Meldingen
Alles wissen

Fermentis gedroogde gist SafSpirit C-70

Pagina 6 / 6

Berichten: 107
(@ppeterke)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bedankt voor de uitleg ik wil zo veel mogelijk niet gemanipuleerde gist gebruiken en beter wat langer wachten en betere kwaliteit hebben .

daarom was ik aan het kijken voor een goede gin voor een mout vergisting voor een jenever of een whisky. Die van still zijn ook behandeld denk ik.

en gist zelf maken zie ik nog niet direct zitten.

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nee StillSpirts Distiller's gisten zijn ook GMO vrij.

Bijna alle gisten zijn GMO vrij. 

 

Beantwoorden
Berichten: 16
(@peertje)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik heb toch ook wat problemen met mijn c70 gist. En tips zijn zeker welkom. Ik ben een beginner om dat maar eerst even te melden. Van een oude koelkast een gistkast gemaakt met inktbird en een hitte lamp die prima een constante temperatuur vasthoud. Na 2x een prima vergisting met turbo gist gedaan te hebben wilde ik van bijsmaakjes af en ben gestart met c70 gist (Ook al enkele malen cider gemaakt met cl23 gist, ook zonder problemen, en heerlijke cider!).

1e keer; 6 kilo suiker opgelost in 25 liter water, 10 gram gistvoeding (arsegan, tronozymol), één afgestreken theelepel citroenzuur en 25 gram c70 (opgestart in 30'C suikerwater, borrelde lekker). Temperatuur op 25' C. Weinig "geborrel" en na drie weken 'gisten' wel suiker water maar bijna geen alc. Alles weggedaan.... ik was bang dat er iets mis was met de gistvoeding....

2e keer; 6 kilo suiker opgelost in 25 liter water, 10 gram gistvoeding (nieuw gekocht, diammoniumfosfaat), geen citroenzuur (pH gemeten was 6) en 30 gram c70 (opgestart in 30'C suikerwater, borrelde lekker). Temperatuur op 26' C. Meer "geborrel" in het vat in de eerste week maar na drie weken 'gisten' wel suiker water maar weer bijna geen alc.??

Ik heb nu de temperatuur meter van de inktbird op het gistvat geplakt (het is wat kouder misschien is de temp. toch wat laag (maar dit werd ook gemeten met een andere thermometer en deze was echt niet erg veel te laag.)) en denk erover om opnieuw een giststarter te maken met 40 gram c70 en deze toe te voegen, mogelijk met de iets hogere temperatuur geeft dit een goede doorstart (??)... Ik heb geen heftige schoonmaak middelen gebruikt of andere gekkigheid....

Doordat de C70 bij het opstarten wel gaat borrelen / schuimen zal de gist wel actief zijn.... De c70 was nieuw gekocht en in de koelkast afgesloten bewaard, ook daar zie ik geen probleem...

Wie heeft er tips? Andere gist proberen?

 

Beantwoorden
6 Reacties
Admin
(@stookforum)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 6760

@peertje je schrijft bijna geen alcohol, je meet toch niet je stookwijn met de alcoholmeter voor je distillaat? Als je dat wel gedaan hebt heb je goede stookwijn weggegooid. De stookwijn kun je niet meten met je alcoholdobber. Je kunt enkel voor en na de vergisting het suikergehalte meten, en aan de hand daarvan het alcoholpercentage berekenen. Als je je alcoholmeter in de stookwijn laat dobberen kan het zelfs lijken alsof er 0% inzit

In distillaat zonder suiker kun je wel je alcoholmeter gebruiken. Zodra er ook maar iets vvan suiker inzit kan dat niet meer.

Beantwoorden
(@peertje)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 16

@stookforum

Dank voor het meedenken!!

Nee ik heb niet met een alcoholmeter getest. Ik heb gewoon de stook wijn geproefd en geroken... Met alcohol proeven heb ik wel redelijk ervaring 🙂 ik schatte 0,5 tot misschien 1 % abv. Maar wel erg zoet... er was dus bijna geen suiker omgezet....

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@peertje hoe heb je percentage alcohol berekent van de stookwijn ? 

Na destilatie ? 

Je kunt ook beter hoger pitchen .

Op pak aangegeven is andere verhouding dan 25 liter .

In verhouding gebruik je meer gist per 10 liter dan per 100 liter . 

Dit heeft te maken met starten en cellen deling

Beantwoorden
(@peertje)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 16

@robbert

Dank Robbert. Ik heb dat percentage dus niet echt berekend, meer geschat door de smaak. Het was ook zo weinig alc. en nog veel suiker. Ja misschien gek om gewoon te proeven, maar ja, waarom niet, onze smaak-zintuigen zijn best goed en er zit niets in dat giftig is in kleine hoeveelheden...

