Meldingen
Alles wissen

Razendsnelle sprankelende appelcider in de maak

Pagina 4 / 71

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Nou ik weet wat me te doen staat, whisky uit de klimaatkast en afstoken, cider erin 🙂

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Hahaha idd, veel succes!

 

Bij mij staat hij overigens gewoon op het aanrecht. Ik merk wel dat hij smorgens als ik om 06.00 koffie ga halen langzamer bubbelt dan in de middag wanneer het huis weer iets warmer is. Dus de klimaatkast zal wel degelijk goed zijn om een gelijkmatige gisting te behouden. 

 

Over een week als hij niet meer bubbelt gewoon klaren met klaringsmiddel en een dag later de fles in. dan kun je een week later al genieten van kristalheldere bubbels!

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Jan, als je de appelcider daarna gaat stoken, heb ik begrip om er klaringsmiddel in te gooien, maar als de appelcider je eindproduct is zou ik er zeker géén klaringsmiddel in gooien, immers drink je dat samen met de appelcider ook op.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Hoi Rob,

Ik heb hem al vaker zo gemaakt. Het klaringmiddel zakt naar de bodem en drink je niet op. Als je weet hoe klaringsmiddel smaakt en je proeft deze cider dan weet je zeker dat er niets is achtergebleven.

 

Ik weet ook wel dat het beter is om alles zelf te laten klaren, maar het kan maanden duren voor het net zo helder is als wanneer je wel klaringsmiddel gebruikt. en ik wil een snelle cider, 1 weekje gisten en  weekje nagisten en klaar 🙂

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Met nagisten bedoel je waarschijnlijk vergisten op fles 😉

(beide zijn andere begrippen maar worden vaak verward met elkaar)

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Je hebt gelijk 🙂

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

En waar vergisten staat moet hergisten staan.....

Leuk die spellingscontrole die denkt het beter te weten. 

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Zo, op dag 5 geen bubbel meer te zien in het waterslot. Zojuist gemeten op 8% alcohol. Iets meer dan ik had verwacht, ik had geen suiker toegevoegd. Enkel de suiker die in het appelsap van de Liddl al aanwezig was.

Voor de zekerheid mijn Vinometer nog geijkt met wat supermarktwijn maar het klopt echt. Prima voor cider, wel iets sterker dan Jillz, maar goed het hoeft ook geen wijvendrankje te zijn.

Vanmiddag klaringsmiddel toegevoegd, nu al kraakhelder. Voor de zekerheid nog een nachtje laten staan om het klaringsmiddel goed naar de bodem te laten zakken.

Het valt me op dat met de Mangrove Jacks Cider gist het gist residu heel weinig is. Ik heb het ooit met bakkersgist gedaan waarbij de smaak ook heel goed was maar had zeker 5 cm residu. Nu nog geen 1 cm!

Hij is heel fris, iets zuur zoals verse appelsap smaakt maar dan met alcohol 🙂

Morgen gaat het de flesjes in met een staafje suiker voor de bubbels.

Over een weekje zit het bomvol koolzuur en kan het de koelkast in!

Beantwoorden
Berichten: 316
 DDM
(@ddm)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik gebruik deze bij mijn bierbereidingen. Klontjes van 1.4 g. Dosseert makkelijk.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Dat zijn mooie kleine klontjes! Ik weet niet wat de klontjes in nederland wegen, ik weet wel dat ik ze moet doorbreken om door de hals van het flesje te krijgen. De suikerstaafjes zijn daarom ideaal voor mij.

Beantwoorden
Berichten: 316
 DDM
(@ddm)
Reputable Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ga ik zeker eens proberen. De gist en het klaringsmiddel zijn besteld. Dit weekend naar de Lidl.

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik heb nu 41 flesjes van 33 cl gevuld. en een glas om te proeven voor mezelf. (beetje vroeg om 10.00 maar ja, hoort bij het vak he 😉

Toen ik begon zag mijn vrouw toch een stukje bezinksel door het afvulpijpje schieten en heb op haar verzoek toch de boel gefilterd... Grote kookzak op een prop in een zeef en dat was er zo doorheen. Nu kon ik alles gebruiken om af te vullen.

De smaak is lekker friszuur, maar droog. Misschien iets te flauw van smaak maar van de vorige keer weet ik nog dat dat dat wel goedkomt. Mede door de 4 gram suiker die er per flesje bij in is gegaan. Volgende keer mischien nog een uitgeknepen citroen in het gistvat erbij.

Nu een weekje laten staan om koolzuur in de cider te verkrijgen. Maar ik denk dat ik zaterdag al een flesje in de koelkast zet om eens te proberen 😉

 

 

Beantwoorden
Berichten: 669
(@pinodestoker)
Honorable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Dit is op zich ook leuk om eens te proberen effe 2 kratten grols beugelflesjes leeg drinken en beginnen maar, ja leuk hoor.

Beantwoorden
Berichten: 231
(@maboc)
Estimable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Waar is dat feetje?

 

Beantwoorden
Berichten: 97
(@spacedeee)
Trusted Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zo ff naar de lidl dat vergistingsvat hoort niet droog te staan en gaan we ook eens uitproberen.

Beantwoorden
Pagina 4 / 71
Deel:

©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?