Meldingen
Alles wissen

Vlaams Rood

Pagina 3 / 4

munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goed bezig William ??

Vergeet niet wat plaatjes te posten, zijn we gek op ?

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Voor het petri-gebeuren ,hierboven, heb ik me het boek, "First steps in Yeast culture" ,van Pierre Rajotte, aangeschaft. Dit is voor het bewaren van gist, toch wel een hebberigheidje. Er is in het Duits, Nederlands en Engels genoeg op het net te vinden, maar stap voor stap een basisboek is toch wel heerlijk. Ook "Basisvaardigheden Microbiologie" van Eus van Hove, is een aanrader , maar dan vooral voor algemene vaardigheden, en kennis.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gisteren 1 November was het dan zover. Het begin van mijn zuurbier, live, project.

Om 8.55 uur mijn Grainfather gevuld met 17 Liter water, en daarna gevuld met ,geschroot (want ik ben soms lui), Bio-Brouwmaat mengsel. (Munckerik, nogmaals bedankt)

-Pale Ale mout Bio 2000 gr

-Tarwemout Ruby Bio 1000 gr

-Roasterd Barley Bio 500 gr

-Special B Bio 500 gr

-Melanoide Mout Light Bio 500 gr

Om 9.20 uur dus het 42°C begin.

42°C 30 min

56°C 30 min

65°C 30 min

72°C 30 min

(Overigens heb ik een -tig tal recepten zonder diverse temperaturen, want … lees laatste regel.)

Daarna naar kookpunt brengen, ondertussen spoelen met 7 liter "kokend" water.

Na 20 min op 100°C de hop erbij. Deze is op 1 Februari uit de vriezer gehaald en in een gesloten doos, bij 15°C tot 20 °C bewaard. Deze hop rook nog niet naar de beoogde "oude kaas", maar de geur was al wel aan het vervagen.

50 gr Fuggle Bio Hop en 50 gr Opal Bio Hop (pallets)

Om 13.08 uur alles overgepompt naar een Mangrove Jack Fermentorvat (van onze Jan) met een warmte jas. Dit overpompen gebeurde zonder te koelen. (moet er even een paar op stang jagen, en tegen de haren instrijken.) Om 1.00 uur s'nachts de MJ M36 Liberty Bell Ale Yeast toegevoegd. Had nu 22 Liter met (jawel gemeten) een SG 1050.

Deze morgen om 7 uur was er een ratel aan het gaan, dat heet geen bubbelen meer. 

Om terug te komen op het niet koelen van de wort, dit is maar een rommelig gedoe, smaakafwijking is geen issue, want MANNEN ik gebruik over een aantal weken BRETTANOMYCES. (Lacto is nog de vraag.) Dus een lekker dagje gespeeld.

Wordt vervolgd...………………..

 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mooi geschreven William! Goed bezig!!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

We zijn begonnen ???

Mooi verslag, blijf ons op de hoogte houden want ik ben erg benieuwd naar het resultaat.

 

Het verouderen van hop..... ik had begin dit jaar nog wat hop aan mijn oude planten hangen. Deze had in de volle zon, regen, sneeuw, wind en vorst gehangen. De bellen waren bruin maar roken nog overheerlijk. 

En wat schroten betreft William.... je bent niet de enige die lui is hoor?

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik heb niet eens een schrootmolen, ben erg blij met Eriks schroot en vacumeerservice ?

Mooi recept William!

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb zelf wel een schrootmolen, maar in dit geval wilde ik zeker weten, dat de grootte goed was. Zelf schroot ik normaal ruwer, en voor kleine testen, heel fijn. Nu is het een "zaak" van 12 tot 18 maanden. Dan neem je minder risico's met "bijzaken". Overigens een kleine extra overdenking, mijn SG was 1050, maar er zaten nog steeds proefbare suikers in de mout. (Drink koffie zwart, dus smaakpapillen uiterst gevoelig tijdens bierbrouwen.) Volgende keer gooi ik dit dus met 20/25 liter water in een vergistingsemmer, en kijk hoeveel alcohol ik er dan nog uit krijg. 🙂 🙂 🙂 .