Ja hoger Pitchen is misschien een idee, denk je dat als ik opnieuw een gist starter maakt met 40 gram c70 dat genoeg zou zijn?? Er zit nu al 30 gram gist in van de eerste starter... en die heeft zich vast ook vermenigvuldigd... Ik hoor in het vat nu ook heel soms geborrel.... Er gebeurd nog wel iets...

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@peertje zodra er suikers en zeker ook  zuren zijn kunnen zintuigen minder de scherpte van alcohol proeven . Dus op die manier inschatten het percentage zegt te weinig .   Het beste is een proef destilaat in een Kolfje van 500 cc of iets dergelijks .

Een pitch van 50 tot 70 gram op 25 liter is beter .

 

Beantwoorden
(@peertje)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 16

@robbert

Ja natuurlijk is dat niet zo precies... proeven...

Voor nu maar een nieuwe giststarter gemaakt met 50 gram c70. temperatuur naar 27'C en het borrelen van het waterslot gaat op dit moment lekker... eens kijken hoe dat over een dagje is.... Hopelijk snel weer goede stookwijn....

 

Beantwoorden
Berichten: 1835
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ook ik ben van mening dat het bijna onmogelijk is om door proeven alleen te bepalen of je stookwijn 0,5 a 1 % is. Als je deze gist met een turbo vergelijk(ik zeg niet dat je geen turbo moet gebruiken) of een commerciële alcohol zal deze altijd als zachter ervaren worden, en misschien het idee hebben dat er geen alcohol waargenomen wordt. Probeer het maar eens en disteleer het en kijk hoeveel alcohol je overhoudt. Deze gist met 6 kg suiker op 25 liter(bij 20 a 25 graden) zal je misschien minder alcohol opleveren als met een turbo, maar de smaak zal beter zijn(minder scherpte). Ik waarschuw mijn gasten altijd de drank is minder scherp maar niet minder sterk, en dat zal ook wel zo zijn met de stookwijn waar van het gemaakt is.

Van het weg gooien ben ik al hellemaal niet, dan moet het wel heeel vies zijn, of nergens voor te gebruiken zijn(zoals ontsmettingen alcohol).

Volgende keer begin en eind SG meten en dan wordt het allemaal veel duidelijker.

Beantwoorden
Berichten: 16
(@peertje)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Ik ben heel benieuwd naar de verbeterde smaak met c70 gist! Nu maar afwachten of deze stookwijn een beetje door blijft gisten. De reden waarom het misgegaan is is misschien dan toch de temperatuur (ik hoop het)... Anders kan ik even geen reden bedenken... Ik laat het horen als ik meer weet.

Beantwoorden
6 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@peertje ik weet niet wat je PH was .

Bij een laag ph zal c70 zijn arbeid neer leggen .

Je zal zowiezo  een betere smaak krijgen dan  doe turbo meuk .

Mits  de vergisting maar goed verloopt . 

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@robbert hij schreef pH 6 Robbert.....

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@munckerik had ik over hoofd gezien .

Ph 6 is ook vrij hoog  .

Hoewel de meeste gisten er nog wel in werken is  beter om eronder te blijven .

Beantwoorden
munckerik
(@munckerik)
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lid
Berichten: 5137

@robbert ik zie ook vaak dingen over het hoofd maar zag dit wel staan en vond dat ook al aan  de hoge kant.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@munckerik . Voor gist is optimale PH waarde verschillend . Maar tussen 3,5 en 5 meest optimaal . Bij lager of hoger zal vermenigvuldiging slecht of niet gaan . 

Is het milieu te basis of te zuur stopt deling en aangezien tijdens het gist proces ook Cellen afsterven  is er een dan afnemen van gisting 

Er zijn specifieke gisten die nog nauwer in hun ," jas ," zitten .

Voor enzymen werking gelden andere waardes maar tussen 4,7 en 5,6 is daar de meeste productiviteit .

Beantwoorden
(@peertje)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Active Member
Berichten: 16

@robbert en @munckerik

Fijn dat jullie zo meedenken!

Om de pH wat omlaag te brengen heb ik een flinke theelepel citroenzuur opgelost in water en dit door de nog steeds vrolijk pruttelende suikeroplossing geroerd. Ik meet nu ongeveer een pH van 5 (ongeveer omdat ik het met pH papier meet) hopelijk heeft dit ook een positieve invloed op de verdere vergisting.

