Hoi allemaal,
Ik las ergens dat het per inhoud ketel verschilt hoeveel voorloop je hebt.
Op de youtube video's van het stookforum zelf zag ik dat de persoon bij een ketel van 5 liter, 100 tot 500ml als voorloop nam en weggooide.
Nu kom ik met mijn 1,5 liter aanzetten, lijkt me niet dat diezelfde hoeveelheden voor mijn ketel gelden, dan hou ik vrij weinig over.
Wat is jullie advies...
Gewoon de temperatuur in de gaten houden en zelf inschatten op geur en smaak? Of een vast aantal ml aanhouden om weg te gooien? (zoja met hoeveel speel ik dan ongeveer op safe)
Groetjes
50ml per 20liter is de standaard, dus 3.75ml... Pak een 5 a 10ml voor het veilig te spelen
Op de temperatuur letten heeft geen zin, alleen ruiken en proeven. Als het lekker begint te ruiken en te smaken dan is het goed. Je kunt geen exacte hoeveelheid opgeven per ketel, het is afhankelijk van wat je stookt dus dat kan per grondstof verschillen. als ik bij een 1,5 liter keteltje een hoeveelheid zou moeten opgeven dan denk ik dat het met 1 borrelglaasje vol al wel klaar is. Maar nogmaals, ruik en proef. als jouw gevoel zegt dat het na 1 borrelglaasje nog niet goed is dan gooi je er 2 weg.
Je kunt ook alles opvangen in kleine glaasjes en op een rij zetten. Dat noem je cuts maken. Dan ga je na afloop ruiken en proeven welke glaasjes het beste zijn en die bewaar je.
Ben vandaag voor de eerste keer aan het stoken (suikerwash). Ben langzaam aan 't stoken in een "gewone ketel (biervat + kolom). Ik heb momenteel twee liter van ongeveer 73%. Er zal wel meer uit te halen zijn (inhoud ketel 22 liter). Ik zou voor vandaag willen stoppen en alles afsluiten. Kan ik morgen verder stoken met het restant in de ketel?
Ja hoor geen probleem.
een basisregel om redelijk veilig te zitten is tussen de 2-2,5% van het aantal liter dat in de ketel zit (homedistiller.org). ik neem zelf ook ongeveer 2% van het aantal liters stooksel wat in de ketel zit. dus bij 10 liter is dit ongeveer 200 ml. echter zoals hierboven al is gezegd is ruiken en proeven belangrijk. soms kom ik op 1,8 % ketelinhoud uit en soms op 2,5% voorloop uit.
met een suikerwash weet ik niet wat er gebeurt als je hem weer opnieuw opstookt omdat dit "neutraal" is. bij fruit/ granen raad ik je dit af. als je de volgende dag door wilt stoken met het restant zou ik met fruit/granen alles even opvangen en eerst de ketel van binnen even snel afspoelen en schoonmaken. na het stoken bezinkt er van alles en wanneer je dan weer gaat stoken kan je dit laten aanbranden. niet heel lekker om te drinken.
groet
Hoi allemaal, Ik las ergens dat het per inhoud ketel verschilt hoeveel voorloop je hebt. ...
....
Ik denk dat het meer te maken heeft met wat je in die ketel mikt.
Als je heel veel verhoute (denk aan de steeltjes van een appel bv) delen mee stookt, krijg je een ander mix van alcoholen in je ketel dan dat je alleen het vruchtvlees probeert te vergisten.
Als je vaak fruit stookt is het gebruik van een fruitpers handig, je bent sneller klaar en hebt minder werk en alle velletjes, steeltjes en klokhuizen blijven achter in de pers. Bovendien bijna geen voor- en naloop en is je opbrengst hoger.
vooral dat proeven ga ik proberen