Meldingen
Alles wissen

Wash wordt warm tijdens vergisten


ArtA380
Berichten: 72
Topic starter
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Gisteren voor het eerst een sugar wash gemaakt. (1 kg suiker op 4,2 liter water, omgerekend van 2 lbs sugar per gallon). Turbo gist er bij op 22 graden. Maar na een dag zag ik dat de temperatuur van de wash is opgelopen tot 30 graden.  Gaat dat wel goed en wordt de gist niet door de hoge temp om zeep geholpen?  Bubbelt wel goed.   Dank.  grt. Art.

Beantwoorden
11 reacties
1 Beantwoorden
@ndré
(@ndre)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1159

@arta380 is volgens mij normaal dat tijdens het vergisten de temperatuur oploopt.

Beantwoorden
ArtA380
Berichten: 72
Topic starter
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Ja dat had ik gelezen, maar 30 gr leek mij wel erg warm. Nou we gaan het zien. Bedankt.

Beantwoorden
ArtA380
Berichten: 72
Topic starter
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

De wash is inmiddels op kamertemperatuur en er komen de hele dag al geen bubbels meer uit. Uit nieuwsgierigheid de emmer open gemaakt. Rook niet verkeerd.  Densiemeter er in en tot mij schrik verdween die zowat in de wash, 0,80.   Denken, denken.  Hoe kan nou de densie wat eigenlijk het soortelijk gewicht is nu lager zijn dan 1000. 1000 is zo ongeveer water.  Terugdenkend aan mijn natuur- en scheikundelessen.  Zou het alcohol percentage dan zo hoog zijn?  Van 1090 naar 80? Ik zag een oude post hier van Jacques uit 2002 over dit onderwerp. Hij verwees: Gregory J. Noonan hanteert in zijn uitstekend boek "New Brewing Lager Beer" (1996) de volgende formule: (begin SG - eind SG) * 0.129.  Dus 110 x 0,129 = 14,9.  Dus dan zou ik 14,2 % alcohol hebben?

Vanavond in de still gedaan en er komt inderdaad veel 85 % alcohol uit.  Dus het lijkt gelukt te zijn.  

Beantwoorden
3 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@arta380 bij elke vergisting krijg je oplopen van temperatuur.  Gist produceert niet alleen alcohol en co2 maar ook andere stoffen en daarbij warmte Des te meer  warmte des te meer stress en bijproducten.  Er zijn gisten die zelf de 46 gr wel aantikken.  Wil niet gelijk zeggen dat het goede  vergisting is maar ook niet meteen een verkeerde.

Water heeft inderdaad een sg van 1000  ethyl 0,787 dus wanneer je de 2 mengt zal de sg van vloeistof dalen tot onder de 1000.   Hou wel rekening met afwijkende metingen wanneer de temperatuur hoger of lager is dan de ijk temperatuur van de jou meetapparatuur.

Er zijn verschillende waarden waarmee men rekent.  Inderdaad de formule klopt !  maar er word door de een gerekend met 0,13125 en andere hobby boekjes geven 0,129.  Het verschil in uitkomst met deze getallen is niet groot .

Het is ook verstandig om verloop van gisting te meten in plaats van uitgaan van bubbel of geen bubbel in waterslotje . 

Water slot is geen indicator slechts een stank afsluiter ! 

Beantwoorden
ArtA380
(@arta380)
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Trusted Member
Berichten: 72

@robbert Dank weer voor je antwoord.  Nog een vraag als dat mag. De sugar wash had ik met Turbo Gist gemaakt.  Onderin de fermenteeremmer vond ik een dikke laag met bezinksel/sediment. Helemaal onderin donkergrijs maar het merendeel van de laag was wit. Zou dat gist kunnen zijn? En zo ja, kan ik daar iets mee?  Ik bedoel; is het dode gist of slapende gist?  En als ik er iets mee kan, hoe en wat?   grt Art.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@arta380 die grauwe laag bestaat uit resten dood gist en nog een deel levend. Daarnaast ook zouten en resten van voeding.

Je kunt normaal rest gist wassen en regenereren maar omdat je een moderne gemodificeerde turbo variant hebt gebruikt is het niet  de moeite waard daar weer mee een nieuwe generatie op te starten of her te gebruiken. ( je krijgt een veel zwakker gist ) 

Beantwoorden
ArtA380
Berichten: 72
Topic starter
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Duidelijk. Moet je de wash of mash eigenlijk helder maken / klaren? Ik las ergens dat (gist)deeltjes stoken niet bevorderlijk voor de smaak.  Of strip run en dan een pot still run zodat de smaak beter wordt?  Ik las ook ergens dat je kan filteren door actieve kool.

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@arta380 Klaren is iets meer voor bierbrouwen of wijnmaken, het probleem bij het destilleren van een graandrank met klaren (wat vaker gedaan wordt door het koud weg te zetten) is dat de opgeloste CO2 er beter in blijft, wanneer die tijdens het destilleren vrijkomt i.c.m. de eiwitten die een stevig schuim vormen kan de ketel gaan spuwen, je drank komt eruit zoals deze erin gegaan is. Het is normaal niet nodig om te klaren.

 

Ik was al een stuk begonnen over actieve kool en whisky, maar dit gaat over suikerwash. Filteren over actieve kool kan, je verliest wel wat alcohol natuurlijk. Bij whisky  wordt het gedaan om zachtere stijlen te krijgen, maar relatief beperkt qua aantal destilleerderijen (meeste in Tennessee, zoek maar eens op lincoln county process).

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@arta380 klaren is niet noodzakelijk een goedwerkende ketel krijgt het helder. 

Er zijn Vodka's en enkele bourbon's , whiskey ,rum die worden  nabewerkt met actief kool , ozone , klei filters of zelfs Radiation .  Meestal gaat het dan om dranken waarbij ook suiker of rauwe melasse word toegevoegd in beslag. Moonshiners gebruiken ook wel kool filtering maar daar wordt dan ook veel ongeinverteerde  suikers gebruikt. 

Maar in de regel is Na bewerking met actief kool alleen noodzakelijk bij mislukking of gebruik van inferieure kwaliteit producten.

Wanneer je overhevelt van gistton naar stookketel zie je op bodem een grauwe laag liggen deze achterlaten in gistton is in principe voldoende. 

 

 

Beantwoorden
ArtA380
Berichten: 72
Topic starter
(@arta380)
Trusted Member
Deelgenomen: 5 maanden geleden

Dank. Maar mijn wash was niet helder, ik kreeg het ook niet voor elkaar om de wash over te hevelen zonder wat van het gist op de bodem opdwarrelde. 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@arta380 een beetje gist resten mee kan geen kwaad. Alleen bij te lang doorstoken of in te hoge temperatuur zou iets van gist bijsmaak meekomen.

Tenzij het gist resten zijn die al een aantal weken hebben gestaan.

Er zijn mensen die na gisten niet meteen afstoken en hun uitgegiste beslag paar weken laten staan . Autolyse van dode gist zorgt dan voor vervelende bijsmaak. Dus dan mogen er geen gistresten mee. 

(Er zijn enkele pretentieuze gisten die bijsmaak geven en zelf aanbevelen klaringsmiddel te gebruiken en na te corrigeren met actief kool.  Dat is eigen  keuze dergelijke gisten te gebruiken .

maar waarom zou je extra werk en bijsmaak willen ?)

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?