Meldingen
Alles wissen

Waar is mijn Rum gebleven?

Pagina 2 / 2

Berichten: 11
Topic starter
(@bayrum)
Active Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hoe lang zouden jullie adviseren dat de rum er in moet?
Ik heb hem er 6 maanden in gehad...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hangt af van hoevaak het vat is gebruikt .
Een nieuw vat is rijker dan ouder vat .( je kunt vat na aantal keren uitschrapen / reconditioneren )
Maar ook hangt het af van de kwaliteit van de drank , hoeveelheid drank , dan ook wat voor kracht van van je aan de drank wil .
Hangt ook af van soort hout en kwaliteit.
En hoe het hout tevoren is gewaterd
dus is moeilijk te adviseren .
Dus ergens tussen 2 mnd en 30 jaar .

Zelf lager ik rum 9 maanden ongeveer .

Beantwoorden
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voor een 3 liter vat wordt 4 tot 5 weken geadviseerd. Ik zelf heb 2 en ook wel 3 maanden geprobeerd, maar toen werd  de drank helaas wat bitter.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Na twee weken is het op mijn manier mooi van kleur en lekker zacht.staat lekker in de zon in flessen van 5 ltr.ik meet en weeg nooit iets alleen %gaat tot nu toe perfect.ik heb alleen een ketel alc.meter en brander.en dorst.en een vrouw die op mijn consuptie let???

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

inderdaad hoeveel houtbcontact op hoeveelheid liter is ook een van de dingen die tijd lagering bepaald .
Maar ook dan hangt het nog af van kwaliteit en type hout en hoe het vat behandeld is in kuiperij.
hoe het hout is voorbehandeld . Goed koop hout is vaak niet langdurig gewatert maar gestoomd .
Is het een nieuw vat of eerder gebruikt .
Uiteindelijk het resultaat , tijd van lagering wordt bepaald op smaak , kleuring , aroma's .
Er zijn nooit 2 vaten identiek .

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik gebruik eiken uit het bos,krijg ik van een vriend,is meestal 3 jr oud.gaat goed.

Beantwoorden
Berichten: 28
(@zozaat)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Eikenhouten vaten verdampen per maand zo,n 2% van de inhoud . Daarom is de corenwijn opslag bij avandis in Zoetermeer om geconditioneerd en worden regelmatig bij gevuld.zit ook een meet systeem in het pand , dat als de alcohol concentratie te hoog is je niet naar binnen mag. .......dus eikenhouten ademen.

Beantwoorden
Berichten: 42
(@spazreiner)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik ben met een vaatje bezig nu en dacht de buitenkant licht in te smeren met een geurloze olie of dunne lak, nieuwe discussie had ik er net van gemaakt. Misschien is dat een optie om de engeltjes buiten te houden? Een dunne laag lak ademt nog en trekt niet door 2-3 cm eiken heen lijkt me. Met een gekocht vaatje is dat misschien wel riskant als het toch uitmaakt, dus ik offer een vaatje op om het te proberen. Ik denk alleen dat het nog een half jaar duurt voordat ik het antwoord kan delen. Succes!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

NOOIT een vat insmeren met olie of lak het hout trekt door zowel van binnen alsvan buiten .
op vat lageren weet je dat je verliest.
Een vat moet kunnen ademen en reguleren .
Wanneer een vat niet lek is maar teveel zweet kun je het vat behandelen met klei .
Ook kun je een vat voor gebruik al met klei behandelen .
Simpelste is een deksel eruit en vullen en spoelen met een klei . Ook kun je branden daardoor is een vat ook minder zwetende .
Een gevult vat droogt boven vloeistof niveau vaak wat sneller uit .
Daarom kun je het best het vat een aantal graden roteren en na een paar weken dor je dit de andere kant uit .
Ook kun je een katoenen doek of dweil over vat leggen en die nu en dan met planten spuit licht bevochtigen .
Een vat hoort ook in gebruik op koele plaats te staan en met juiste relatieve luchtvochtigheid .
Dus niet voor zier in een woonkamer bij kamer temperatuur .
Een vat is voor drank in op te slaan en geen meubelstuk .

Dranken horen na distilatie te rijpen en doen dat het beste aan de lucht . Ook een fles of kruik sluit je niet hermetisch af in eerste weken van rijpen .
Wil je geen verlies van alcohol zul je kunst matig of chemische rijping moeten toepassen .
Dan ben je 48 uur na distilatie klaar .
Maar je doet sowieso afbreuk aan kwaliteit .

Dus werken met een vat vergt aandacht en onderhoud !!

Beantwoorden
Berichten: 28
(@zozaat)
Eminent Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

En dat houten dopje vervangen voor een siliconen stop scheelt ook die houten sluiten niet goed af.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9953
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

je kunt beter een lapje katoen om houten dop doen en zo vast slaan .

 

Beantwoorden
Berichten: 42
(@spazreiner)
Eminent Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

En zo worden we weer wat slimmer, dankje Robbert.

Beantwoorden
Pagina 2 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?