Β
Β
Staat het suikergehalte niet ergens op een etiket vemeld?
Helaas, het is zelfgemaakt door mijn mams en heeft hiervoor een topkwaliteit overrijpe bio gekweekte tomaten gebruikt. Ik ga Robberts voorstel volgen:
200 gram suiker en 4 gram bakkersgist erbij. Foto volgt. Graag advies bij welke temperatuur de fles moet staan en hoe lang.
Β
Vergisten op kamer temperatuur 21 - 24 graden .
Vergisten zal 18 tot 24 dagen ongeveer duren . +/- 3 weken . Voeg wat water toe als oppervlakte begint Te " koeken" en even door roeren .
Gaan we doen. Mooi flesje gevonden, staat nu even in de chloor en dan schoonspoelen, sap erin, 200gr. suiker erbij (oplossen in water of niet)? en dan de gist..(Eerst in een warmwater bekertje of niet)?Β En dan gaat ie op de vensterbank.
Β
In een warmwaterbekertje is niet nodig, de totale hoeveelheid is al zo klein dat dat echt niet nodig is. Ik zou de suiker in het sap zelf oplossen, niet in extra water. Houd het lekker puur. En dan inderdaad lekker in de vensterbank π Heb je iets van een waterslot gemaakt? Je kunt er ook een condoom omheen doen, wordt vanzelf heel erg groot π Maar er kan geen zuurstof bij!
Als je de suiker in heet water met mespuntje Citroenzuur even oplost even terug laten koelen naar ongeveer 24 graden . Gist erdoor roeren . Even laten staan en daarna toevoegen aan de tomaten sap/smurrie en een slag doorroeren . Dek je af met natte doek of waterslot ? Het kan gaan schuimen dus vul niet tot de rand . !
(P.s. met artisjok , aubergine , wortelen , zoete aardappel , aardperen kan dit ook !
je kan het als wijn klaren en drinken maar ook distilleren . )
Thanks voor de tips,Nim is nu aan de knutsel. Ik kom zo met een update.
Β
( suiker even omzetten in warm water en beetje citroenzuur geef makkelijker vergisten en oplosbaar in sap .
En er is iets minder kans op gistbijsmaak )
(P.s. met artisjok , aubergine , wortelen , zoete aardappel , aardperen kan dit ook ! je kan het als wijn klaren en drinken maar ook distilleren . )
of...... het is nu de tijd van het jaar π
Β
??? klopt munckerik ! maar asperges moet je voorzichtig mee zijn met wat je gebruikt . De toppen en onderkant ruim afsnijden anders word het bitter als gal en de asperges moet je koken en dan vergisten , afstoken en suiker toevoegen voor de drank . ( er is een receptenboekje voor drank uit groentes ) . Leuk voor biologisch stoken voor de veganisten . maar dan ook zelf de gist maken . de stookgisten met gistvoeding bevatten diammoniumfosfaat .
Het staat, incl. mespuntje citroenzuur. De video moet ik nog monteren maar so far so good, het staat te gisten nu. Eerste bubbel in het waterslot al gespot...
Gaat Jou lukken ! ?????
Gaat ONS lukken. Dank voor jullie aanwijzingen. Interactief en leuk om te doen ook.
Ik blijf het updaten tot de BBQ, dan gaat ie getest worden. Kijken of mijn mini brouwsel veel afwijkt van Jan zijn groothandel tomaten per 1000 liter...kuch kuch... Nu nog even de zon in. Cheers π
Goed man! Benieuwd hoe het gaat π Ik hoop echt dat er een lekker wijntje uit gaat komen. En anders een goede tomatenborrel natuurlijk! Leuk projectje weer zo!
Jaaaa moeten we vaker doen. Ben nu al de video in gedachten aan het monteren met de Las Ketchup- The Ketchup Song...Β Β Β Β
Β