Ik heb gezocht op dit forum en Youtube filmpjes bekeken. Maar toch wat beginnersvragen:
1. Tot welke temperatuur moet een mash worden gebracht? bijvoorbeeld mais. Moet dat echt koken en zo ja hoe lang. Dan moet er mout bij. Op welke temperatuur? Of moet dat ook koken of juist niet? en hoe lang koken of warm houden?
2. Aanbranden. Ik heb geen speciale ketel maar gewoon een grote pan van 24 liter. Op de bodem een omgekeerd bord en een brew in the bag bag. Ik verwarm met inductie. Maar het duurt best lang om te mash op te warmen, dus dan ben ik geneigd de inductie hoger te zetten. Maar daardoor (denk ik) komt het voor dat de "poederdeeltjes" onder het bord terecht komen en onder het bord aanbranden.
Bij voorbaat dank voor jullie reaktie en fijne Kerst!
grt
Art.
Ja, dank.
Aanvullende vraag. Wanneer is het maishen eigenlijk klaar. Na een dik uur is de vloeistof wat dikker en troebel geworden, maar veel van de mais zelf is nog best wel hard.
Nog even over die kippenmais en diervoeder mais. Ik zie een post van best lang geleden waar deze mais wordt aangeraden:
Franse suikermais (GEEL)
20 Kg (moet je vooruit bestellen: https://www.baroen.nl/winkel/voeding/enkelvoudig-aanvullend/mais/maïs-frans-20kg-detail
De post is van een ervaren lid Tony 101
Dus ik denk dat die mais goed is? Niet duur ook.
Franse consumptie mais is uitstekende mais.
Kippen of diervoeder mais is niet aan te bevelen
Zoals ook alchemist zegt schimmels en ongedierte kunnen er in zitten . Opslag van dier voeder mais is ook anders dan consumptie mais . Vochtigheid vaak anders en ligt vaak bulk gestort in loodsen. Vogels en anders ongedierte pikt een graantje mee.
Ik heb nu partij graan en mais gekregen waarvan mais ook uit andere handelswege komt . Van deze mais staat een beetje van in bak om te kiemen na 4 dagen nog niets veranderd. Het is zelfs nog hard . Ik vermoed dat het kiemen niets wordt of maar een een deel het is dus een andere kwaliteit dan ik gewend ben .
Het is wel bruikbaar maar Andere werkwijze nodig en zeker een mindere opbrengst te verwachten.
Maar vrijwel alle mais die in NL en B wordt geteeld is voedervoer. Voedermais of snijmais wordt vooral geteeld voor het zetmeel, dat energie moet aanleveren voor het vee.
Dus het is onduidelijk waar in het proces een heel klein deel opzij wordt gezet voor menselijke consumptie. Met andere woorden het is misschien gewoon wel de zelfde mais.
En dan is er nog een groot verschil tussen snijmais en suikermais. Suikermaïs is een jong geoogste consumptiemaïs waarvan de suiker in de korrels nog niet is omgezet in zetmeel. Bij latere geoogste voedermaïs daarentegen zijn zo goed als alle suikers omgezet in zetmeel.
Maar wat willen we dan het liefste in onze mash hebben? Mais met suiker of mais met zetmeel? Ik denk zetmeel dat d.m.v. amylase vervolgens weer omzet naar suikers. Of is dat het paard achter de wagen spannen, en moeten we juist suikermais hebben omdat we suikers in onze mash willen.....?
Kan je mais dan ook laten mouten? Ik dacht dat daar doorgaans gerst of haver voor wordt gebruikt. Jouw partij zal misschien oud zijn en daarom niet meer kiemen. Maar..... als je het schroot en gebruikt om bijvoorbeeld een mash voor bourbon te maken met gemout graan om zetmeel om te zetten, waarom zou dan de opbrengst minder zijn? Zetmeel is toch zetmeel? Oud of jong, what ever.
Met mais blijft het natuurlijk wel allemaal wat lastig. Immers de meeste mais wordt helemaal niet als consumptie mais verbouwd maar als diervoeder. Snij mais versus suiker mais. Zie mijn eerdere post.
En dan is er nog flint en dent mais. Het verschil tussen flint- en denttypische mais zit eigenlijk in de korrel en dan vooral in de zetmeel- en eiwitstructuur. Denttypische mais bevat veel meer melig zetmeel in vergelijking tot flinttypische mais dat juist meer glazig zetmeel bevat. De eiwit- en zetmeelbestendigheid van dent is dus lager dan van flint. Je kan dent ook herkennen aan de specifieke deukjes in en de (tand)vorm van de korrels, ze zijn langgerekter en platter dan de wat rondere flint-korrels......