Er zijn massa's verschrikkelijke apps maar die enkele die echt iets toevoegen en bruikbaar zijn....
Jan, je geeft jezelf toch wel een Tilt cadeau!?
Als ze mij als winkel willen bevoorraden houd ik er denk ik wel 1 voor mezelf! Heb verder nog niet zo'n behoefte er een los te bestellen. Komt wel een keertje 🙂
Net als dat ik mezelf nog geen Grainfather of T500 cadeau heb gedaan haha, maar gaat ook nog wel gebeuren hoor. De Grainfather dan natuurlijk!
Ik weet waar het om gaat, mijn punt is dat wanneer je geen lucht boven in je flesje houd alle CO2 moet oplossen in de vloeistof. Een flesje helemaal afvullen lijkt mij dus niet verstandig. Ik lees dat er wat flessen zijn gesprongen.
Ludolph, ten overvloede, de CO2, oftewel de prik zit ALTIJD in de vloeistof.
Als de CO2 alleen maar bovenin het flesje zou zitten, zou je bij het openmaken van het flesje alle CO2 kwijt zijn en flesjes springen niet zomaar en alleen als je teveel suiker doseert en je niet houdt aan het recept en dat is 7 á 8gr p/liter
Wat moeten wij toch afzien in het leven ???
Ben benieuwd gisteravond heb ik gebotteled.
Ben gestart met 16 liter appelsap van de vomar omdat ik deze het lekkerst vind met daarbij zo'n 200/250 gram extra suiker.Na 6 dagen was hij uitgeborreld en heb hem de 8e dag gebotteled.De vinometer ging tot 9%, normaal vind ik die 4/5% flesjes die je koopt iets te licht voor mij dus denk dat ik dit lekkerder vind.Hij begon rustig met borrelen maar toen ik 10 gram er boven op gooide (na dag 2)kwamen ze hoogstpersoonlijk keihard naar boven om het suiker aan te vallen.Ik heb per flesje van 475/500ml zo'n 3,5 gram per fles gedaan en na een uur stond daar al druk op, hopen dat het goed gaat.
Nu een paar weekjes rijpen en tussentijds proeven mag toch..?
Wat was je start en eind SG of heb je geen SG-meting gedaan?
Bij mij is het na twee dagen iets heftiger gaan gisten en zit nu op een SG van 1.030. Komende van 1.064 vertelt de Tilt spreadsheet me dat ik al op 4,46% zit.
Jan, heb jij recent nog getest op bubbels? Ik twijfel of ik eea wel wil klaren want door de suiker toevoeging voor CO2 vorming krijg je toch al bezinksel in je flesje.
vandaag al gebotteld,met 3,5 gr. suiker.
de vino meter zegt 6 procent.
mvg gerdy
Kijk dat is een mooie voorraad voor de zomer! Had je eea ook met een klaringsmiddel behandeld of niet? Ben benieuwd naar de CO2 ontwikkeling, houd ons op de hoogte.
Ik heb vandaag de cider van de gist afgeheveld en in mijn klimaatkast op 4 graden weggezet. Hoop dat hij zo helder wordt zonder gebruik te hoeven maken van een klaringsmiddel. Ik had bij 21 liter appelsap nog 1 kilo glucose gedaan en zit op 8,3% alcohol. Eind SG was 0.999
Kijk dat is een mooie voorraad voor de zomer! Had je eea ook met een klaringsmiddel behandeld of niet? Ben benieuwd naar de CO2 ontwikkeling, houd ons op de hoogte.
Ik heb vandaag de cider van de gist afgeheveld en in mijn klimaatkast op 4 graden weggezet. Hoop dat hij zo helder wordt zonder gebruik te hoeven maken van een klaringsmiddel. Ik had bij 21 liter appelsap nog 1 kilo glucose gedaan en zit op 8,3% alcohol. Eind SG was 0.999
ik heb niks over geheveld,niks van klaringsmiddel gebruikt. ik hou wat van bezinksel,het geeft iets. en SG kan ik niet meten, denk zelfs dat ik nooit een refractor meter zal kopen. allé ben er nog niet uit,ik vind dat het ook zijn charmes geeft.en die flessen zijn toch voor mij , ik zal minder stoken voor een ander want op den duur verlies je de passie.
mvg gerdy
gerdy, je hebt gelijk om géén klaringsmiddel te gebruiken, immers wordt er daarna niet meer gestookt en drink je die chemische rotzooi op.
Ik kan me nog voorstellen dat je het klaringsmiddel gebruikt als je daarna gaat stoken, maar ik gebruik het helemaal niet en geef de dode gist de tijd om naar de bodem te zakken.
Dat was ook mijn idee Rob om hierbij geen klaringsmiddel te gebruiken.
Ik heb ook geen klaringsmiddel gebruikt, wel 2 dagen na t borrelen laten staan en alle gist lag op de bodem. Daarna in de fles met 4 gram suiker, vraag me wel af of dat nog na kan gisten met de cider zo helder. Ik heb de helft gebotteld met een schepje stevia voor een iets zoetere versie. Ben benieuwd, a.s maandag ga ik t eerste flesje proberen.
markb, alleen de dode gist zakt naar de bodem, maar al is de appelcider helder van kleur, zweeft er nog voldoende levende gist in het flesje om samen met de toegevoegde suiker de CO2 te genereren.
Je zult zien dat na het leegdrinken van het appelciderflesje, er zich opnieuw een gistresidu op de bodem heeft gevormd.