En uiteraard is het goed gekomen! de batch appelsapcider met portgist is zurig fris geëindigd 11%, de ene fles sprankelt meer dan de ander, maar verschillende juryleden hebben deze goed gekeurd.
Een andere emmer had ik met afval appels en appelmoes weg gezet met fruitgist eigenlijk om op te stoken, ook hier maar wat flesjes vanaf gesnoept, net na suiker in de emmer bijgevoegd te hebben. Deze was weer lekker levend en zoeter. Ze zitten net een weekje in de fles maar het gaat toch te hard, dit weekend haalt het allemaal net denk ik.
Afgelopen woensdag de rest opgestookt met een cider in hand, toch wel leuk om allebei bij elkaar te hebben en teut!
Dit weekend genoeg vlierbloesems jagen om 50 L appelvlier cider weg te zetten, kheb er zin in! Het staat vast ergens maar wat was een goede verhouding op 10 L start?; 5 kilo appels, 1,5 kilo vlierbloesem, 3 kg suiker, koken. Dan aanlengen naar 25L, fruitgist toevoegen?
Nouja, drie van de 5 ciders moeten nog gebrouwen worden, haha.
De maple syrup cider gaat dit weekend op de fles.
Daarna gaat er weer een lading vlierbloesem in het vat.
Dan moet ik toch echt weer gist gaan kopen voordat ik iets kan brouwen.
Gerda's 2020 zal dan weer de eerste zijn die het vat in gaat.
De dry hopped moet wachten tot ik hopbellen heb van de plant in mijn tuin. Hij groeit in ieder geval goed.
Maarja, eerst dus weer een bestellinkje plaatsen voor gist.
Dry hopped cider weer geproefd. Best lekker ? vooral de hopgeur is erg lekker. Heerlijk weg te drinken. Droog, niet zuur maar zeker niet vlak van smaak. De Amarillo hop geeft een heerlijke bloemengeur en een heel klein bittertje maar die is nog te verwaarlozen. Hij is nog steeds troebel maar dat vind ik hier wel bij passen.
Ziet er in ieder geval lekker uit!
Net zelf twee kratten gebotteld met Maple Syrup als 'bottelsuiker'. De vergistingsemmer ook gelijk weer weggezet met een nieuwe lading vlierbloesemcider.
Een vaatje cider in de maak. Ik wachtte op de xxl weken van Lidl.... maar dat duurt me te lang.
Heb hetzelfde gemaakt een paar weken geleden. Het gaat steeds beter smaken. Heb nog 2 flesjes voor de vergelijking met andere merken. De "Flevosapcider" wordt ook beter. Was eerst wat vlaktemaat komt nu beter tot z'n recht. Heerlijk allemaal, zeker met deze temperaturen.
Zeker! Bubelt al lekker. Ben weer benieuwd.
Ik ben ook bezig met dit sap van de Lidl. Maar vond een SG van 1045 wat laag , dus heb ik de 12 liter ingekookt naar 10 liter. Het is nu wel wat donkerder maar ook wat zoeter. Ik heb deze keer gewoon bakkersgist gebruikt. Het valt mij altijd op dat bakkersgist zoveel gas produceert, het schuimt meestal de emmer uit. Dit zal de bubbels ook wel te goeden komen. Hoeveel weken na het bottelen wachten jullie meestal voor dat de cider goed op dronk is?
Ik zou het sowieso 2 weken geven om koolzuur te ontwikkelen. Als je erna vanaf kan blijven is dat nog beter. Ik had een aantal weken terug een flesje van jan geopend na een jaar. Daar zat echt perfect de smaak in, had zelfs een roze gloed. Bij mij is het 2.5 week gisten dan afhevelen, bottelen, na 2 weken testen en dan blijven testen tot het op is.
Mochten de XXL WEKEN er weer aankomen post dat dan hier. Kunnen we inslaan. Op dit moment heb ik flessen tekort.
na 2 weken tot een maand is hij drinkbaar,
na 2 maanden is hij lekker,
na een jaar is hij verrukkelijk.
Dat dus exact...
Na 4 weken maar eens gebotteld. Smaakt heerlijk, iets te hoog in alc naar mijn mening.
Nu 3 weken Wachten, dan koelen en ploppen maar.
Mooie collectie ?
Goed gewerkt man!