Meldingen
Alles wissen

Mijn eerste Kruidenlikeur


Rickerdt
Berichten: 13
Topic starter
(@rickerdt)
Active Member
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Goedenavond allemaal!

Ongeveer een maandje geleden ben ik begonnen met het macereren van mijn eerste kruidenlikeurtje.

Ik heb er totaal geen verstand van, maar na een avondje op Google ben ik eigenlijk gewoon maar in het diepe gesprongen.

Ik heb in het principe gewoon maar het volgende bij elkaar in een Weckpot gestopt.

  • 2 liter jonge jenever 30%
  • 2 sinaasappelschillen
  • 10 jeneverbessen
  • 4 steranijs
  • 6 laurierblad
  • 4 kaneelstokjes
  • 1 vanillestokje
  • 8 kruidnagels
  • 16 zwarte peperkorrels 
  • 6 kardemom peulen 
  • 2 takjes tijm
  • 2 takjes rozemarijn 
  • 10 gram verse gember

Het idee is dat ik dit twee maanden laat staan en dan via een kaasdoek filter.Daarna gaat er 400 gram rietsuiker bij en laat ik dit nog twee weken staan alvorens ik het ga flessen.

Aanstaande zaterdag staat het een maandje en heb ik mijn eerste proefmomentje gepland staan.

De vloeistof is nog steeds helder, alleen vind ik hem nu wel erg donker worden.

Ik ben erg benieuwd.

Ook ben ik erg benieuwd wat jullie hier over te zeggen hebben. Tips, pointers etc. Wat doe ik hier goed (of niet goed)?

Ik ben tenslotte echt gewoon maar in het diepe gesprongen. 😁

Fijne avond!

Groetjes Rick

1695840825-IMG_0394.jpeg
Beantwoorden
15 reacties
2 Reacties
ruud1
(@ruud1)
Deelgenomen: 4 jaar geleden

Estimable Member
Berichten: 138

@rickerdt 

ik ben benieuwd naar de smaak rick, je hebt er nogal wat steranijs inzitten en die geeft hele sterke smaak af, maar leuk dat je al begonnen bent.

schrijf wel alles goed op zodat je , als de smaak je niet bevalt een en ander kunt wijzigen hierin.

klinkt allemaal wel logisch zou je zeggen , maar ik ben zon ei dat ik al een paar keer wat had gemaakt en daarna niet meer wist hoe en wat 🤣 

maar suc6 verder en we lezen het weer wel

 

Beantwoorden
Rickerdt
(@rickerdt)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Active Member
Berichten: 13

@ruud1 Hé Ruud.

Ik heb alles wel opgeschreven maar ik twijfel over of ik er nu 2 of 4 in gedaan heb. Het is een beetje lastig zoeken tussen al het andere spul.

Ik tel alles zeker even na wanneer ik het er uit haal. 😉

Als de smaak toch te heftig blijkt, kan ik hem dan verdunnen door er wat extra jenever aan toevoegen of werkt dat niet zo?

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Hi Rickerdt

 

Jouw methode is wat de meeste onder ons wel eens uitproberen.  een hoop kruiden bijna willekeurig samenvoegen en macereren.  Hopende dat ze harmonisch op elkaar gaan inwerken en dat de verhoudingen correct zijn.  1 kans op miljoenen combinaties.  Je moet al echt fantastische geluksvogel zijn om een goede combinatie uit te pikken.

Indien het niet lekker is :  weinig verloren omdat je kan herdistilleren.  Maar toch, hier mikken we hoger.

Ook ik heb jaren die hit or miss methode geprobeerd en zelden een degelijk resultaat gehad.  Ik doe het nu gewoon anders.  Daarom niet beter maar ik geef je mijn methode mee

 

Macereer gewoon de voornaamste smaakmakers afzonderlijk.  Beperk het aantal kruiden en dominante smaken.

Meng NA de maceratie en noteer je dosissen.  Proef en verfijn tot je de juiste verhoudingen hebt.

In jouw geval, met je bovenstaand recept, zou ik me beperken tot 5 afzonderlijke maceraties.

Cardemon

Appelsien (bv curacao)

Steranijs

Kruidnagel

Jeneverbes

Macereer, eerst op kamertemperatuur daarna een weekje in de koelkast, waarna je filtert.

Neem nu een shot neutrale drank (bv wodka) en met een druppelteller voeg je een beetje van ieder maceraat toe.  Proef. 

Probeer de smaken doorheen de wodka te identificeren en verbeter zo nodig je verhoudingen.

Indien je wodka diepte mist kan je eventueel gember, vanille, thym of andere kruidenextracten toevoegen, maar in jouw geval denk ik dat het niet nodig is en dat deze subtiele smaken gewoon verloren gaan onder het geweld van kruidnagel/steranijs offensief.

