-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 3 maanden, 2 weken geleden
@bcnx71 4 gram, dat is wel erg lage pitcher. Hoeveel liter wil je per keer vergisten?
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 3 maanden, 2 weken geleden
@bcnx71 zoals ik begrijp heb je een 500 gram verpakking. Hieruit haal je de grammen gist die je op dat moment voor vergisting nodig hebt. De rest (dus 500 gram minus gebruikt deel) luchtdicht opbergen in de koelkast. Na vergisting… Meer lezen»
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 3 maanden, 2 weken geleden
@bcnx71 beste BC, Ik gebruik gewone Bruggeman gist. Ook uit een 500 gram verpakking. Per vergistingsronde een 70 gram. Restant verpakking zoveel mogelijk lucht eruit en dan in een zipzak. Ook daar zoveel mogelijk lucht eruit. Bewaren doe ik in… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 3 maanden, 2 weken geleden
@bcnx71 nee niet invriezen ! In koelkast.
Vriezen kan gist doden.! -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 3 maanden, 3 weken geleden
@bcnx71 de laatste keer dat ik fermentis had was door kennis meegenomen. Ik weet niet waar zij dit haalde. Redstar verkrijg ik via destilleerderij waar wat freelance. Ik maak 90% van de gisten die ik gebruik zelf . Kijk even… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 3 maanden, 3 weken geleden
@bcnx71 voor 25 liter gebruik je 3 -4 gr per liter voor 100 liter 3 gr per liter
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden geleden
@bcnx71 ik heb even zitten zoeken in de commerciële mouten.
Denk b.v. aan .
15 % best malz diastase mout
50% pauls peated
30% Weyerman Rauchmalz
5 % roast Castle black malt.
Dan zou je in de juist richting moeten komen . -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 1 week geleden
@bcnx71 alchemist heeft inderdaad 100 % peated stort gebruikt zonder andere mouten. Zelf gebruik ik 60 % peated / smoke maar ik eest op schotse turf en deel eiken waarmee ik zeer dicht bij octomore en old pulteney kom. Maar… Meer lezen»
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 1 week geleden
@bcnx71 geen rookmout. Wel de peated mout. Rob bedoeld een met turf gerookte mout, dus peated
-
SaenseOverhaal antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 1 week geleden
@bcnx71 rookmout is vaak op hout gerookt. Peated is op turf gerookt.
De eerste geeft meer de ‘Hemaworst’ rook. De peated is wat terugkomt in de islay whisky’s.
Dus wel degelijk groot verschil. -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 1 week geleden
@bcnx71 en peated mout . En gebruik hierbij een solide gist. Fermentis c70 of de GR 2 of redstar dady
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 1 week geleden
@bcnx71 vat of hout snippers zijn essentieel in smaak vorming. Is niet alleen kleur. Als de drank uit de ketel komt is deze blank en heeft alleen wat lichte smaak van granen en mout. Het rijpen op hout zorgt voor… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 1 week geleden
@bcnx71 islay achtig als octomore en talisker maak ik zelf door op turf wat uit Schotland komt mijn mout te roken en roosteren. Ik gebruik een groen en zuurmout voor ook omzetting. Een maisch schema in 4 stappen om ook… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 2 weken geleden
@bcnx71 als je een gerste mout zoals b.v. dergelijke mout als de diastatische brennermalt gebruikt van weyerman kun je met 25 % van de stort een dergelijke verhouding aan . Een roast of geroosterde mout is een heet geeest bijna… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 2 weken geleden
@bcnx71 3 kg pils mout , 3 kg rookmout , 1 kilo choco mout en 1 kg roast . 25,5 liter water van 57 graden daar roer je de mout doorheen . Dan zal temperatuur na toevoegen iets zakken. Maar… Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 2 weken geleden
@bcnx71 zit geschreven text in het filmpje wat het meeste wel verteld. Maar als je vragen hebt kun je die altijd stellen.
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 2 weken geleden
@bcnx71 ik ben niet bekend met de mouten uit de winkel. Ik maak zelf zware peated smokey whiskey met mout uit eigen ” keuken” . Dus je zal moeten vragen bij de brouw winkels naar een hoog diastatisch mout …. Meer lezen»
-
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 3 weken geleden
@bcnx71 ik heb even moeten nazien want ik kende die mout niet. ( Om hoge kwaliteit te krijgen mout ik altijd zelf )
Maar inderdaad die mout moet zowiezo een diastatische mout aan toegevoegd worden. En daarna een volledig maischen toegepast -
Robbert antwoordde op het onderwerp "Eerste stook van peated whisky – PPM" – 4 maanden, 3 weken geleden
@bcnx71 50ppm is geen probleem als je de verhoudingen maar goed hebt. Meestal heef een dusdanig geeeste malt weinig of niets aan enzymatische werking waardoor je zetmeel niet of niet voldoende wordt omgezet tijdens het maischen en heb je daarnaast… Meer lezen»
-
Murmillo antwoordde op het onderwerp "geen constante temperatuur tijdens gisten" – 4 maanden, 3 weken geleden
@bcnx71 bieren en hun verschillende gisten hebben soms verloop van tempratuur tijdens de hoofdgisting. Met de verschillende tempratuur kun je verschillende smaakprofielen een beetje sturen De meeste whiskey gisten doen het goed tussen de 21 en 26 graden. Een inkbird… Meer lezen»
- Meer laden