Haha idd, daar is een forum voor, en soms komen we er met zijn allen niet uit. Maar dit recept heb ik meermalen gemaakt en weet dat het soms snel uitgegist kan zijn. Als het echt te heet geweest zou zijn leefde de gist niet meer. De gist had gewoon honger en is nu weer lekker aan het smullen en alcohol aan het maken π Succes!
En er mag ook wel minder water in je waterslot zeker meer dan de helft minder dan wat er nu in zit op je foto.
Β
Suiker toevoegen aan een whiskymash zal me wel op kritiek komen te staan, maar wedden dat het werkt π
Β
Veel success!
Β
Heiligschennis Jan, foei.
Je hebt helemaal gelijk Raymond, dat heb ik (gister) ook gezien en er wat uitgehaald (m'n ton pruttelt nu gelukkig nog steeds steady door)
Β
Zie dat alweer beter gaat maar je hebt ook een restart gist..
http://www.alcotec.co.uk/consumer-products/alcotec-turbo-yeast/alcotec-restart.html
Nee joh lekker laten zitten. Die houtsnipperaktie van mij was omdat ik eerst niet de bedoeling had om het in een vat te stoppen. Ik ben nu bezig met een vol mout whisky en daar ga ik geen snippers aan wagen, die gaat meteen het vat is als hij klaar is.
Opletten Erik met je tilt.Door het drijvende mout gaat deze vast zitten in de mout en verkeerde waardes aangeven.Als de laag te hoog word staat de tilt vast en rechtop waardoor hij uitschakelt..
Dat werkt alleen als er echt nog suikers aanwezig zijn. Anders doet de restart ook niets.
Ik denk niet dat Erik moutresten heeft drijven, hij maakt de wort met zijn grainfather en heeft dus alleen vloeistof te vergisten.
Die snap ik ff niet Jan.Of gooit hij amylise over het mout (op bepaalde temp.in de graanvader) dan zeven en daarna vergisten.Ik doe het namelijk op jouw manier en werkt erg goed.Prima whisky (over een kleine 3 jaar dan)vanaf gekomen.
De geschrote mout wordt in de Grainfather bapaalde tijden op een bepaalde temperauur gehouden. De enzymen die al in de mout korrel aanwezig zijn zetten zo het aanwezige zetmeel om in vergistbare suikers. De moutkorf wordt na verloop van tijd als het maischproces klaar is omhooggetrokken en dan gaat er heet water door de moutresten heen om te spoelen.Β
Β
in de Grainfather zit nu je wort. De wort kan bier of whisky van gemaakt worden.
Β
Als je geen grainfather hebt kun je mijn methode gebruiken, de enzymen in de moutkorrel hebben dan veel langer de tijd nodig om het zetmeel om te zetten in suikers, maar uiteindelijk doe het het zelfde. Het is alleen wat meer geklieder πΒ
Β
Met een Grainfather begin je dus met een volledig vloeibare whiskymash te vergisten zonder drijvende moutresten.
Ik denk ook dat je je eerder af moet vragen waarom je een restart nodig hebt.
Β
Bedankt voor je heldere uitleg nu snap ik hem.
Nu baal ik nog meer een t500 te hebben genomen dan de vader, helaas had je hem toen niet op voorraad. Kom ik nog wel een x halen bij je.
Β
Β
Was niet voor mijzelf bedoeld tot op heden zijn mijn 9 vergistingen (gelukkig) goed gegaan maar voor de topicstarter wou ik een optie aandragen.
Zolang je Whisky goed gaat en je tevreden bent hoef je geen spijt te hebben. Ik denk wel als je een Grainfather bezit je ook vanzelf gaat beginnen aan bierbrouwen π En dat is natuurlijk ook heel leuk!
Dat snap ik Daan, dit was dan ook richting de topicstarter π
Ik denk dat de omgevingstemperatuur plus de extra warmte van de vergisting de boosdoeners zijn. Gecontroleerd vergisten zou een oplossing kunnen zijn.
Β