Gisteren voor het eerst een sugar wash gemaakt. (1 kg suiker op 4,2 liter water, omgerekend van 2 lbs sugar per gallon). Turbo gist er bij op 22 graden. Maar na een dag zag ik dat de temperatuur van de wash is opgelopen tot 30 graden. Gaat dat wel goed en wordt de gist niet door de hoge temp om zeep geholpen? Bubbelt wel goed. Dank. grt. Art.
Ja dat had ik gelezen, maar 30 gr leek mij wel erg warm. Nou we gaan het zien. Bedankt.
De wash is inmiddels op kamertemperatuur en er komen de hele dag al geen bubbels meer uit. Uit nieuwsgierigheid de emmer open gemaakt. Rook niet verkeerd. Densiemeter er in en tot mij schrik verdween die zowat in de wash, 0,80. Denken, denken. Hoe kan nou de densie wat eigenlijk het soortelijk gewicht is nu lager zijn dan 1000. 1000 is zo ongeveer water. Terugdenkend aan mijn natuur- en scheikundelessen. Zou het alcohol percentage dan zo hoog zijn? Van 1090 naar 80? Ik zag een oude post hier van Jacques uit 2002 over dit onderwerp. Hij verwees: Gregory J. Noonan hanteert in zijn uitstekend boek "New Brewing Lager Beer" (1996) de volgende formule: (begin SG - eind SG) * 0.129. Dus 110 x 0,129 = 14,9. Dus dan zou ik 14,2 % alcohol hebben?
Vanavond in de still gedaan en er komt inderdaad veel 85 % alcohol uit. Dus het lijkt gelukt te zijn.
Duidelijk. Moet je de wash of mash eigenlijk helder maken / klaren? Ik las ergens dat (gist)deeltjes stoken niet bevorderlijk voor de smaak. Of strip run en dan een pot still run zodat de smaak beter wordt? Ik las ook ergens dat je kan filteren door actieve kool.
Dank. Maar mijn wash was niet helder, ik kreeg het ook niet voor elkaar om de wash over te hevelen zonder wat van het gist op de bodem opdwarrelde.