Ik blijf leren, leuk, dank je betweter!
Ik heb er net 1 op uit de koelkast, zo lekker in het zonnetje 🙂
De suiker was niet te veel in het flesje, een mooi wolkje c02 bij het openen zonder een te harde knal. Koolzuur heel fijntjes, mooie kleine sprankelende belletjes. lekker drinkbaar.
Natuurlijk hoef je geen klaringsmiddel te gebruiken, maar mocht je het overwegen, het is niet chemisch. En het blijft achter op de bodem van het vat. Ik gebruikte het enkel en alleen om zo snel mogelijk deze cider drinkbaar in de fles te hebben 🙂 En dan nog, cider mag in principe best een beetje troebel zijn. Dus doe wat je zelf fijn vindt.
Hoe je hem ook maakt, met dit weer is het geweldig om er een uit de koelkast te trekken!
Ik laat hem nog even uitzakken op lage temperatuur en dan ga ik hem pas bottelen.
Met dit weer geniet ik voorlopig van een eigen gebrouwen tripel.
Ik ben niet zo bang voor chemie, ben er zelfs blij mee..... de omzetting van suiker in alcohol en CO2 is ten slotte ook chemie 😉
Ik heb op Wikipedia gekeken voor het maken van cider, maar daar komt het verhaal van KLAREN met een klaringsmiddel helemaal niet voor, lees maar:
=======================================================
Ciderproductie Scratting en persen
Appels die zijn gekweekt voor consumptie zijn ook geschikt voor het maken van cider, hoewel regionale cidermakers vaak een voorkeur hebben voor het gebruiken van een mix van gewone appels en speciale ciderappels. Er zijn veel verschillende cultivaren speciaal gekweekt voor het maken van cider. Zodra de appels geplukt zijn worden ze scratted (fijn gewreven ofwel gemalen) tot een pommage (pulp).
Vroeger werden de cidermolens aangedreven met de hand, met behulp van waterkracht of door een paard. Tegenwoordig maakt men gebruik van persmachines die vrijwel altijd elektrisch aangedreven zijn. Na het malen werd de pulp naar de ciderpers verplaatst. Daar werd het in lagen gelegd op een stapel die ook wel bekendstaat als the cheese (de kaas).
Het sap werd uit de 'kaas' geperst nadat eerst ter filtrering tussen de lagen pulp schoon vers stro of haren dekens waren gelegd. Meestal afgewisseld met houten rekken, tot er een blok van ongeveer 12 lagen was ontstaan. Het was hierbij belangrijk dat de pulp niet te lang aan de lucht werd blootgesteld zodat oxidatie tot een minimum beperkt werd. In de pers werd de kaas blootgesteld aan steeds toenemende druk zodat alle must (sap) uit de pulp werd geperst. Dit sap werd, nadat het was gezeefd in een grove haarzeef, in houten vaten gegoten. De uitgeperste pulp werd aan de boerderijdieren gegeven als wintervoer, gecomposteerd, of weggegooid. Er werd ook wel likeur van gestookt.
Fermentatie
Fermentatie vindt plaats bij een temperatuur van 4-16 °C. Dit is betrekkelijk laag in vergelijking met andere soorten fermentatie, het draagt zodoende bij aan het behouden van het aroma van de cider.
Kort voordat de gist alle suikers naar alcohol heeft omgezet, wordt de most naar andere vaten geheveld. Dode gistcellen en andere ongewenst deeltjes blijven achter in de laag bezinksel op de bodem van het vorige vat, hetgeen de klaring (helderheid) ten goede komt. Het is belangrijk om de cider zo min mogelijk bloot te stellen aan zuurstof om oxidatie, verkleuring en besmetting met bijvoorbeeld de azijnbacterie te voorkomen. Om dit te bereiken worden de vaten zodanig afgevuld dat er geen lucht meer in zit. Vergisting van overgebleven suikers genereert een kleine hoeveelheid kooldioxide die een beschermend laagje over de drank vormt en zo contact met de lucht verder vermindert. Extra suiker wordt soms speciaal voor dit doel toegevoegd. Het klaren wordt soms herhaald als de drank te troebel blijft.
Met appel als basis kunnen speciale ciders worden gemaakt door er cranberrysap, druivensap, kersensap of frambozensap aan toe te voegen. Een cider hoeft dus niet alleen te bestaan uit appelsap.
Cider is na drie maanden vergisting geschikt om te drinken, maar meestal blijft het nog zeker drie jaar in de vaten rijpen.
Dat weet ik Rob, maar soms probeer ik zelf wel eens wat. Cider maak je natuurlijk ook niet van pakken uit de winkel maar dat doe ik ook gewoon. Het gaat er om dat het lekker is, en dat is zeker gelukt!
Fermentatie vindt plaats bij een temperatuur van 4-16 °C. Dit is betrekkelijk laag in vergelijking met andere soorten fermentatie, het draagt zodoende bij aan het behouden van het aroma van de cider.
