Meldingen
Alles wissen

vergisting

Pagina 2 / 4

Berichten: 55
 chez
Topic starter
(@chez)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hi Chris goede tip, ja Munckerik, ik dacht ook dat de gist oud was daarom heb ik er andere gist in gedaan dat begon in het begin als een gek en na een dag was het afgelopen.

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Hou een brandende lucifer of aansteker boven je te vergiste vloeistof,gaat het vlammetje uit of flakkerd het dan is het aan het gisten,doet het niets,dan niet dus.zo test ik al 15 jr.gr.Chris.

 

Chris, die methode is niet erg betrouwbaar om te controleren of de vergisting is gestopt. Wanneer de kopruimte gevuld is met CO2 en de vergisting is gestopt dan gaat het vlammetje ook uit. CO2 is zwaarder dan lucht dus blijft boven de vloeistof hangen en CO2 brandt niet. Sterker met CO2 kun je branden blussen (er zijn CO2 brandblussers). 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kan zijn dat toch alle vergistbare suikers nu op zijn. Beste is om je SG te meten.

 

Beantwoorden
Berichten: 55
 chez
Topic starter
(@chez)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb eindelijk tijd gehad om het sg te meten en inderdaad alle suiker is op.

Dat is wel heel rap gegaan en niet volgens schema aangegeven brewferm

 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Haha schema's zijn er om geschonden te worden zeker als je in Spanje gaat zitten 😉 Gist is een levend organisme en zal zich niet aan schema's houden. 

Maar mooi dat je nu zekerheid hebt.

 

Beantwoorden
Berichten: 41
(@copperbite)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mogelijk dat de gisten zich toch niet helemaal thuis voelden, ondanks kant-en-klare gist pakketje die is bijgevoegd bij het bierpakket...

Zie deze post... Ik raad het iedereen aan, ongeacht soort gist. Ik vertrouw nooit die "kits", ik doe het op gevoel o.a. viscositeit, kleur en geur.

Was bijv. pH goed? Ik kan het vaak niet genoeg aanhalen... Maar gist zijn diertjes! En die moet je een goed onderkomen geven om "volledig" te kunnen functioneren.

Ik heb een paar weken geleden iemand geholpen met een recept: Dadels, cashewnoten, pistachenoten met voldoende mout t.b.v amylase... Veel suikers aanwezig... Maar de diertjes waren al min/meer verzadigd... DOOD waardoor alles na één dag stopte!

Gist c.q. diertjes kunnen namelijk ook schrikken hahaha

Beantwoorden
Berichten: 41
(@copperbite)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Overigens gebruik ik niet de SG maar de BRIX. M.b.v. dit apparaat meet je dit nauwkeurig. Van 0-93% met een nauwkeurigheid van 0,1 BRIX  ook kun je er inderdaad de brekingsindex mee meten.

Beantwoorden
Berichten: 41
(@copperbite)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Deze pH meter gebruik ik:

Beantwoorden
Berichten: 55
 chez
Topic starter
(@chez)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

nu even in een ander vaatje gezet, heb het per ongeluk ook geproefd aangezien ik aan het overhevelen was met een slangetje.

Beetje zurig is het nu, kijken of dat verbeterd of dat het azijn wordt 😉

 

Beantwoorden
Berichten: 41
(@copperbite)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat ik al verwachtte... pH Hahaha

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Kriek is toch altijd een beetje zurig. Zeker een echte kriek.

 

Beantwoorden
Berichten: 55
 chez
Topic starter
(@chez)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Verdorie ga gelijk de ph meter pakken die ik normaal voor het zwembad gebruik post zo de de ph

 

Beantwoorden
Berichten: 55
 chez
Topic starter
(@chez)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ph van 2.4 das volgens mij niet goed

Hoe kan ik dat bijstellen?

 

Beantwoorden
Berichten: 41
(@copperbite)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Munckerik, Jan, ChrisV of Lummel zullen het wel weten... Maar ik persoonlijk ben niet van de “kits”, nogmaals is “eigen mening”. Het is pure commerciële “gifts”, leuk voor vaderdag en verjaardagscadeau’s... Ik heb ooit ook eens “kits” gekocht samen met een jeugdvriend! De ene keer pakte het bij mij perfect uit... De andere keer was hij die het lekkere borreltje maakte (of bier), nadeel is dus... Het is pure fabrieks en marketing werk... Leuk een kit: ze laten je effe ervaren hoe het is een een biertje, wijntje, whiskey te maken... Maar het echte spul... Geven ze echt niet zomaar prijs...

Mogelijk had/heb jij net effe de slechte kit... Willen ze natuurlijk dat je een nieuwe koopt en het opnieuw probeert...

Dus mogelijk niet heb je een minder goeder kwaliteit ingrediënten te pakken ?

Is maar een speculatie ?

Beantwoorden
Berichten: 41
(@copperbite)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Mijn advies: opnieuw beginnen! Kom je ook naar de BBQ?

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?