• Robbert antwoordde op het onderwerp "Filteren"3 jaren geleden

    @ivan  waarom zou je oude rommel bewaren en gebruiken terwijl het vers producten niet eens zo duur zijn? 
    Ook al zit er geen schimmel op na 6 j kun je het beter aan de kliko voeren.
     

  • Robbert antwoordde op het onderwerp "Filteren"3 jaren geleden

    @ivan probeer nooit haastig of gretig te zijn . 8 kilo suiker op 25 liter en dan een turbo gist geeft inderdaad snel een alcohol en ook redelijk hoeveelheid in een keer maar  Het is een steeds terug komend punt…   Read more»

  • Jaapjanjoost antwoordde op het onderwerp "Filteren"3 jaren geleden

    @ivan In de bierindustrie wordt gezegd dat 80% van de smaak van het bier wordt bepaald door het gebruikte gist. Maar omdat het hier gaat om de T500 en een wodka van 93% alcohol is de bijsmaak die je noemt…   Read more»

  • Robbert antwoordde op het onderwerp "Filteren"3 jaren geleden

    @ivan dat klopt . Je kunt bij het strippen bakingsoda / natriumbicarbonaat toevoegen .  O.5 tot 2 gr per liter .  Je kunt dit zowel door de stookwijn als bij 2e overhaal gebruiken . MAAR doe het alleen als het…   Read more»

  • Robbert antwoordde op het onderwerp "Filteren"3 jaren geleden

    @ivan niet zozeer een must maar wel een goede gideline

  • Robbert antwoordde op het onderwerp "Filteren"3 jaren geleden

    @ivan helderheid , smaak , geur zijn belangrijk .  Het deel wat komt voor de damp temperatuur op brug   78,3 gr is kun je meestal meteen weggooien . Dit is wanneer de uitstroom ook  geleidelijk begint te lopen   Zodra dit…   Read more»

  • Robbert antwoordde op het onderwerp "Filteren"3 jaren geleden

    @ivan wat je ook maakt en met wat voor ketel je ook werkt er is altijd voor en naloop. Wanneer je dit nog niet hebt gescheiden kun jr beter opnieuw de batch overhalen . Maakt trouwens ook niet uit met…   Read more»

  • Alchemist antwoordde op het onderwerp "Filteren"3 jaren geleden

    @ivan Ik vind het altijd een beetje riskant om op de keuze van de opvang te bepalen op basis van aantal mililiters, aangezien er verschil tussen de vergistingen kan zijn. Ik begin pas met opvangen als de zure smaak in…   Read more»

  • Robbert antwoordde op het onderwerp "Filteren"3 jaren geleden

    @ivan bijsmaak is meestal niet kwestie van filteren maar een goed basis beslag en goede vergisting . 
    Een goede basis beslag en overhalen met goede scheiding van voor am naloop moet voldoende zijn .
    En is nacorrecties niet nodig