Indien je iedere avond 1 wodka met je combinaties proeft, heb je na een paar maanden wel een lekkere en evenwichtige bitter en de juiste kruidenmaceraties.

Vanaf hier zou je schaal kunnen vergroten en per fles mengen,  maar dat werkt niet altijd.

Bovendien is het aangenaam om je combinaties te varieren alnaargelang je stemming.  Het maakt  dat ene glas van een uitstekende drank, zo zorgvuldig klaargemaakt dat een alchemist jaloers zou zijn, een heel speciaal moment van je dag.  Meer een belevenis zoals een wijnkenner de tijd neemt om een 12 jaar oude st julien of st estephe te decanteren, te laten ademen, er visueel van te genieten om dan te komen tot de ultieme explosie van de smaakpapillen en de activering van onze primairehersenen door het eerste slokje voorzichtig in de mond te nemen.

Et voila.

Veel plezier ermee

 

 

Beantwoorden
Psycat
Berichten: 559
(@psycat)
Honorable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Oh en eenmaal je ervaring krijgt, ga je merken dat er een geweldig verschil zit in kruiden alnaargelang hun oorsprong, moment van het oogsten, leeftijd etc etc.

Ik drijf mijn herborist tot de wanhoop door de kruiden te ruiken, te betasten, de structuur te voelen en ja te proeven.  Als ze mij de winkel zien binnenkomen prevelen ze schietgebedjes en roepen ze de heilige rita aan (patroon van de alchemisten en herboristen) en hopen ze dat het geen 45 minuten zal duren voor de selectie van een batch angelique,  gedroogde curacao appelsienen of gentiaan.

Ook de manier van macereren of distilleren van de kruiden verschilt alnaargelang de aard.  Kneus je de bessen ?  Plet je ze ? Malen ?  In heel sterke alcohol oplossen of eerder in een milde alcohol ?  Distilleer je of hang je ze in de stoom ? 

Mooi voorbeeld is hop.  je moet die plukken als die groen is en de aromatische stoffen op zijn scherpst zijn.  Bij het openbreken van de bellen moet het kleven aan je vingers.  Dadelijk na het plukken oplossen in alcohol van 80 graden en in de koelkast.  Na 3 dagen filteren.  het donkergroen bezinksel weghalen.  Dat is het beste hopextract te gebruiken in thee maar ook in gincombinaties.

Je merkt het, het wordt een passie en het is heel verrijkend.

Behalve dan voor de herboristen die na twee bezoekjes van je aan de valium moeten

🙂

 

Beantwoorden
7 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@psycat inderdaad versheid is altijd van belang en ook de manier van extractie.

Anijszaad en citrus schil zijn 2  sterke voorbeelden waarbij verschillende van extractie duidelijk merkbaar zijn in eindproduct en dus ook leuk te mee te  experimenteren met:

Koud macereren, warm macereren, kort of lang , percoleren , op alcohol damp , in sterk alcohol ,zwak alcohol , in water , verbranding , Persen ,  hogedruk , vacuüm extractie , centrifuge, of door middel van toevoegen van stoffen waardoor aroma loskomen  . ( chemisch) 

Of juist meerdere vormen tegelijk om meer smaak te  krijgen .

B.v. Zaden met schillen bevatten ook looizuren die je zowel kunt meenemen  of juist kunt omzeilen door juiste vorm van extract te gebruiken. 

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

Das precies wat ik bedoelde.

Iedereen gooit weleens kruiden samen op basis van een voorliefde voor de smaak ervan.  Maar de som is zelden een harmonische eenheid van de verschillende elementen.  Helaas vereist dit tonnen ervaring om tot de juiste smaak te komen, de juiste blend om een gebalanceerde harmonische bitter te bekomen.

Vergelijk met champagne.  Op uitzondering van millesime heeft champagne geen productiejaar.  Het doel is immers dat een 2020 identiek smaakt zoals een 2023 of enig ander jaar.  Dit bekomt men door te blenden, verschillende batches samen te voegen om tot de gewenstte smaak te komen.  Of Islay peated malt whiskey.  Deze zal ieder jaar verschillen en men bekomt alleen maar een uniform smakende drank door het mengen van batches.

Ik kan me voorstellen dat er heel wat batches gemengd worden om een eenvormig smakende angostura bitter te maken.  De kruiden zullen van jaar tot jaar heel sterk verschillen zodat men altijd distillaten zal moeten mengen om tot de juiste smaak (en kleur)  te komen.

vandaar mijn voorliefde om de verschillende kruiden afzonderlijk te distilleren of macereren en die dan bij mijn dagelikse gin (of wodka) te voegen.  Met als mantra :  eenvoud van smaak, harmonie, balans.  Dus ik meng nooit meer dan 3 distillaten.

