Meldingen
Alles wissen

We zijn begonnen.

Pagina 1 / 4

Berichten: 1678
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vanaf half 12 tot nu , en de grainfather is eindelijk aan het opwarmen, verslag volgt vanavond.

Beantwoorden
57 reacties
Berichten: 1678
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Alvast een tipje van de sluier oplichten, ik weet waarom het een SCHROOTmolen heet.

πŸ˜‰ πŸ˜‰ πŸ˜‰

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 10615
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

molen na gebruik aan vodden ? zwaar te verduren gehad ??

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Goed om te horen William!

Ik ben benieuwd naar je verslag en mooie foto's natuurlijk (plaats als je wilt ook maar wat op mijn Facebook pagina

Β ).

Was de molen zo slecht?

Beantwoorden
Berichten: 1678
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Β %SMB te groot, dus helaas geen foto's.

Heb dus geen verstand van dit soort onzin.

Β 

Β 

Beantwoorden
Berichten: 1678
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Vandaag met bierbrouwen begonnen, alles klaarzetten duurde een klein half uur.

Doordat ik dus genoeg filmpjes gekeken heb, was de Grainfather met de gebruiksaanwijzing,

snel ineen gezet en doorgespoeld.

Toen de schrootmolen ineen gezet, dit duurde dus 20 minuten, en toen kon ik draaien.

Na 2 tot 4 omwentelingen, brak de splitpen, blijkbaar verkeerd gemonteerd.

Voordat deze verwijderd was en gerepareerd met een kromme spijker,

was het apparaat al 4 keer bijna tot SCHROOT gereduceerd, heet dus bij mij nu een SCHROOTgeval.

Maar toen dat euvel verholen was, en de veer van de molen na 20min. ook weer op zijn plaats zat begonnen. (En ik heb maar één keer gevloekt.......... een uur aan een stuk.)

5 Kilo was in 20 minuten geschroot.

Veel stof en troep, dus als je dat niet wil, bij Erik (Bio-Brouwmaat) meteen geschroot bestellen.

Het was in de partytent, waar ik in stond, 14 graden, Grainfather aan en in half uurtje op 64Β°C.

Had 20 liter gevuld ,waarover later meer.

Toen de mout gestort en laten pompen.

Eerst 8 minuten gewacht tot de temperatuur weer 64Β° was.

20 min 64Β°C

20 min 68Β°C

20 min 73Β°C

De Grainfather deed dit zonder problemen, het schijnt dat je een programma kunt in laden, maar ik ben iemand die nog geen foto op kan laden, dus gewoon mijn horloge gebruikt.

Toen het graan verwijderd, en laten uitlekken, en bleek ik nog maar 16 Liter water/Bier over te hebben.

65 minuten op 100Β° laten koken en pompen, (als je pompt heb je geen schuimprobleem)

Toen de hoppallets in de hopspyder, verwarming af en nog een half uur rond laten pompen.

Eind temperatuur 87Β°C.

In een cementton teruggekoeld naar ongeveer 25Β°C. Daarna Gist erop.

Eindresultaat, 2 emmers van 7 Liter bier. Een met Saflager S-189, en eenΒ  met

Saflager W-34/70.

Bier smaakte zeer zuur.

Of het al aan het vergisten is weet ik dus niet, aangezien ik zeer rustig gewerkt heb enΒ 

dus was het donker toen de vergisting zou moeten beginnen, maar ik heb vertrouwen.

Al bij al , de Grainfather is een topapparaat, bedankt daarvoor Jan, en mijn moutstort, van Erik, was een heerlijk iets, niets afwegen, etc. gewoon meteen het juiste gewicht.

Of mijn probeersel nu lukt of niet, het ligt dan toch echt aan mij, de amateur.

Het leermoment is dus, genoeg water ,anders wordt het wel heel straf (sterk) bier.

Nu dus afwachten en omdat ik op lage temperatuur vergist, zorgen dat de temperatuur niet onder 9Β°C zakt in mijn emmers, dat is dus nu de uitdaging.

Buiten wordt het nu toch geen 25Β° meer voorlopig dus dat zal wel loslopen.

