaturen bij distillatie van diverse alcoholen en ook voor alcoholische dranken . Dat varieert tussen 35 en 65 gr afhankelijk dus van inhoud kolom en type product dat wordt overgehaald
De eind koeler moet uiteindelijk terug koelen naar 15 - 20 graden .
Bij schoon stoken moet de temperatuur zo nauwkeurig mogelijk op de brug bij 78,3 graden zitten .
temperatuur van het kooknat verschilt bij wat je ook wil overhalen en van het systeem waarmee je werkt .
Een rustig goede flow is belangrijk . te harde koude bruggen wekt tegen dus goede mogelijkheid tot tempering van kooknat is van belang .
Wanneer je dranken op smaak gaat overhalen met pot still denk aan iets simpels als b.v. een Whiskey , bourbon of jenever en je zou op temperatuur werken zou kooknat temperatuur tussen 94 - max 95 gr zijn .
boven 95 graden gaan veel smaken stuk .
daarnaast zou het kunnen dat je andere alcoholen en bindingen daarin mee krijgen .
Brug temperatuur zou dan bij potstill ook rond 92gr uit kunnen komen dit kan bij enkele dranken acceptable nog zijn
Boven 94 op brug is absolute fout .

Alcohol percentage in ketel met veiligheid ventielen , zonder drukopbouw en goede flow zou maximaal 50% mogen wezen .
Aangezien er zelf in de meest professionele installaties wel eens wat fout gaat is dus niet aan te raden dit percentage te gebruiken .
een Veilige marge kun je daarom het beste aanhouden.
Dat wil zeggen om veilig te werken verdunning van 40% aanhouden !

Gebruik van natrium bicarbonaat 2 gr per liter .
Maar hou rekening dat bij distillatie op te hoge temperatuur ook delen soda kunnen overkomen met de alcohol .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

klopt dat er verschillende smaken in jou potjes zitten .
Het vinden van juiste begin en einde van het best nat is altijd en een lastig moment om te vinden . De scheidingen maken is ook kwestie van al doende leren . met soms vallen en opstaan . de aanhouder wint ?
(Eventueel met iemand eens mee lopen helpt daarin )

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

En belangrijk geduld,het is normaal dat je de eerste keer snel je ketel wil vullen,maar jammer dat je mash niet uitgegist is,dan was bijna alles voor niets.beter een paar dagen langer laten staan dan te kort,is jammer van het werk en het geld wat je er aan uitgegeven hebt.

Beantwoorden
gompie
Berichten: 992
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Liep eerst door de deflagmator en dan de koel kolom, maar ik had gelezen dat het beter was als het water eerst door de kolom liep omdat het water dan opgewarmd bij de de deflagmator komt.

 

Waarom niet allebei een aparte koeling ?

Als het debiet hoger wordt, wordt het koelwater in de koeler warmer, en dus ook in de dephlegmator. Hierdoor wordt het debiet weer lager en de koeling ook weer.

Het ene versterkt de andere in negatieve zin.

 

Beantwoorden
Berichten: 22
Topic starter
(@patientzero)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dephlegmator....... weer iets geleerd.
Dat was ook het plan.
Onderdelen zijn al besteld uit china dus even wachten nog.
Ondertussen loopt de laatste pot.
Temp in ketel is 93 graden en bij de kop stabiele 78. Graden.
Geur wordt wel iets anders.
Dus deze alcohol wordt dan als ik het goed begrijp de volgende keer nogmaals gezuiverd
Heb nog 2x 25 liter alcotec 48 die gedraaid moeten worden
1x 25 is zover als vergist en de tweede moet nog.
Heb gemerkt dat bij mij 50 liter in een keer niet zo lekker vergist als 2x 25 liter.
Doe bij het vergisten het sap van een sinasappel erbij en dan prutteld ie rustig een weekje .
Dan dus nog 1 of 2 x stoken en dan een ander merk proberen.
Wat ik lekker vind? , zachte smaak lekker sterk.
Iemand ideeen?
Hoeft geen grote hoeveelheden te zijn , als de smaak maar overtuigd.
Groeten

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Natuurlijk kun je ook met 2 aparte pompen / koelsystemen werken .
Mooi is al je het koelwater temperatuur constant zou kunnen houden .
Als je sowieso met jou eind koeler temperatuur kan terug brengen naar 15 - 20 graden en jou kolom kunt koelen .
En zo ik eerder opmerkte de temperatuur op kolom mag diverse temperaturen hebben als het maar zorgt voor goede flow en adequaat aan het geen je overhaalt . je kunt ook diverse temperaturen op verschillende plaatsen geven op koeler als je maar geen te koude koude bruggen maakt .

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Je 50 liter of 2 x 25 mag niet verschillende
Als suiker - water - gist en voeding in zelfde verhoudingen zijn .
Of je zit met temperatuur wisselingen groter volume wanneer die b.v. wat afkoelt kont langzamer weer op temperatuur .
maar ook wanneer ton op vloer staat temperatuur in ton onderin verschilt met boven bij groter ton ook meer dan met kleinere
Ton moet in geheel zelfde temp hebben .
Voor betere zachtere smaak sowieso alcotec links laten liggen .

