De alcoholmeter voorzichtig opbergen en pas weer tevoorschijn halen als je gestookt hebt. Deze is ongeschikt om stookwijn te meten.
Drijft je SG hydrometer te hoog om te meten dan zal het suikergehalte veel te hoog zijn voor je gist. T-58 is een leuke biergist maar voor dit doeleinde…. ik zou iets anders kiezen.
11 liter en 6 kilo suiker… is…[Verder lezen]
@bob Dat het in eerste instantie heftiger bubbelt dat noemen we de hoofdvergisting die duurt 1, 2 of soms 3 dagen. Daarna volgt het nagisten en dat kan dagen duren. Niet te vaak je vat openen dan blijft de CO2 als een beschermende deken over je mash liggen. Komt helemaal goed.
Jodiumproef: Als je (bijna) klaar bent met maischen neem je een lepeltje bostel of draf uit je wort/mash en druppelt daar wat jodium op. Kleurt het zwart/paars/blauw dan is er nog zetmeel aanwezig en moet je doorgaan tot alles omgezet is in vergistbare suikers.
Ik heb twee maal whisky in een 5 liter vaatje een jaar laten zitten.
Dat maximale vind ik een beetje vreemd want in Schotland laten ze het ook wel eens 5, 10, 20 of heel veel meer jaren zitten. Ik weet wel dat de engelen een gort deel opeisen 😁
Ik begrijp het denk ik niet helemaal goed. Je zegt dat je vat helemaal schoon is en wijt het verzuren aan de klimaatkast. Maar zodra je je mash/wash in het vat doet dan sluit je het toch af en dan kan er toch niets meer van buitenaf bij wat de verzuring veroorzaakt?
Sterk vervuilde oppervlakken met Chemipro caustic en licht vervuilde oppervlakken met Chemipro acid behandelen en geen schuursponsjes of krassende borstels gebruiken.
Wie wat bewaart…. 😁
Ik vind ze naar mate ze langer liggen er enkel beter op worden. Heb nog een paar flesjes van 3 en 2 jaar oud en die smaken nog steeds lekker.
Dat je niet naar Nederland kan is balen Stephan, hoop dat die neut vanavond de boel wat verzacht 😁
Hamsteren heb ik nooit zo goed begrepen dus daar doe ik niet aan. Ik werk erg solitair en kan gewoon nog Bio Moutstorten Op Maat, Bio Recepten Op Maat en andere bestellingen maken en verzenden. De Brexit wordt wat lastiger met de inkoop van hop…[Verder lezen]