Meldingen
Alles wissen

Port


Berichten: 99
Topic starter
(@tomas)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beste stook collega's,
Na zoeken hier op het forum kan ik weinig tot niks vinden over het maken van port. Of ik zoek niet goed of het is hier nog niet beschreven.

Op het internet vond ik onder andere het volgende: "

De Britten hebben door de geschiedenis heen altijd een zeer goede relatie met Portugal gehad. De Britten stichtten een kolonie van handelaren, niet ver buiten Porto. Tijdens schermutselingen met Frankrijk eind 17de eeuw werden er voor de Britten en Nederlanders zeer hoge tarieven gerekend voor de destijds zeer gewaardeerde wijnen uit Frankrijk. In 1703 werd er een verdrag aangenomen (Verdrag van Methuen) waardoor er tussen Portugal en Engeland een speciale handelsovereenkomst ontstond. Hierdoor werd het mogelijk om met verlaagde tarieven Portugese wijn te kopen of te ruilen voor de Britse textiel. Deze Britse textiel werd op grote schaal verkocht op de Portugese markt. De productie van wijn in de Douro, welke rijker en smaakvoller is dan andere Portugese wijnen, nam enorm toe.

De wijn uit Portugal haalde niet altijd de overtocht naar Engeland, omdat de port zuur werd. Daarom werd er gezocht naar een oplossing. Aan het eind van het maak proces werd er Brandewijn toegevoegd zodat de port lang goed bleef. Hierdoor kon de portwijn de overtocht halen"

Port zou dus gewoon wijn moeten zijn die aangelengd is tot ongeveer 20% en daarbij zal het aangezoet zijn.

Nu kwam ik op het volgende idee, correct me if I'm wrong.
Ik heb witte druiven aan mijn bomen, die pluk ik, maak ik schoon, pers ik uit en het sap laat ik vergisten tot wijn. De schillen ga ik samen met wat suiker fermenteren en afstoken tot een grappa, die ik gebruiken wil om de wijn aan te lengen tot 20%. Daarna hang ik er een sg meter in en vergelijk dit met een fles port en bereken op die manier hoeveel suiker erbij moet.

Ben ik goed op weg op deze manier of mis ik nog iets?

Beantwoorden
10 reacties
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nee hoor, je bent goed op weg! Ik heb port gemaakt van morellenwijn, zie dit topic  http://www.stookforum.nl/thread/port-van-morellenwijn-2017/

Hij is echt erg lekker aan het worden ?

Beantwoorden
Berichten: 99
Topic starter
(@tomas)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt Jan, heb het doorgelezen en ik ben dus op de goede weg idd. Alleen dat vaatje nog?.
Het maakt in principe dus weinig uit waarmee ik het aanleng?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Vaatjes voor port zijn van kastanjehout,zijn meestal ook nog goedkoper dan die van eiken.gr.Chris.

Beantwoorden
Berichten: 196
 Arak
(@arak)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik had begrepen op een port en kaas cursus dat de alcohol van "mislukte wijn"wordt gestookt. 

En dat deze tijdens de vergisting wordt toegevoegd voor dat suikers op zijn.

De gist zal dan sterven en er is nog wat suiker van de druiven zelf over voor het zoetje in de wijn.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zo zou het ongeveer horen te gaan, echter de suikers in mijn kersenwijn waren al lang vergist, de wijn was immers al een jaar oud toen ik besloot er Port van te gaan maken. Maar bovenstaande methode is inderdaad zoals het wel zou moeten gaan.

Neemt niet weg dat mijn geimproviseerde methode een erg smakelijke drank oplevert.

Beantwoorden
Ger
Berichten: 92
 Ger
(@ger)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik maak ook regelmatig port achtige wijn van vlierbessen. Doe het op dezelfde manier als Jan, eerst uit laten gisten en dan alcohol en suiker toevoegen.heb geexperimenteerd met verschillende soorten suikers zoals kandij, basterd, en gewone. tevens voeg ik vaak een aantal ml alcohol op eiken snippers getrokken.

 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Beste Ger, Kan je ook het verschil uitleggen tussen de diverse soorten suikers of proef je er niks van terug? Ik verwacht het laatste. 

Beantwoorden
Berichten: 196
 Arak
(@arak)
Estimable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Lijkt me idd ook de meest praktische methode Jan. Wordt wel lastig anders om zoetheid en alcohol percentage goed tekrijgen.

Beantwoorden
Berichten: 99
Topic starter
(@tomas)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zoiets heb ik ook gelezen ja maar wanner en hoeveel alcohol moet er dan bij worden gegooid tijdens de vergisting?
En zou het verschil in smaak dermate groot zijn?

Beantwoorden
Ger
Berichten: 92
 Ger
(@ger)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Lummel,

 donkere basterdsuiker proef je wel, maar de rest zit geen verschil in.

 

Beantwoorden
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?