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Maandag ochtend ,na 56 uur Sg1050 naar SG1030, rustig geluid nu. Rond 21 november gaat de Brettanomyces erbij. Zal eerst de helft op fles zetten, zodat er een bier zonder en met brett komt om te proeven. Veel kleine batches geeft sneller resultaat om te verbeteren.

Sköll William

Beantwoorden
Alchemist
Berichten: 3166
(@alchemist)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Mooi bezig zo William! Ben benieuwd.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Na exact een week is het stil in mijn vat, SG1015 ongeveer. Heb er nu de Brettanomyces Bruxellensis bij gedaan, en kan nu eigenlijk na vandaag zeggen , tot over een half jaar ,minimaal. Heb gelukkig nog 2 MJ vergistingsvaten. Dus het zal eerder zijn voordat ik weer verder ga spelen. Maar nu zal ik even niets kunnen doen, en beginnen met mijn andere bier. Ja sommige microbe zijn gevaarlijk, je komt er niet meer vanaf.Maar er zijn ergere dingen Maar een maîtresse, kost teveel tijd, en mist de klasse van de misses, een MUSTANG neemt plaats in en dan moet je weer een garage kopen of huren.(En alle grote steden, zijn alleen voor de saaie ????? pieten? (of mag je dat ook al niet meer zeggen?), want je mag er met een klassieker niet binnen. O JAWEL, als ze je kunnen laten betalen) Op naar het volgende bier. 

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heel stiletjes is mijn Brettanomyces zijn werk aan het doen, het waterslot staat niet in evenwicht, maar een blub per paar minuten, zoals verwacht. Maar door zo nu en dan op te letten ,blijft hij toch doorgaan. (Had mijn Rum ook tot stilstand, heb er de slurry van een Boon oude geuze bij gegooid, en jawel, we hebben weer actie in de Dame Jeanne.) Er is een heel nieuw vergisting hoofdstuk bij gekomen.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Heb vandaag alleen mijn  maanden oude hop geopend, zit in een brooddoos, en bij mijn bierbrouwen ,begin November, had ik door de vele geuren, niet rustig kunnen ruiken. De geuren zijn na een maand alweer gedeeltelijk anders dan vorige. 

Wat blijkt, de Fluggle Bio hop , heeft een sublieme zachte geur, de  Opal Bio Hop is nog even spectaculair aanwezig , alsof hij vers uit het vriesvak komt. Denk dat ik eens rond ga zoeken, of er nog ergens oude hop te koop is tegen een leuk prijsje. Voorraad mag voor zuur bier gerust jaren oud zijn. Dus voor het zure bier rondkijken, voor gewoon donker zal ik nog wel even moeten vers bijhouden.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Het lijkt dat de Brettanomyces rustig ligt te garen, een blub, om het kwartier, haal ik niet, maar dat kan je dus bij "wilde" gist verwachten. Ga de volgende keer ook in glas werken, zodat ik kan zien wat er gebeurt. Nu is het gewoon een jaar afblijven, en er het beste van hopen. 

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Had ook wat Brettanomyces overgeënt naar mijn Rum, en deze gaat dus nog steeds, gestaagd. Dus ook de rum wordt verder "doorgegaard". Vergisting loopt nu al  een stuk langer dan normaal. Ben benieuwd waar dit eindigt , uiteraard ook wat betreft smaak. Het waterslot staat te bubbelen alsof ik vorige week de rum pas ben gaan vergisten. (1 november was de start) 

 

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Doordat ik in 2 Dame Jeanne's vergist, moet ik regelmatig wat zuurstof toevoegen, in een vat gebeurt dit automatisch, door de wand. Gewoon een slang erin , luchtpompje erop en 5 minuten zachtjes laten draaien.En dit eens in de 5 weken. Niet te hard want anders schuimt alles uit de fles.

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?