(“Gotta give the yeast a friend. Like I always say, ‘Everyone needs a friend.'” om maar even met Bob Ross te spreken)

 

Beantwoorden
Berichten: 141
(@dutchgold)
Estimable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Nu ben ik ook al een tijdje met deze gist bezig en merk dat deze inderdaad wat aandacht verdiend. De gist is heel gevoelig voor druk. Deze druk creëer je door het toevoegen van suiker. Een giststarter kan de gist ook goed gebruiken. Door de gist tussendoor te voeden met suikersiroop en niet alle suiker aan het begin toe te voegen kun je deze gist goed helpen. De alcoholtolerantie van deze gist is voor mij nog wel een beetje een vraag dus als iemand hier toevallig antwoord op heeft hoor ik het graag anders zal ik binnenkort maar een proefje moeten doen. In de bijlage heb ik de specificaties van de producent toegevoegd. Op dit moment ben ik ook een beslag aan het verstoken met deze gist en de smaak is wel heel goed als het allemaal lukt. De HG-1 lijkt mij een hele leuke optie als je hogere alcoholpercentages wil halen maar deze heb ik nog nooit gebruikt heeft iemand hier ervaring mee?

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@dutchgold de tendens is dat men uit zo weinig mogelijk in zo klein mogelijk container zo veel mogelijk alcohol wil halen .

Wat voor gist je ook gebruikt uit 1 kilo suiker krijg je maximaal 510 gram alcohol .

8 kilo suiker in 21 liter water  geeft het zelfde hoeveelheid volume  alcohol als 8 kilo in 36 liter water alleen door de grote water hoeveelheid is verdunning hoger dus percentage lager .

Ga je de c70 gebruiken die kan iets beter omgaan met een moeilijker milieu dan b.v. bakkers gist maar toch is beter om ook de c70 een ruim milieu te geven .

Ga daarom niet boven een SG van 1100 ! ( Geld ook eigenlijk voor die turbo hobby kwaliteit gisten als je daar wat fatsoenlijk mee wil maken  )

Een suiker vergisting is niet meer dan water , gist , suiker ,wat (Citroen) zuur en wat voeding .meer  is niet nodig . Des te meer je toevoegt des te meer bij producten in het destilaat . 

 

De HG 1 is ook top gist . Ook voor sappen e.d.

Geeft erg fijne kwaliteit maar ook daar voor geld zet het niet onder druk .

Onder de laboratoria omstandigheden waarop de gisten zijn geproduceerd liggen prestaties zoals aangeven . 

In andere situaties  kunnen die prestaties afwijken .

 

Beantwoorden
 RuMo
(@rumo)
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Noble Member
Berichten: 1835

@dutchgold, het naderhand toevoegen van suiker in welke vorm dan ook ben ik geen voorstander van. Je maak een goede basis stookwijn en daar moet je(je gist) het mee doen. Alle verstoringen van het gist zal je merken(indien waarneembaar) in het eind resultaat. 10 a 12 %(voor sommige 8 a 10%) als eindresultaat van je stookwijn is echt voldoende voor een top drankje.,

Beantwoorden
Berichten: 16
(@peertje)
Active Member
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Enkele weken geleden schreef ik dat mijn c70 niet goed actief bleef... Na jullie tips is mijn vat redelijk rustig blijven vergisten. De temperatuur van de stoof heb ik op 27' C gehouden en dat lijkt met de iets lagere pH de gist actief te hebben gehouden.

Vandaag de met c70 omgezette suiker gedistilleerd, 4 liter van 95% alcohol is de opbrengst. Deze is idd veel beter van smaak dan de alcohol van turbo gist. En dan heeft deze alc. nu nog niet eens de tijd gehad om enkele dagen "uit-te-ademen".

Nieuwe suiker ingezet met c70 maar nu wel eerst de pH goed omlaag (5) gebracht... Nogmaals dank voor de tips en hopelijk blijf ik de komende tijd veel van jullie leren!

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@peertje Gist type en ph kunnen verschil maken tussen lukken en mislukken maar ook enorm invloed op smaak  .

Als je eenmaal verschil ook merkt tussen een gewone gist die op normaal tempo werkt en de gemanipuleerde  turbo' s zie je dat snelheid de kwaliteit van alcohol en drank niet ten goede komt .

 

Beantwoorden
Berichten: 65
(@kena1979)
Trusted Member
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Hallo allen, is er iemand die weet heeft van het esterprofiel van deze gist? Ik kan dit bv wel terugvinden voor Distillamax RM, maar niet voor C70.

Beantwoorden
2 Reacties
Alchemist
(@alchemist)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Famed Member
Berichten: 3166

@kena1979 Bij mijn weten levert deze alleen wat subtiele smaken op, het is een gist die met name ingezet wordt voor Melasse of Agave destillaten alhoewel hij ook geschikt is voor andere soorten grondstoffen, echter bij mout/granen wort is deze minder geschikt voor hogere S.G. waardes.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9954

@kena1979 de beide soorten zijn vrij gelijkwaardig aan elkaar  .

Zijn breed inzetbaar.

sg hoger dan 1090 zijn ze beiden minder geschikt.

De gist is van beide de  zelfde saccharomyces ceraviciae vorm .

Zullen ook betreft ester vorming vrij gelijkwaardig zijn.

 

Beantwoorden
Pagina 6 / 6
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?