Wordt vervolgd...................

Β 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

William, heb je je mout niet gespoeld en geen SG meting gedaan?

Mout neemt veel vocht op en tijdens het maischen verdampt er nog wat. Het spoelen is om de suikers uit de bostel of draf te spoelen.

Hopelijk krijg ik morgen pH test stripjes binnen, dan kun je eenvoudig een meting verrichten en eventueel bijsturen met een brouwzout of melkzuur.

Beantwoorden
Berichten: 1678
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Afwachten Munckerik, foto op facebooksite ligt een tipje van de sluier op.

Had overigens meer vocht verwacht, maar dat zie je pas als het maischvat verwijderd is, maar ik geloof er nog in.

Vat 3 gaat als een speer. πŸ˜‰

Beantwoorden
Berichten: 6780
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Zo'n eerste keer is altijd spannend, en je leert meteen wat je de volgende keer anders kunt doen. Het maisschema instellen is niet heel moeilijk, er staat hier bij de nederlandse handleidingen nog een filmpje over het instellen van de controller.

Ik begrijp ook dat je de wortkoeler van de Grainfather niet hebt gebruikt? Dat is voor een volgende keer zeker aan te raden om besmetting te voorkomen.

Veel succes met dit eerste experiment!

Oh ja, de mout kant en klaar geschroot bestellen bij Bio-Brouwmaat is inderdaad erg handig!

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

William, als het je lukt ze naar mij te e-mailen, plaats ik ze alsnog in dit topic.
Goed bezig man!

Beantwoorden
Berichten: 1678
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De cementbak met koud water gaat ook snel bij afkoelen, gewoon emmer erin , koud water in de bak rondom, en naar 20 minuten wort op temperatuur.

Maisschema instellen zal makkelijk zijn , maar met de hand en een zakhorloge, gaat het ook perfect.

Helaas geen SG gemeten, oechler meter had ik klaar liggen, lag er nog toen alles dicht was. En wat zuurte van smaak, ik houd dus niet van pils, dat vind ik al zuur/bitter.

Heb lekker gespeelt en het resultaat zullen we wel zien, was een leuke dag, met lekker vloeken, zoals dat hoort, meestal is dit op mezelf, en mijn onhandigheid.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nou, je hebt het hem toch maar mooi gefixed! En we hebben geleerd dat we schroten aan professionals moeten overlaten. Mocht je je foto's nog hebben, mail ze maar naar mij dan plaats ik ze hier alsnog. Goed bezig man!!

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 9 jaar geleden

Ik heb net je berichten op FB gelezen. Spoelen de volgende keer, dat zorgt voor minder zuur πŸ˜‰

En meer suikers. De wortkoeler van de Grainfather is zoals Jan al zei om snel te koelen en infecties tegen te gaan. Ik vind het een fantastische koeler.

Β 

Maar we gaan horen hoe het afloopt. Dat het nu al volop staat te gisten is al een goed teken.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik doe het anders,lege kratten in de auto temp op 21,2 min naar Aldie,twee nieuwe kratten snel naar huis flesjes in de koelkast,na een a twee uur is het op drink temp,tip hou altijd twee flesjes achter de hand,zo dat je wat te drinken hebt in de tijd dat het bier in de koelkast op temp.is.??

Beantwoorden
Berichten: 1678
Topic starter
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

ChrisV als je vindt dat er geen goed bier is, ga je het zelf maken.

Bock is het enige bier wat mij smaakt.

En wat je zelf maakt, is meestal beter, en anders blijf je doorgaan tot het beter is.

Sommige gaan hun drank halen bij de slijter, andere slijten hun broek er niet aan.

Als Nimrax binnenkort de opgestuurde foto’s op zijn xx mail,Β 

hier plaatst wordt ChrisV getriggerd en horen we

binnenkort over het Blerickkantje, en is er alleen nog

veel water wat er langs de kant van de Maas stroomt. πŸ˜‰ πŸ˜‰

Beantwoorden
Pagina 1 / 4
Deel:

Β©2025 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?