Het komt echt goed, het zal iets langer duren. Het klaringsmiddel maakt de gist niet dood. Het neemt vaste bestanddelen mee naar de bodem, dat is alles.
Voor bier heb je ook een klaringsmiddel, beerfings genaamd. het zijn dezelfde ingredienten. Ik heb heb het eens gebruikt bij mijn witbier. Nagisting ging perfect, alleen is mijn witbier nu iets te helder haha, voor de smaak scheelt het niets.
Ik kan mij herinneren dat het de eerste keer ook iets langer duurde bij mij.
Leuk! Ik ga het zeker ook proberen als ik hopbellen aan de plant krijg 😀
Die kleur jan, lijkt wel veel geeliger...hoe smaakt hij? Hoppig?
Dat komt omdat hij nog wat troebel is, hij klaart in de fles nog verder. Onder druk gaat dat sneller dan in het vat.
Ja zeker hoppig, maar vooral het aroma en de geur van de hop zit er in. Er zit geen bitterheid in omdat de hop niet gekookt heeft. Het effect van hop jn cider is heel anders dan bij bier. Hij zal nog verder ontwikkelen maar ik denk dat het een succes genoemd mag worden.
Leuk experiment Jan! Wellicht dat ik dat ook eens ga doen. Hoe vond je de Amarillo?
Net etiketten gevonden, ovaal en als het goed is verwijderbaar zonder lijmresten. Eens een pakje bestellen, lijkt me wel gaaf om een mooi label te hebben.
Net even dit ontworpen:
Dat komt omdat hij nog wat troebel is, hij klaart in de fles nog verder. Onder druk gaat dat sneller dan in het vat.
Ja zeker hoppig, maar vooral het aroma en de geur van de hop zit er in. Er zit geen bitterheid in omdat de hop niet gekookt heeft. Het effect van hop jn cider is heel anders dan bij bier. Hij zal nog verder ontwikkelen maar ik denk dat het een succes genoemd mag worden.
Super nieuwsgierig.. ook eens proberen.
Nice
Mooi gemaakt!!!!! Welke etiketten zijn het? Is altijd handig, dat " makkelijk te verwijderen"
Het zijn deze:
Etiket Herma 4358 63.5x42.3mm verwijderbaar ovaal 450stuks
Je kunt ze op verschillende websites vinden tussen de €8 en €15 per verpakking, de goedkopere rekent dan weer meer verzendkosten dus je komt ongeveer op de zelfde prijs uit.
We zullen zien of het werkt, dat verwijderbare gedeelte 😉
Vandaag nog 1 geproefd, nog even troebel maar heerlijk verfrissend. Ik heb er nu 1 in de koelkast gezet voor maandag. Koelen zorgt voor betere co2 opname in de vloeistof, dus sprankelender. Wanneer ben je weer in de buurt Bauke? Dan zet ik wat koud en proeven we samen ?
Inmiddels zijn de etiketten binnen. staat mooi op de flesjes!
Ik heb geprobeerd op een flesje het label te corrigeren door er af te trekken en weer opnieuw te plakken. Dit ging prima, zonder lijmresten. De tijd zal het leren of het ook voor langere tijd werkt.
Ik ben er wel heel blij mee, als je een keer wat weggeeft heeft het toch wat extra's zo.
Vanmiddag in een creatieve bui maar wat meer labels ontworpen voor de ciders die ik al maak en die ik nog van plan ben te proberen. (Volgende week de maple syrup proberen, zodra mijn hopplant bellen geeft de dry hopped en zodra ik weer gist in huis heb gerda's cider op het vat zetten. (het sap daarvan komt van een lokale boerderij, de Gerdahoeve, vandaar Gerda's cider).
Als iemand hier eens zoiets ontworpen wil hebben, laat maar weten. Vind het af en toe leuk om met dit soort dingen aan te rommelen.
Prachtig geworden Sjef
Dat ziet er heel goed uit! Heel gaaf!
Hallo Admin,
Ik heb de cider gemaakt volgens jouw recept (lidl appelsap) en vandaag gebotteld. Ik heb een klein lepeltje witte kristalsuiker per flesje van 33cl gebruikt. De flesjes zijn gekroon kurkt. Ik bemerkte wel dat er onderin de flesjes depot ontstond. Is dat normaal? Dan nog een vraag; hoe kan je het alcohol percentage meten? Heb je daar een z.g. refractometer voor nodig? Hoe lang moet ik de flesjes laten staan voordat ze op dronk zijn? Uiteraard mogen andere forum vrienden ook reageren op mijn vragen. Wat heet, graag zelfs!