Beantwoorden
Berichten: 22
Topic starter
(@patientzero)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo.
Ben nu op het werk en zit met een paar dingen .
Dus even vragen.
Heb gisteren het baileys recept geprobeert en het recept is echt lekker.
Nu het probleem.
Ergens tijdens het drinken ervan zit een muffe smaak.
Begint goed ,maar bij het eigenlijke slikken komt deze smaak te voorschijn.
Daarna in de keel proeft het precies weer zo als het moet.
Nu mijn gedachten gang samengevat.
Drank maken.
Suiker converteren helpt de gist bij zijn werk en daardoor weiniger bijsmaak.
Turbogist is niet percee slecht , alleen liever geen alcotec.
Goede smaak staat en valt met een goede vergisting.
Ik heb laatst een stook gedaan die vantevoren een nacht met aktieve kool heeft gestaan.
Eerst verdund tot ongeveer 30 % aktieve kool in de fles toegevoegd en daarna gefilterd.
Toen naar de ketel in en 2gr/liter baking soda bij gevoegd.
Rustig naar temp 78 . Op de brug gestookt en netjes leeg gestookt.
Vantevoren de berekeningen gemaakt van wat ik kon verwachten en dit is ook plus minus uitgekomen.
Rest prommilage in de ketel 2%.
Het percentage van het gestookte was 94%.
In verscheidene cuts opgevangen en geprobeerd te leren door te ruiken .
Toch nog steeds een vlaag van een of ander.
Heb ik dit niet met een ander merk gist?
Gebruik nu alcotec 48.
Waarom ?
Gewoon met iets begonnen en daarna pas op dit forum gekomen.
Ik heb een batch van een stook die naar helemaal niets ruikt, echt naar niets en die is 88% .
Ik heb een paar keer gemeten om dat hij naar niets ruikt.
Ook met dezelfde gist.
Toeval, geluk?
Maar ja dit is een richting die ik niet in wil gaan.
Dus ander merk gist halen en verder.
Suggesties zijn altijd welkom.
Groetjes

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Probeer inderdaad een ander gist .
Het lijkt erop dat de procedure verder goed was .

Beantwoorden
Berichten: 141
(@dutchgold)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

alcotec 48.

Dit is niet mijn favoriete gist, ik zou ook een andere proberen

Beantwoorden
Berichten: 22
Topic starter
(@patientzero)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hallo.
Vanmorgen vroeg opgestaan om voor het werk nog een stook te kunnen voltooien.
Laatste keer met alcotec en dan andere gistsoorten proberen.
Heb nu stillspirit turbo clean op het vat.
Kijken of het werkelijk zoveel uitmaakt qua werk en smaak.
Ik had een vraag ,en wel hoe ik kan bepalen of mijn wash klaar is om gestookt te worden.
Nu heb ik me wel ingelezen en zoals ik het begrijp is dit te meten
De sg moet dan 980 zijn.
Maar als ik dan na een week of 10 dagen wil meten, verstoor ik dan niet de co2 deken die op de wash ligt.
En wat is als het sg onder 980 ligt ,is dit dan erg in de zin dat de kwaliteit van de alc achteruit gaat.
Ik wilde eigenlijk dit weekeind stoken met de still spirit maar het vat staat nog vrolijk te borrelen
Heb ondertussen wel mijn vrouw weten te interresseren om zelf een biertje te maken.
Is al gebotteld en gaat over een week naar de kelder om te rusten.
Een bijkomstigheid is dat er nu een tweede gistvat aanwezig is om mijn andere gistsoorten nevenbij te laten lopen.
Dat halveerd de tijd die het duurt in ieder geval .
Ander vraagje.
De kolomvulling.
Is dat iets wat je iedere keer moet zuiveren.
Kan deze verstopt raken.
Of kan ik dit indien dit eenmalig goed is ingesteld bijna oneindig gebruiken omdat de alcohol alles desinfecteerd.
Alvast een prettig weekeind gewenst.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

als de gisting goed opgang is is er zoveel co2 vorming dat het de zuurstof niet kans geeft " in te breken "
Je kunt rustig de SG meten zolang je maar niet de roert of schut waardoor je de CO2 er eerst te veel uit laatste ontsnappen .
In principe is onder de 1000 mogelijk om af te stoken .
Dan is kans op karamelliseren van de laatste suikers al minimaal
De te lager des te beter omdat je dan iets meer alcohol winnen zal .
Kolom vulling moet je zeker spoelen .
Vrijgekomen deeltjes die daar in bljjven zitten is vervuiling en kunnen bijsmaak
geven .
Daarnaast in periode tussen gebruik kunnen daar schimmels op vormen .
Wanneer je schuimvorming hebt gehad en deze is in kolom gekomen kun je ophoping krijgen van o.a. eiwitten .
Dit zou flow kunnen vertragen en in extreme gevallen kunnen verstoppen .

Beantwoorden
Berichten: 141
(@dutchgold)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Door je sg te meten kun je bepalen hoeveel suiker er in je wash zit. Als je dit voor de vergisting en na je vergisting doet weet je hoeveel suiker er dus vergist is wat je weer kunt herleiden naar een alcohol percentage wanneer je klaar bent met vergisten verschilt per product, gist etc. Zolang je vat nog aan het borrelen is betekend dit dat er nog suiker wordt omgezet in ieder geval in co2 en er dus ook nog alcohol wordt geproduceerd. Tussendoor meten maak ik me niet al te druk over, ofwel je bent nog aan het vergisten en er wordt toch nog co2 geproduceerd, is dit niet het geval is het toch al uit vergist. 

over vraag 2, je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je kolomvulling geïnfecteerd is na je stook er zijn maar weinig extremofielen die alleen al de temperatuur kunnen overleven. Dit laat niet na dat je je kolom en ketel wel goed moet onderhouden en schoonmaken na iedere stook. Je kunt je vullen best meerdere keren gebruiken als je goed met je ketel om gaat ben ik van overtuigd. 

 

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?