Meldingen
Alles wissen

Tomatenwijn

Pagina 1 / 13

Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Tomatenwijn, ik ben me hier al een paar dagen over aan het inlezen. Je moet alles een keer geprobeerd hebben toch. Tomatenwijn wordt een witte wijn, dit komt doordat de rode kleur vooral in de vaste delen van de vrucht zit en na verloop van tijd naar de bodem zakken. Ik heb nog nooit tomatenwijn geproefd, het schijnt erg lekker te zijn en zelfs sterrenrestaurant De Librije in Zwolle heeft haar naam verbonden aan een tomatenwijn. Dat doen ze natuurlijk niet zomaar. Het schijnt zo te zijn dat de smaak in niets meer lijkt op tomaat, maar een druivenwijn smaakt ook niet perse naar druif.

Wie heeft hier al mee geëxperimenteerd? Viel het tegen of was het erg lekker? Ik wil het wel gaan proberen maar als iemand er al ervaring mee heeft hoor ik het graag, van elkaars ervaring kunnen we weer verder leren!

En als het niet lekker is maken we er een Tomateau De Vie van!

Beantwoorden
189 reacties
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

https://www.omropfryslan.nl/nieuws/577219-friese-tomatenwijn-gepresenteerd-zwols-toprestaurant

Ze zeggen hier overigens dat ze ook paprikawijn maken waarbij je wel kunt proeven dat het van paprika's is gemaakt. Ook interessant.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

http://tomatennieuws.blogspot.nl/2014/06/tomatenwijn.html

Dan moeten we uit zien te vogelen hoe we het zo goed mogelijk kunnen laten gisten.
Ik heb hier een pot staan met een liter bio tomatensap.

Mogen jullie zeggen wat ik ermee mag gaan doen.

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

hoe groot is het glas en welke hoeveelheid tomatensap is er in ?

 

Beantwoorden
Berichten: 316
 DDM
(@ddm)
Reputable Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb vorige week op een festival een gin gedronken op basis van tomaat. In combinatie met een tonic met basilicum best lekker.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nimrax, kun je meten wat het suikergehalte is?

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Je kunt al wel goed zien dat het idd een witte wijn zal worden als alles bezonken is.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Bij een temperatuur van 22,8 graden is de hoeveelheid iets meer dan een liter.
Gewicht vloeistof met aftrek van maatkan.

Nu is de vacuüm eraf, de geur is prima. Ik zet de fles nu in de koelkast.

En nu..Wie geeft me de volgende opdracht?

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Moet ik effe gaan zoeken naar een vinometer. Ik ga even spitten. Ik heb mn bestelling  van wemaxtrading (Stookwinkel) al vanochtend ontvangen van een koeriersdienst met een giraffe op zijn bus.In minder dan 24uur. Top.
Ok, nu v.meter zoeken, ik meld me zo weer hier of het gelukt is, incl. foto.

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Nou, DDM, we gaan op de BBQ nippen wat we er van vinden,ik neem de projectfles in dit topic mee. 

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De vinometer is niet om het suiker te meten maar de alcohol die na get gisten is ontstaan in de wijn. Doe er maar een theelepeltje bakkersgist in en een paar eetkepels suiker ? waterslotje fabriceren en gisten maar ?

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Sorry voor de typo's. Loop in de stad en ben niet zo handig op de mobiel.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ok, ik laat de vino's voor wat het is.
Nu een fles vinden voor de vergisting.
Dr.Oetcker bakkersgist (kleine groene zakjes) is in da house, suiker ook.
Voor een dikke liter tomatensap 1 zakje gist (7gram)-of is dat teveel? en 2 volle eetlepels suiker?

 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

De hoeveelheid gist maakt geen bal uit, bakkersgist vermeerderd zich in rap tempo. Een theelepeltje is goed, een mespuntje zou ook al werken. Staat het suikergehalte niet ergens op een etiket vemeld? Om een wijn van 10% te krijgen heb je toch al zo'n 200 gram suiker per liter nodig. Ik weet niet hoeveel erbij moet. Kun je deze liter niet overgieten in een 1,5 liter colafles en daar 200 gram suiker bijdoen? Schudden tot de suiker is opgelost en dan de bakkersgist?

 

Ik zal vandeweek wel even een emmer tomaten halen, dan pakken we het meteen groot aan 😉

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9966
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

100 gram tomaat Bevat ongeveer 0,8 - 1 gram suiker . Voor een normale wijn vergisting of stookwijn is meest ideale is 220 tot 240 suikers per liter .
Je zou dus een 200 gram suiker kunnen toevoegen . en 4 gram gist. Zou voldoende zijn op een liter .

Beantwoorden
Pagina 1 / 13
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?