bedankt voor de uitleg ik wil zo veel mogelijk niet gemanipuleerde gist gebruiken en beter wat langer wachten en betere kwaliteit hebben .
daarom was ik aan het kijken voor een goede gin voor een mout vergisting voor een jenever of een whisky. Die van still zijn ook behandeld denk ik.
en gist zelf maken zie ik nog niet direct zitten.
Nee StillSpirts Distiller's gisten zijn ook GMO vrij.
Bijna alle gisten zijn GMO vrij.
Ik heb toch ook wat problemen met mijn c70 gist. En tips zijn zeker welkom. Ik ben een beginner om dat maar eerst even te melden. Van een oude koelkast een gistkast gemaakt met inktbird en een hitte lamp die prima een constante temperatuur vasthoud. Na 2x een prima vergisting met turbo gist gedaan te hebben wilde ik van bijsmaakjes af en ben gestart met c70 gist (Ook al enkele malen cider gemaakt met cl23 gist, ook zonder problemen, en heerlijke cider!).
1e keer; 6 kilo suiker opgelost in 25 liter water, 10 gram gistvoeding (arsegan, tronozymol), één afgestreken theelepel citroenzuur en 25 gram c70 (opgestart in 30'C suikerwater, borrelde lekker). Temperatuur op 25' C. Weinig "geborrel" en na drie weken 'gisten' wel suiker water maar bijna geen alc. Alles weggedaan.... ik was bang dat er iets mis was met de gistvoeding....
2e keer; 6 kilo suiker opgelost in 25 liter water, 10 gram gistvoeding (nieuw gekocht, diammoniumfosfaat), geen citroenzuur (pH gemeten was 6) en 30 gram c70 (opgestart in 30'C suikerwater, borrelde lekker). Temperatuur op 26' C. Meer "geborrel" in het vat in de eerste week maar na drie weken 'gisten' wel suiker water maar weer bijna geen alc.??
Ik heb nu de temperatuur meter van de inktbird op het gistvat geplakt (het is wat kouder misschien is de temp. toch wat laag (maar dit werd ook gemeten met een andere thermometer en deze was echt niet erg veel te laag.)) en denk erover om opnieuw een giststarter te maken met 40 gram c70 en deze toe te voegen, mogelijk met de iets hogere temperatuur geeft dit een goede doorstart (??)... Ik heb geen heftige schoonmaak middelen gebruikt of andere gekkigheid....
Doordat de C70 bij het opstarten wel gaat borrelen / schuimen zal de gist wel actief zijn.... De c70 was nieuw gekocht en in de koelkast afgesloten bewaard, ook daar zie ik geen probleem...
Wie heeft er tips? Andere gist proberen?
Ook ik ben van mening dat het bijna onmogelijk is om door proeven alleen te bepalen of je stookwijn 0,5 a 1 % is. Als je deze gist met een turbo vergelijk(ik zeg niet dat je geen turbo moet gebruiken) of een commerciële alcohol zal deze altijd als zachter ervaren worden, en misschien het idee hebben dat er geen alcohol waargenomen wordt. Probeer het maar eens en disteleer het en kijk hoeveel alcohol je overhoudt. Deze gist met 6 kg suiker op 25 liter(bij 20 a 25 graden) zal je misschien minder alcohol opleveren als met een turbo, maar de smaak zal beter zijn(minder scherpte). Ik waarschuw mijn gasten altijd de drank is minder scherp maar niet minder sterk, en dat zal ook wel zo zijn met de stookwijn waar van het gemaakt is.
Van het weg gooien ben ik al hellemaal niet, dan moet het wel heeel vies zijn, of nergens voor te gebruiken zijn(zoals ontsmettingen alcohol).
Volgende keer begin en eind SG meten en dan wordt het allemaal veel duidelijker.
Ik ben heel benieuwd naar de verbeterde smaak met c70 gist! Nu maar afwachten of deze stookwijn een beetje door blijft gisten. De reden waarom het misgegaan is is misschien dan toch de temperatuur (ik hoop het)... Anders kan ik even geen reden bedenken... Ik laat het horen als ik meer weet.
Nu ben ik ook al een tijdje met deze gist bezig en merk dat deze inderdaad wat aandacht verdiend. De gist is heel gevoelig voor druk. Deze druk creëer je door het toevoegen van suiker. Een giststarter kan de gist ook goed gebruiken. Door de gist tussendoor te voeden met suikersiroop en niet alle suiker aan het begin toe te voegen kun je deze gist goed helpen. De alcoholtolerantie van deze gist is voor mij nog wel een beetje een vraag dus als iemand hier toevallig antwoord op heeft hoor ik het graag anders zal ik binnenkort maar een proefje moeten doen. In de bijlage heb ik de specificaties van de producent toegevoegd. Op dit moment ben ik ook een beslag aan het verstoken met deze gist en de smaak is wel heel goed als het allemaal lukt. De HG-1 lijkt mij een hele leuke optie als je hogere alcoholpercentages wil halen maar deze heb ik nog nooit gebruikt heeft iemand hier ervaring mee?
Enkele weken geleden schreef ik dat mijn c70 niet goed actief bleef... Na jullie tips is mijn vat redelijk rustig blijven vergisten. De temperatuur van de stoof heb ik op 27' C gehouden en dat lijkt met de iets lagere pH de gist actief te hebben gehouden.
Vandaag de met c70 omgezette suiker gedistilleerd, 4 liter van 95% alcohol is de opbrengst. Deze is idd veel beter van smaak dan de alcohol van turbo gist. En dan heeft deze alc. nu nog niet eens de tijd gehad om enkele dagen "uit-te-ademen".
Nieuwe suiker ingezet met c70 maar nu wel eerst de pH goed omlaag (5) gebracht... Nogmaals dank voor de tips en hopelijk blijf ik de komende tijd veel van jullie leren!
Hallo allen, is er iemand die weet heeft van het esterprofiel van deze gist? Ik kan dit bv wel terugvinden voor Distillamax RM, maar niet voor C70.