Meldingen
Alles wissen

Vlaams Rood

Pagina 2 / 4

Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Volgens wat naslag, zou ik "Diep gebrande mouten",  moeten gebruiken, wat zijn de voorstellen ideeën? Heb het ook via mail aan Erik gevraagt ( https://bio-brouwmaat.nl/contact-bio-brouwmaat/     maar om mijn verslag beschikbaar te stellen, meld ik het ook hier. Dus diep gebrand met melanoide, of een combinatie. 

 

Beantwoorden
stook
Berichten: 116
(@stook)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Wat de vergisting betreft , ik zou de vergisting doen op inox of ander maar niet op hout , maar de lagering natuurlijk wel , Bij Rodenbach is dit ook zo

Wat ik ook hoor van brouwers die zure bieren maken is dat ze bij lagering op het vat een twee tal flesjes bier gekocht in de winkel bij doen in de lagering

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ja maar waar blijft dan je eigen smaak? Ik weet welke gist, welke lacto, etc ik wil gebruiken. Donder ik er dan bijvoorbeeld Rodenbach bij, gaat die mogelijk mijn eigen bier overheersen. De gisten van bestaande bieren zijn mogelijk sterker, dan de wilde gist die ik ga "vangen". Het gaat lang duren, maar als het mislukt, dan heb ik het zelf gedaan, en kan ik een ander zuur bier niet de schuld geven. 1 1/2 jaar is lang, maar dat is eigenlijk de uitdaging. https://hobbybrauer.de/forum/viewtopic.php?f=17&t=16038&hilit=flemisch+red

Hier een geweldig stuk van info

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Blijf toch twijfelen , over welke Brett. ik ga nemen. Neem ik een Roeselaere Ale Blend, (alles in een) of een "willekeurige "Ale en wat extra Brett.? De MJ Liberty Bell (M 36) gaf bij wat testen een uitgesproken kantje. De MJ 41 en MJ 42 waren wat minder. Maar over een kortere periode kun je ook weer niet meteen een echte impressie krijgen.  Zal dus bij Brouwland langs moeten, of ze de Roeselare hebben, anders zal het toch de MJ 36 met Brett. naar keuze moeten worden. Onze dealers hebben helaas , maar logischerwijze, geen Brett. in het aanbod. Hoef de Brett. nog niet meteen te hebben , kan die na 1 maand ook nog toevoegen.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ben ook bezig geweest met wilde gist vangen, maar dat is nog géén doorslaand succes. Verdelen op agar-schaaltjes is al wel gelukt, maar de stammen apart laten groeien, en dan opkweken, gaat vanwege tijd (1-11) niet meer lukken, omdat er niet meer mee getest kan worden. Iets voor later. Zomer was dit jaar iets te lang, en heeft veel van de mens geëist. Had de laatste weken even een terugval, van energie, en de werkgever gaat in dit geval voor. Geen werkprestatie ,weinig geld. Bij ziekte zit je ,hier in België, naar een paar weken op 55% van je laatste loon. En dat kunnen we ons niet veroorloven, dus na het werk, veel gerust. Ik snap onze ChrisV, zal volgende keer beter luisteren. ( maar niet heus) 😉 😉 😉 

 

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

En dit gaat het worden. Roasted barley 10%, Special B 20%, Cara Ruby 10%,Pale ale 40%,Melanoide 10% Spelt 10%. En als gist de MJ 36 Liberty Bell. Zojuist op de spelt na alles besteld ,bij onze Munckerik. (Spelt was nog in voorraad) De Brett zal ik later bij een andere leverancier moeten halen. Maar dat kan ook nog maanden nadat ik al aan het vergisten ben. (tijd op minder dan een maand verschil, is het doel, mogelijk nog tegelijk)

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Alles is onderweg William 😉

Bestelde mouten wijken wat af van wat je hierboven hebt geschreven. Ben heel benieuwd naar het resultaat met de Brett.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Oké: Roasted barley bio 1000-1400 EBC, Special b bio 300 EBC, Tarwemout Ruby Bio 40-60 EBC, Pale ale mout bio 6-9 EBC, Melanoide mout light bio 40 EBC, Speltmout bio 3-7 EBC (the devil is in the detail) Al die moeilijke namen, had gewoon mijn briefje overgeschreven . 🙂 🙂  En 2 x de MJ Liberty Bell , wat een Ale gist is.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

2 dagen geleden besteld, vandaag alles, perfect gevacumeerd en geschroot en wel binnen. (in Belgique) 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dat wordt laat vanavond William . heel wat te doen .
heerlijk hobbyen .
??

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Goed om te horen William. Heel veel brouwplezier en houd ons op de hoogte. Ik heb nog nooit iets met Brett gedaan. Wellicht inspireert dit mij om het ook eens te gaan doen 🙂

 

Het had overigens gisteren al binnen moeten komen als PostNl had meegewerkt. Ze hebben het een hele dag laten staan omdat de twee rolcontainers vol waren. Toch nog een beetje ambtenarij daar.

Beantwoorden
Berichten: 334
(@lespaul)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

PostNL zijn geen ambtenaren meer.... was het nog maar de Post Telegraaf en Telefoon.. Hier gooien ze pakjes door de brievenbus en zetten zelf de vereiste handtekening.. dat gaat sneller...

Sorry off topic

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hier de afspraak gemaakt, door poort, naar car-poort en daar onder neerleggen (25 meter van straat, uit zicht).90% van de tijd hebben we hier dezelfde bezorger. Bpost is elke keer iemand anders. Hoef zelf niet aanwezig te zijn, DBP "van" Jan ,kan je zelfs melden, op dag van aflevering, waar te plaatsen. 

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zojuist besteld: Voor een andere partij (batch) White Labs WLP644 Saccharromyces Trois (advies uit boek American Sour Beers) dan voor deze bovenstaande partij (Batch) White Labs WLP 650 Brettanomyces Bruxellensis en White Labs WLP 672 Lactobacillus Brevis. Deze worden 3 weken na eerste vergisting met de Lyberty Bell , toegevoegd. Zal er ook een kleine hoeveelheid van op Petrischaaltjes proberen op te kweken en te bewaren. Baat het niet, dan schaad het ook niet.

Beantwoorden
Berichten: 1677
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Dus op petri een aantal cellen opkweken, daarna in een moutextract vermeerderen, aangezien Brett als 2e vergisting maar 10ml nodig heeft , kan ik zo genoeg maken voor de rest van mijn leven. 😉 Wil ook nog de WLP677 Lac., WLP645 Brett, WLP653 Brett. Lambic en de WLP655 Belgian Sour Mix 1, aanschaffen, en dan nog wat vloeibare speciallekes bestellen. De Roeselaere zal er zo ook wel komen. En zo wil ik een eigen backup maken. Bewaartijden moeten lukken tot ruim 1 Jaar. Heb petrischaaltjes , cryobuisjes en glasbuizen met dop besteld, even als de erlenmeyers.

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?