-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Wash wordt warm tijdens vergisten" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@arta380 bij elke vergisting krijg je oplopen van temperatuur. Gist produceert niet alleen alcohol en co2 maar ook andere stoffen en daarbij warmte Des te meer warmte des te meer stress en bijproducten. Er zijn gisten die zelf de 46… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Foreshot, Heads, Hearts and Tails: altijd?" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@arta380 het gaat erom dat de gisting goed opgang is. Bubbels in waterslot is slecht bijzaak. Is geen waardevolle info. Waterslot is slechts een stank afsluiter net als zwanen hals onder wastafel en toiletpot waardoor co2 ontsnapt omdat anders de… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Foreshot, Heads, Hearts and Tails: altijd?" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@arta380 had je gerst of mout gebruikt Gewone gerts en aardappelen koken geeft geen grote omzetting van zetmeel. Je hebt hierbij alfa en beta enzymen nodig ! Dus mout . Anders is er weinig suikers te vergisten. Er zijn ook… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Meer beginners vragen" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@arta380 er zit zeker verschil tussen mais van de molen of de fourage handel . Opslag, leeftijd , sortering , waar het vandaan komt maakt allemaal verschil. Ik heb pas wat zakken graan gekregen wat ergens anders vandaan komt dan… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Meer beginners vragen" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@arta380 misschien heb je kippen mais gebruikt of is de mout niet diastatisch of vochtig geweest. Het zou anders moeten werken.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Foreshot, Heads, Hearts and Tails: altijd?" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@arta380 als je opnieuw gaat overhalen onstaan er tijdens het destilleren in jou ketel allerlei processen waarbij stoffen toch mee komen en zal je opnieuw moeten in finale overhaal een scheiding moeten maken.
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Foreshot, Heads, Hearts and Tails: altijd?" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@arta380 je haalt het weg bij de laatste run die je doet, een whisky tweemaal gedestilleerd bij de tweede ronde, bij driemaal gedestilleerd bij de derde ronde.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Foreshot, Heads, Hearts and Tails: altijd?" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@arta380 in het absint filmpje zie je dat ik op de vinger een paar druppels opvang en deze proef en na enkele keer dat gedaan te hebben wissel ik gias . Dat eerste deel is in principe de voorloop. De… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Foreshot, Heads, Hearts and Tails: altijd?" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@arta380 Ondanks wat sommigen beweren gaat dat altijd op ja, wel geldt dat je bij het gebruik van sommige grondstoffen iets minder last hebt maar bij je laatste overhaal dien je de scheidingen te maken, ik gok dat Robbert deze… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Meer beginners vragen" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@arta380 Dat zou moeten werken mits deze geen jaren oud is of een lange tijd ervoor geschroot is, beste kun je op max een dag ervoor schroten (vacuümverpakte zakken daargelaten). Als de mais nog hard was is de kans… Meer lezen»
-
Alchemist antwoordde op het onderwerp "Meer beginners vragen" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@arta380 Welke mout heb je gebruikt? Niet toevallig een cara mout he? Die heeft door de hogere temperaturen van het eesten meestal weinig tot geen diastatisch vermogen over.
Qua hoeveelheid zou een diastatische moutsoort het moeten redden met de mais hoeveelheid. -
@ndré antwoordde op het onderwerp "Wash wordt warm tijdens vergisten" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@arta380 is volgens mij normaal dat tijdens het vergisten de temperatuur oploopt.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Meer beginners vragen" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@arta380 dat is ook geen probleem. Je kunt inderdaad stoppen na 72 -74 graden stap. Je houd dan nog enzymatische nawerking. Enige waar je rekening moet houden is dat je meer kans hebt op bederf dus meteen zodra gisten voorbij… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Meer beginners vragen" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@arta380 normaal zou je vanaf moment van toevoegen mout ( als het diastatisch gerstemout is ) ongeveer 1 uur op 65 gr en 20 min op 72 nodig hebben om alles te voltooien. En daarna met 78 graden spoelen. Waarna… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Meer beginners vragen" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@arta380 kun je gewoon af laten koelen en dan mout er bij maar je weet dat je met 2,5 kg mits alles optimaal verloopt je maximaal 0,65 liter drank als opbrengst hebt .
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Meer beginners vragen" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@arta380 ik neem aan dat je een niet een paar gram maar aantal kilo zal gebruiken . Mais + mout ! Minimaal 10 % mout beter 20 % op totaal . Dus zal je ook meerdere liters hebben dus duurt… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Meer beginners vragen" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@arta380 even goed lezen ! Gelantinazation temp ! Dat is niet de temperatuur waarop je zal moeten maischen! Het zijn wel temperaturen om rekening mee te houden wanneer je mout of enzymen gaat toevoegen!. Gewone mais wat je gewoon… Meer lezen»
-
rinus55 antwoordde op het onderwerp "Meer beginners vragen" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@arta380 veel waterkokers kun je instellen op bv 80 graden, als je dan eerst water doet en dan de mais er bij koelt het ook al wat af, mais luistert niet zo nauw en een paar graden naast het schema… Meer lezen»
-
rinus55 antwoordde op het onderwerp "Meer beginners vragen" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@arta380 er staat ergens een schema van de temperatuur , ik werk ook met een pan en ik kook het water voor in een waterkoker, scheelt veel tijd, doe ik trouwens met mijn stookwijn ook
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Meer beginners vragen" – 1 jaar, 4 maanden geleden
@arta380 temperatuur is afhankelijk van wat je verwerkt in jou beslag.
Ala het uitsluitend maïs is is nog de vraag is het op korrel is het geschroot , gewalst ? Zijn het mais vlokken die gestoomd zijn ? - Meer laden