Ziet er goed en lekker uit Jan.
Wanneer je echt alles kraakhelder wilt hebben dan moet je deze filter eens gebruiken.
http://www.harrisfilters.com/vinbrite_mk3.html
Jan, ik heb 30 flesjes van 0,5 liter appelcider staan. Bij alle flesjes zie je na het leegdrinken op de bodem nog een laagje gist zitten.
Dat zelfde zie ik ook bij mijn gekochte speciaal bieren als ze zijn leeggedronken. Dat is normaal en je kunt zelfs deze gist weer opkweken om het bier te kopieren.
Ik filter mijn bieren voor het vullen ook niet. Bovendien is gist gezond.
Hoi Rob, dat klopt. En dat gaat bij deze cider ook gebeuren. De hergisting in de fles zorgt ook weer voor een mooi laagje gist op de bodem van het flesje. Het filter dat Erik laat zien is wel heel handig voor wijnen waar je dus geen schepje suiker meer bij hoeft te doen.
ik heb vandaag meegemaakt dat er een flesje is ontploft ,na dat ik het had af gegeven aan een collega. gelukkig zijn er geen gewonden of is er geen schade, ik heb vier gram suiker in de flessen gedaan,en ik had champagne gist gebruikt. als er een gewonde was had ik het mezelf niet kunnen vergeven en was ik nog mijn job kwijt. dus ik hou het daarmee wat voor bekeken om alles ook achter te proberen wat er hier verschijnt. er is maar een in fout en dit ben ik,ik heb het uit gevoerd.
mvg
gerdy
Ik was even vergeten dat je het gist natuurlijk nodig hebt voor het vergisten op fles. Nu zijn er wel verschillende pads en ik denk (maar weet niet zeker) dat de grofste pads wel gist doorlaten.
Oei dat is vervelend! Welk type fles heb je gebruikt?
Hoi Gerdy,
Dan was de vergisting nog niet helemaal klaar. Wat zat er in het flesje? Ook cider? Hoelang heeft het gegist en hoelang heeft het in het flesje gezeten?
Ik denk ook niet dat de scherven door de lucht vliegen als het gebeurt hoor, maar het blijft vervelend.
Tijdens het gisten op fles, leg ik op alle kratten een handdoek.
Het is wel van belang om voor het bottelen de eind SG te meten.
Hoi Gerdy,
Dan was de vergisting nog niet helemaal klaar. Wat zat er in het flesje? Ook cider? Hoelang heeft het gegist en hoelang heeft het in het flesje gezeten?
Ik denk ook niet dat de scherven door de lucht vliegen als het gebeurt hoor, maar het blijft vervelend.
hoe ik het gemaakt heb ik heb hier het topic gevolgd van versgeperst appelsap. ik heb de gisting 10 a 15 dagen laten staan er kwam heel zeker al een paar dagen geen bubbel meer op.dan heb ik exact 4 gram suiker per flesje gedaan,en als ik zeg 4 gram dan is het zeker dit omdat ik weeg met een weegschaal met 2 cijfers na de gram. van flessen hebben ik de 33 cl gebruikt met kroonkurk. die staan nu al van 17/04/17 op fles. en als je een halve meter niet door de lucht vliegen kan nog weet ik het ook niet. maar ik ben de maker dus mijn fout, dus dit zal ik ook nooit meer doen. omdat het al gewoon niet bij mij job kan,dat er wantrouwen is. daarbij is dit gebeurt bij een leiding gevende die er mij ook erg op attent maakt dat er heel zeker een deftig ongeval daarmee kon geburen. gelukkig kent die mij door en door en wist dat dit echt buiten mijn wil is gebeurt. ik heb mezelf een flinke deuk gegeven van in borst en ben blij dat er bij niemand hun vertrouwen in mij is geschonden.want als ze mij niet vertrouwen kunnen we niet samen werken. dus jah zoals je zegt mss is het nog niet uit gegist,maar met zulke dingen hou ik het voor bekeken. want ten eerste het is een strontboeltje met vers persen en heb je nog kilo's pulp over. zonde van je lekkere appels(er zijn mensen genoeg die honger hebben),kan er nog inkomen met appel sap.ten twede er zit al kei veel werk in het persen en het bottelen (zeker 2 volle dagen) dat het belachelijk word van je tijd. en nog dit..... nee joh ik wijs enkel maar mezelf met de vinger . ik moet veel beter weten... en niet altijd volgen wat er maar eens beschreven staat want altijd goed klopt niet....
mvg
gerdy
Gerdy, je hebt 4 gram toegevoegd aan een flesje van 33 cl.
Dat is 12 gram p/liter. Volgens mij is 8 gram p/liter het maximum.
Ik denk dat daar het probleem zit. Ik zou wel de andere flesjes afdekken met een badhanddoek om verdere problemen te voorkomen.
Suc6, Rob
Ik vind dat ook behoorlijk veel maar Jan gebruikt ook 12 gram per liter.
Het zal wel gaan knallen bij Jan. Ik wacht nog even op de resultaten van Jan, houdt hij het droog dan durf ik die 12 gram per liter ook wel aan.