Maar opnieuw :  er valt veel plezier te beleven bij het distilleren van een resem kruiden die men heeft samengevoegd.  Dat was immers wat monikken eeuwen deden in hun kloosters en wat ons chartreuse, izarra en dergelijke heeft geschonken. 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@psycat dat is nu juist ook de reden dat dranken zoals absint zowel Maceraat deel en gedestilleerd deel hebben om breed smaak palet te krijgen en ook waarom gin juist niet een Maceraat maar fusie door destillatie via kruiden mand het beste resultaat bied.

Benedictine , Chartreuse , Danzig gold zijn eigen op authentieke wijze gemaakt prachtig dranken om te maken.

Ik zeg ook wel vaker dat dranken als whiskey en rum eigenlijk de simpelste dingen zijn te maken omdat daar ook vrij weinig " techniek" in zit.

Er wordt veel gesproken over de peated en smoked islay whiskey maar dat is ook niet zo spannend als mensen vaak suggereren . Kwestie van ook goed basis product ( zelf mouten en eesten ! De commerciële zijn vaak gemiddelde in aroma of liggen te lang. )Vers product geeft optimaal smaak.  

( zelf al teveel ilay achtige gemaakt ( en ook door andere geproefd en Braamt )daar zit geen uitdaging meer in .)

 

Beantwoorden
Psycat
(@psycat)
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Honorable Member
Berichten: 559

@robbert 

" dat is nu juist ook de reden dat dranken zoals absint zowel Maceraat deel en gedestilleerd deel hebben om breed smaak palet te krijgen en ook waarom gin juist niet een Maceraat maar fusie door destillatie via kruiden mand het beste resultaat bied."

 

Exactement maitre. 🙂

 

En dat is ook de reden dat je bitter toevoegt aan de gin om bv een pink-gin te maken. (Favoriet van the late queen Elizabeth)

Ik nuanceer het pallet van mijn dagelijks glas avond-gin door, alnaargelang mijn stemming, er een drupje quinine maceraat, bitter orange maceraat of engelwortel distillaat toe te voegen. Nooit tonic, uitsluitend zelfgemaakte bitter. Het geheel on the rocks.

 

Mooie en gelukzalige manier om de dag mee af te sluiten.

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@psycat het vreemde is dat van de filmpjes die ik heb gemaakt bourbon en whiskey achtige de meeste bekijk heeft en de kruiden bitters juist de minste .

Anders had ik wel meer met kruidenbitters gedaan.

Oranje en rood bitter zijn de bekende drankjes maar ook bacile likeur ,banquet likeur , eau de noyaux , saffraan bitter , benedictine , noble likeur zijn heerlijke dranken die zo te maken zijn. 

Maar ik zie niet echt interesse hier op forum.

 

Beantwoorden
Theresa
(@theresa)
Deelgenomen: 3 jaar geleden

Reputable Member
Berichten: 310

@robbert jij noemt technieken die veel stokers. niet kennen en uitwerking niet weten.  Heit heeft vroeger ook van jou  infusie door distructie overgenomen.  Dat verbranden toch ? Wat was dat ook weer ? Wat voor drankje ? Hoe werkte dat ook weer?

 

Beantwoorden
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@theresa inderdaad dat was door het verhitten in smoker / Drystill van kruidnagel , lisdodde , ceder, mirre , amandel, walnoten , hazelnoten infuus aan een brandewijn .

Ik heb de box niet meer waarmee we dat deden.

  •  
Beantwoorden
Rickerdt
Berichten: 13
Topic starter
(@rickerdt)
Active Member
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Hé goedemiddag weer!

Mooi duoloog heren, hartstikke leuk! 😁

Ondanks dat jullie hier ‘hoger’ mikken, zoals Psycat zo mooi aandraagt, is wat ik hier gedaan heb toch geen volledige willekeur.
Het is slechts een uitgangspunt, een eerste poging.

Zoals ik al aangaf heb ik voor ik begon het een en ander gegoogled. Ik heb toen een aantal recepten gevonden waarvan ik alle ingrediënten heb opgeschreven.
Vervolgens heb ik geturfd hoevaak ieder ingrediënt in de recepten voorkwam. Uit de meest gebruikte ingrediënten heb ik er 12 gekozen om in mijn eerste maceratie te verwerken. Hetzelfde heb ik gedaan met de hoeveelheden. (Excl. de rietsuiker en jenever zelf.)

De selectie van deze 12 kruiden is ook niet volledig willekeurig aangezien ik geen vreemde ben ik de keuken.

