Volgens mij moet er wel voldoende suiker in appelsap zitten om de 8% te halen.
Een begin SG van 1.052 is wel heel erg laag.
Zelf heb ik op de totaal van 25 liter er wel 2 kg extra suiker inzitten en 4 gr. suiker per halve liter tijdens het bottelen (met vee injectiespuit). Ik kan alleen maar zeggen dat mijn appelcider fris en fruitig is met een lekkere schuimkraag.
Hoi Erik, alleen vinometer, dus hij zou ook 7% kunnen zijn hoor. Vandaag 1 geopend, prik valt zelfs nog tegen, dus geen plofflessen ☺ Nog een weekje wachten.
Rob weet jij nog wat jouw start SG was met en zonder suiker?
Ik heb genoeg glucose in huis dus kan het er nog wel bij gooien.
Prik valt tegen zeg je Jan. Ben benieuwd hoe dat over een week is.
Een schuimkraag heb ik niet, allen bij het inschenken dan. Jillz en Apple bandit hebben dat ook niet. Je kunt het meer vergelijken met Prosecco maar dan appelachtig ☺
Er zit wel een beetje prik in maar ik had meer verwacht. Vorige keer ging het sneller. Ben te gehaast en krijg dorst van dit weer.
Met deze spuit doseer ik de suiker, de BMV injectiespuit is instelbaar van 0 - 10cc.
BMV injectiespuit Dial-a-Dose, 10 ml.
Aan de achterkant van de spuit kun je een slangetje overheen schuiven met daaraan een fles met suikerwater gekoppeld.
Kilootje glucose toegevoegd en start SG is nu 1.063. Hoger wil ik hem niet maken.
Volgens mij heb ik nog zo'n spuit liggen.
Bij volledig vergisten van alle suikers zou je bij SG 1.063 een 8,7% behalen, das een heel aardige cider.
Fijn hè zo'n Tilt.
Heb ik je een beetje aangestoken om ook snel te starten met vergisten ?
Ik vind het een geweldig leuk speeltje.
Mijn appelsap stond al klaar maar had me vergist in mijn voorraad gist, dacht dat ik champagne gist had maar niet dus. Moest dus nog snel wat bij Jan bestellen.
Bij jou staat het al goed te gisten, ik dacht dat het bij mij inmiddels ook wel op gang was gekomen maar nog niet veel reactie momenteel. En SG is gestegen naar 1.064. Zal wel beter opgelost zijn nu.
Jan, hoe verliep de vergisting bij jou? Ik ben inmiddels bijna twee dagen verder en het bubbelt wel maar om nu te zeggen, enthousiast!? Een blubje per 4 a 5 seconden. Het SG is van 1.064 naar 1.052 gezakt. Met andere woorden de toegevoegde glucose is op nu de suiker uit de appelsap nog.
Hoi Erik,
Deze gist bubbelt wat rustiger dan een turbogist 🙂 Bij mij heeft hij een dag of 4 staan gisten, inderdaad niet heel wild maar juist lekker kalm. Maar het ging prima. en dan ineens is het afgelopen, Niet dat je nog een bubbel om de 5 minuten hebt ofzo, echt ineens was het stil.
Daarna klaren en de fles in 🙂
Ik heb geduld. Het nadeel van een Tilt..... je probeert het SG naar beneden te kijken.
Daar zou ik ook heel gevoelig voor zijn, zo ben ik verslaafd aan de app van Google Analytics voor deze site haha