Gerdy, je hebt 4 gram toegevoegd aan een flesje van 33 cl.
Dat is 12 gram p/liter. Volgens mij is 8 gram p/liter het maximum.
Ik denk dat daar het probleem zit. Ik zou wel de andere flesjes afdekken met een badhanddoek om verdere problemen te voorkomen.
Suc6, Rob
jah Rob, als ze hier zetten 4 gram per fles van 33cl .dan doe je het toch na want je wilt toch het zelfde resultaat. ik heb gisteren avond dan zelf nog een fles opengetrokken wel is waar buiten,een halve fles kwijt aan schuim. dus ik halveer de suiker volgende keer. ik zeg wel de volgende keer,want ik wil het idd nog eens proberen. maar nu met appelsap zoals Jan, scheelt een hoop smurrie en gans de keuken plakt waarschijnlijk ook niet. daarbij hoef je niet te zot doen met appels,en heb je geen centrifuge ook nodig(want die is 50€ mag dus ook terug levenslang inde kast gestopt worden) denk wel dat je de suiker op de helft brengt dat je er veel beter vanaf komt.
en ze staan altijd in het donker,dus dit kan een van de oorzaken zijn van de ontplofte fles.dus een te hoog suiker gehalte en licht kunnen de oorzaak zijn.
mvg
gerdy
want ik wil het idd nog eens proberen. maar nu met appelsap zoals Jan, scheelt een hoop smurrie en gans de keuken plakt waarschijnlijk ook niet.
Hoy,
als je appels moet gaan kopen, dan kun je beter met gekocht appelsap werken.
Als je appels beschikbaar hebt, of gratis kunt aankomen kun je misschien zoeken of er bij jullie geen loonperserijen zijn die tegen betaling persen en je krijgt uw eigen appelsap terug, het rendement is hoger, doen wij al jaren, en ja je moet een minimum aan appels hebben, en ja je moet betalen (kost wel een beetje) maar je krijgt een goed en lekker natuur product terug, je hebt geen rommel en de laatste keer hadden wij 145 liter appelsap, ik weet wel niet meer hoeveel appelen we hadden dat moet ergens 200-250 kg geweest zijn.
Als er appels zijn dit jaar ik weet nog niet want ik denk dat de bloesems vervrozen zijn hier, dan weeg ik alles en post ik de resultaten hier en natuurlijk wat de kostprijs is.
groetjes
Hoy gerdy,
dus ik hou het daarmee wat voor bekeken om alles ook achter te proberen wat er hier verschijnt
Ik denk dat de werkwijze ook belangrijk is, iedereen met de zelfde ingriëdenten kan verschillende resultaten bekomen.
Ik heb hier gepost dat ik 15 gram suiker per liter bijgedaan heb en gist bij het bottelen, ik maak u geen foefkes wijs, ik heb cava flessen gebruikt met een kroonkurk, ik had een trappist flesje gevuld om te proeven ik heb dat vorige week geopend gebotteld 09/04/17, ik vond dat er niet overdreven veel druk op zat, het deed psst gelijk een bierflesje dat je open doet, niks van schuim zelfs niet in het flesje.
Let op ! Ik heb wel niet gemeld dat ik hem 14 dagen op kamertemperatuur heb laten gisten, hem heb overgeheveld, en dan 2 maand een 1 week laten klaren heb in de kelder vandaar dat ik bottelgist toegevoegd heb, ik had een eind sg van 994 bij een temperatuur van 16 ° C.
Als ik er aan denk en ik doe een grote fles open zal ik de resultaten posten, ik zal voor de zekerheid maar buiten opentrekken, voor ik mijn plafond kan gaan afwassen, 😉
Groetjes
Hoi Gerdy, wat vervelend dat dit gebeurd is.
Ik moet ook eerlijk zeggen dat het voor mij ook een proef is hoor. Hoewel ik flesjes bier in het zelfde soort fles hier heb staan waarbij ik ook 4 gram er in heb gedaan en dat gaat erg goed. Wel voorzichtig uitschenken omdat je anders veel schuim in je glas krigt, maar doe je dat voorzichtig dan heb je een prachtig biertje met heerlijk veel koolzuur er in.
Ik weet ook niet of die flesjes op de lange termijn heel blijven. Ik vermoede dat met een maand alles wel op is. De vorige keer deed ik het in petflessen van de cola naar aanleiding van iemand hier op het forum. Dan merkte je dat de plastic flessen heel hard werden en zodoende wist je dat je echt bubbels kon verwachten. In die flessen deed ik suiker op gevoel in de fles, iedere fles had zodoende een ander co2 en zoetheid, dat wilde ik voorkomen door deze zakjes te gebruiken.
Bottelgist gebruik ik niet. Mijn ervaring is dat hoe goed je het ook filtert, en je denkt van alle gist verlost te zijn, je altijd een hergisting krijgt op fles als je er een beetje suiker in doet.
Neem voor de zekerheid de volgende keer inderdaad maar de helft, 2 gram dus. Of gebruik de Petflessen van de frisdrank. En met pakken werken is wat minder nostalgisch maar wel lekker makkelijk en je hebt schone handen en een keuken.