Hieruit begrijp ik ook dat net als bij ondergistend bier, bij een langere gisting op lage temperatuur de aroma's van appelcider ten goede komt.
Rob, de temperatuur in de beschrijving gaat denk ik uit van wilde gisten en niet van Mangrove Jack Cider gist of enige andere gist uit een zakje. De commerciele gisten hebben zo hun eigen behandelwijze. De Mangrove Jack is ook nog eens een hoog ester producerende gist die extra bepalend is voor de uiteindelijke smaak.
Erik, dat denk ik niet omdat je bij een bewuste wilde vergisting (zoals bij sommige biersoorten) het vat helemaal open laat staan en er hier voor wordt gewaarschuwd.
Het is belangrijk om de cider zo min mogelijk bloot te stellen aan zuurstof om oxidatie, verkleuring en besmetting met bijvoorbeeld de azijnbacterie te voorkomen.
De gisting waarbij de suikers worden omgezet in alcohol en koolzuurgas, gebeurt door gisten. Gisten zijn eencellige organismen. Gisten komen overal voor en dus ook in boomgaarden, op de schil van fruit en op de apparatuur en in de ruimtes waar het fruit wordt verwerkt en de gisting plaats vindt. Je hebt verschillende soorten gisten die allemaal, mede afhankelijk van de temperatuur, zuurstof en aanwezige voedingsstoffen en stijgend alcoholgehalte op een eigen manier bijdragen aan de omzettingen in het appelsap. Het gevolg daarvan is dat er verschillende geur- en smaakstoffen tijdens de gisting als bijproduct ontstaan. Eerder is bij Pasteuriseren kort ingegaan op de keuze om de gisten die tijdens het malen en persen in de appelsap komen wel of niet via de hittebehandeling uit te schakelen.
Bron: www.cidervoorieder.nl
Omdat in jouw beschrijving e.e.a. ook niet gepasteuriseerd wordt denk ik toch dat ze van natuurlijke gisten uitgaan. Bij een Lambiek bv wordt eerst gekookt en daarna worden de wilde gisten als het ware "gevangen", daarom laat met het vat waar het jong bier in zit open en sluit men het bij cider.
Erik, er werd in onderhavig stuk van Wikipedia geen melding gemaakt van reeds aanwezige wilde gisten, lees:
Kort voordat de gist alle suikers naar alcohol heeft omgezet, wordt de most naar andere vaten geheveld.
De gisten die jij bedoelt komen voor als de appels overrijp zijn of nog erger bij verrotting.
Overigens heb ik vandaag mijn TILT bij de douane in Papenburg opgehaald.
Mocht je nog goeie tips hebben, (behalve het gewoon aflezen) dan houd ik mij aanbevolen.
Dat is een beetje het manke van Wikipedia, het is niet gecontroleerd. We zullen het niet exact weten.
Wilde gisten komen haast overal voor, niet enkel bij overrijp of rottend fruit. In dat geval zijn het de gisten die al aan het werk zijn gegaan. De vroegere wijnbouw maakte ook enkel gebruik van wilde gisten maar om een beter gecontroleerde vergisting en daarmee smaakbeheersing te realiseren is men overgegaan op aparte (wijn)gistculturen.
Mooi dat je Tilt ook binnen is. Het is een leuk speeltje en geeft je een mooi inzicht in het verloop van de vergisting. Ik heb er geen goeie tips voor, het is zo simpel in gebruik. Goed ontsmetten voor je hem in je wash, mash of most gooit maar dat hoef ik jou niet te vertellen. Heb je inmiddels ook al een smartphone (of tablet)?
Ik heb sinds 2 maanden een Samsung S7 Edge.
Ik moest wel, omdat vele apparaten die ik heb beter zijn te bedienen met een smartphone, zoals mijn Robomow robotmaaier, de robotstofzuiger en de Grainfather.
Nu weer de Tilt, waar ik het beeld super simpel vind.
Maar je kunt met je laptop, meer visualiseren d.m.v. Google sheets, zie:
Ik had het filmpje ook al ontdekt. Leuk dat er al veel apps zijn voor onze hobby 🙂
En er zullen er nog vele volgen.
Zo vandaag de cider gebotteld. Ik heb 150 gram suiker opgelost in 20 liter dus zo'n 7,5 per liter.
Er was een glas koude cider over (had de cider tot 4 graden gekoeld). Weliswaar nog zonder bubbels maar het smaakte al heerlijk. Zestig flesjes voor de komende zomer. Lekker droog. Volgende week eens kijken hoed de CO2 zich heeft ontwikkeld.
Lekker met dit weer he.hoeveel alcohol heb je nu uiteindelijk in je cider? Jij had dextrose toegevoegd toch?
Ik ga er nu eentje open trekken!