Er zit dus wel degelijk een gedachte achter mijn methode. 😉 Ik acht de kans dat ik het lekker ga vinden echter wel groter dan ‘1 op de miljoenen’, ik vind namelijk erg veel lekker. (Ook mijn niet zo spannende Islay whiskey.)

Wat ik wel spannend vind is de manier waarop deze smaken zich gaan ontwikkelen aangezien ik de ingrediënten nog nooit op deze manier heb verwerkt. Maargoed, zoals ik al aangaf, dit is slechts de eerste stap en vanuit hier zal ik (vermoedelijk over een periode van jaren) vast nog vele aanpassingen doorvoeren.

Overigens vindt ik jouw methode van losse maceraties maken om on the spot te mixen wel erg leuk. Zo kun je heel snel verschillende combinaties proberen. Maar laten we wel zijn, ik drink niet zoveel dus zou het het vinden van de juiste smaak net zo goed maanden duren. 😉

Over het moment van oogsten had ik eigenlijk nog niet nagedacht. Ik heb mijn kruiden deze ronde gewoon bij de toko en de super vandaan. 
Omdat ik een zacht drankje wilde heb ik gekozen voor de jonge jenever van 30%. Ik begreep dat vanwege het lage percentage de ingrediënten nu langer moesten trekken, daarom ben ik uitgegaan van twee maanden.
Ik heb de ingrediënten aan een stuk gelaten en niet geperst, gekneusd of geplet omdat ik bang was (ik weet niet of dat logisch is) dat ze anders te veel smaak/bitter zouden afgeven aangezien ik ze er zo lang in wil laten zitten.

Ik had deze manier eigenlijk uitgekozen om zijn, op het oog, lage instapdrempel. Erg leuk om te zien dat er nog zoveel andere manieren van macereren zijn. Wie weet wat ik hier straks nog mee kan. Het begin van tonnen aan ervaring. 

Één ding is zeker, na deze eerste stap kan ik weer honderden nieuwe kanten op! 😉

Beantwoorden
2 Reacties
Robbert
(@robbert)
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Illustrious Member
Berichten: 9957

@rickerdt een laag alcohol Maceraat neemt inderdaad meer tijd en je zal nog een paar % verliezen tijdens de periode  even als dat je bij langer macereren ook meer looizuren uit zaadwanden weekt . 

Peulen en zaden altijd even kneuzen in een vijzel of grof malen . Etherische oliën kunnen teveel opgesloten zitten en daardoor minder smaak afgeven. Als je dan toch meer zaden gaat gebruiken om meer smaakstoffen te krijgen zal je ook weer meer looizuren krijgen .

 

 

Ev

Beantwoorden
Rickerdt
(@rickerdt)
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Active Member
Berichten: 13

@robbert Bedankt voor de tip, hier kan ik echt wat mee. Over het kneuzen en maken stond in de meeste recepten namelijk niets vermeld.

Gisteren heb ik voor het eerst geproefd. Ik proefde eigenlijk vooral de kaneel en jeneverbes.
Maar het smaakte zeker al wel lekker!
De volgende ronde zal ik de overige ingrediënten eens goed kneuzen.

Maar goed ik ben pas halverwege dus ik ben benieuwd hoe de smaken zich verder ontwikkelen. 😄

Van de week ga ik alvast wat flesjes bestellen bij flessenland. Dan kan ik ze straks uitdelen aan mijn ‘testpanel’. 😉

Beantwoorden
Rickerdt
Berichten: 13
Topic starter
(@rickerdt)
Active Member
Deelgenomen: 7 maanden geleden

Hallo iedereen, 

De beste wensen nog!

Het is weer even geleden, ik kon mijn account niet in. (andere telefoon en wachtwoordherstel werkte niet)

Maar mijn likeurtje is inmiddels geflest, uitgedeeld en geproefd! En wat een resultaat! En hij smaakt echt lekker! Ik zal de volgende keer echt wel wat dingen anders doen, maar voor zo in het diepe springen ben ik goed weggekomen! 😉 

De kaneel en steranijs voeren zoals door sommigen reeds voorspeld de boventoon. Dus die zal ik de volgende ronde iets matigen. Verder kneus ik de volgende ronde de rest van de ingrediënten eerst, dat heb ik deze ronde niet gedaan.

Verder had ik in de tussentijd al een leuk etiketje ontworpen, dat hoorde ook zeker bij de voorpret. Met de hand getekend en nabewerkt met Krita, dat is een gratis programmaatje dat veel op Photoshop lijkt.

Bedankt voor de tips en de discussies, het was zeer leerzaam en vermakelijk!

Ik heb nu al zin in de volgende ronde!

Met vriendelijke groet Rick

 

1704649658-20231117_224548.jpg
Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?