Meldingen
Alles wissen

Foreshot, Heads, Hearts and Tails: altijd?


ArtA380
Berichten: 72
Topic starter
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Ik begrijp het principe van Foreshot, Heads, Hearts and Tails. Maar gaat dat altijd op?  Zo zag ik in het Tiny project filmpje over absint maken dat daar geen rekening meer werd gehouden.  Althans ik heb het niet gezien. Maar misschien is dat omdat de gebruikte alcohol al schoon was?  Dus misschien hoef je niet altijd het principe van Foreshot, Heads, Hearts and Tails aan te houden, mits je maar een zuivere bron hebt. Of?   Dank, grt Art.

Beantwoorden
10 reacties
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@arta380 Ondanks wat sommigen beweren gaat dat altijd op ja, wel geldt dat je bij het gebruik van sommige grondstoffen iets minder last hebt maar bij je laatste overhaal dien je de scheidingen te maken, ik gok dat Robbert deze de ronde ervoor al gedaan heeft (bij sommige soorten maceraten kun je nog extra overwegen om bepaalde fracties vooraf weg te laten).

 

Een vergisting is niet zo simpel dat suiker wordt omgezet in CO2 en ethanol, er gebeuren meerdere dingen, ook krijg je vorming van ethylacetaat wat herkenbaar is als modelbouwlijm / aceton, wanneer je de laatste overhaal doet zoek je een beginpunt waarbij dat soorten luchten weg zijn en het zure uit de drank, het eindpunt is moeilijker maar meestal een omslag naar het bittere. Percentages die vaker vermeld staan zijn een slechte leidraad, tong en neus werken het beste, je bent niet op zoek nog naar eindsmaken maar wat erin mag zitten en wat niet. Ikzelf beveel aan om alleen te werken met een begin- en eindpunt en niet met de glazen potjes en die te ruiken en proeven, de drank gaat een bijna organische smaakverandering doorlopen en het proeven en ruiken zet je op een verkeerd been (buiten het feit dat na een aantal potjes geproefd te hebben het giechelen start en alles toch prima wordt).

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@arta380 in het absint filmpje zie je dat ik op de vinger een paar druppels opvang en deze proef en na enkele keer dat gedaan te hebben wissel ik gias . Dat eerste deel is in principe de voorloop.  De voor loop grote hangt niet af van volumes maar van smaak ,kleur geur. En soms is enkele druppels voldoende.

In principe moet je altijd bij finale overhaal scheiding maken voorloop , hart en naloop. 

Ook met suikerbeslag ! en ongeacht wat voor ketel of gist gebruik. 

Als je een schoon alcohol gebruikt en deze gebruikt in Maceraat wordt daarna het Maceraat weer de laatse overhaal en dus daarin maak je ook weer een scheiding!

Beantwoorden
ArtA380
Berichten: 72
Topic starter
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Maar... de hamvraag is als je je reeds van foreshots, heads en tails hebt ontdaan bij je eerste run. Dan zitten er toch geen ongewilde stoffen meer in, immers die heb je bij de eerste run er uit gehaald. Dan hoef je toch bij een tweede run slechts een klein beetje foreshot weg te doen (voor de zekerheid).  

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@arta380 je haalt het weg bij de laatste run die je doet, een whisky tweemaal gedestilleerd bij de tweede ronde, bij driemaal gedestilleerd bij de derde ronde.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@arta380 als je opnieuw gaat overhalen onstaan er tijdens het destilleren in jou ketel allerlei processen waarbij stoffen toch mee komen en zal je opnieuw moeten in finale overhaal een scheiding moeten maken.

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 477
(@mccorner)
Honorable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ook als je een goede basisalcohol hebt gemaakt waarbij je in de laatste run heads en tails hebt verwijderd en je gebruikt deze alcohol om te macereren, dan zal je bij destillatie van het maceraat weer een voorloop en naloop hebben met smaakjes die je niet mee wilt nemen.

Beantwoorden
ArtA380
Berichten: 72
Topic starter
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

OK, dank voor jullie antwoorden.  Het wordt mij steeds duidelijker.   Nou ja nog niet alles. Even off topic.  Ik had vanmorgen een aardappel mash gemaakt  6 kg aardappelen en 1½ kg barley. Maar nu meer dan 12 uur later geen enkele activiteit qua gisting......   Moet ik nog verder over nadenken wat er fout ging,

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@arta380 had je gerst of mout gebruikt

Gewone gerts en aardappelen koken geeft geen grote omzetting van zetmeel.

Je hebt hierbij alfa en beta enzymen nodig !

Dus mout .

Anders is er weinig suikers te vergisten.

Er zijn ook zakje met enzymen te koop maar dat geeft ook beperkt resultaat.

Of je moet een agressief gist als rijst gist gebruiken. 

Wat was jou ph?

En heb je rekening gehouden met geosmine? 

Geosmine geeft gronderige bijsmaak. 

Beantwoorden
ArtA380
(@arta380)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 72

@robbert Sorry, ik bedoel mout van gerst. Dus ik heb 6 kg aardappelen en 1,5 mout dat ik heb geschroot.  Jodium test kleur niet meer blauw.  Het goede nieuws is dat er nu heel voorzichtig een bubbeltje uit het waterslot komt, maar nog niet heel erg enthousiast.  Dus afwachten maar denk ik.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9961

@arta380 het gaat erom dat de gisting goed opgang is. Bubbels in waterslot is slecht bijzaak.  Is geen waardevolle info.  Waterslot is slechts een stank afsluiter net als zwanen hals onder wastafel en toiletpot waardoor co2 ontsnapt omdat anders de tank barst en het is dus geen indicator! 

Als er ergens ander een minim lekje is borrelt dat ding al niet meer. 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?