-
Stookforum replied to the topic "Mede, honingwijn" – 4 jaren, 3 maanden geleden
@paul een suikerhoudende drank is niet meer te meten helaas. Het komt in honderden topics tersprake. De vinometer kan nog enigzins uitkomt bieden, maar hoe meer restsuiker, des te groter de afwijking.
-
Grutte Pier replied to the topic "Mede, honingwijn" – 4 jaren, 3 maanden geleden
-
Stookforum replied to the topic "Mede, honingwijn" – 4 jaren, 3 maanden geleden
@paul je gebruikt een refractometer voor alcohol, die werkt niet in een drank met restsuikers. Je kunt alleen berekenen hoeveel alcohol er is gevormd door het verschil tussen begin en eind SG te meten.
-
Kevin replied to the topic "Mede, honingwijn" – 4 jaren, 3 maanden geleden
@paul
Het lijkt alsof je start sg een typfout bevat. Volgens de gangbare berekening (1020-1000*0,136) heb je maar een potentieel alcoholpercentage van 1,36%. Zo ie zo is percentage 15% volgens mij een beetje de max?