Beste Stokers!,
Eigenlijk hoor ik hier niet thuis, want ik ben hobby bier brouwer.
Nou heb ik een mislukte batch Texelse Skuumkoppe, en vroeg me af of iemand in de regio Amersfoort deze misschien zou willen stoken??
Groetjes,
Timo
Hier zijn ook behoorlijk wat bierbrouwers hoor 😉
Ik kom zelf niet uit die regio maar misschien is het wel handig om te vermelden om hoeveel liter het gaat en welk percentage alcohol het bevat.
Â
Waarom is de batch mislukt?
Â
Het lijkt misschien, dat je hier niet juist bent, maar je vergist je, neem het topic
over de Grainfather, en je voelt je meteen een vis in het water.
Dit staat in de afdeling Bieren en Wijnen.
Een of andere Munckeric is er mee begonnen. 🙂 🙂
Even op zijn naam tikken en je ziet het topic.
Overigens Welkom in de wereld van hobby stokers, wijn en bierbrouwers.
Â
Bedankt, leuk om te horen! Zal het forum eens afspeuren?.
Het gaat om circa 20L, en bevat rond de 7% alcohol. Het is mislukt door een zogenaamde kaam infectie, het bier is wel drinkbaar maar de meeste smaken zijn "opgegeten" de door de infectie....
Ik heb er niet zo'n ervaring mee... Maar Kaam infectie is volgens mij best wel besmettelijk.... Of hij nog te stoken is??? Volgens mij is de Wc een beter idee.... En dan flink alles ontsmetten....
Theoretisch haal je er 1,4 liter pure alcohol uit. Ook ik weet niet of het nog te stoken is maar je kunt het altijd proberen. Zou het wel met een reflux doen. Wat let je om het zelf te stoken? Is een mooie aanvulling op je huidige hobby 😉
Â
Kaam infectie is niet dodelijk of zo, het haalt alleen bijna alle smaak uit je bier...
Zo weinig (1,4 L) dat had ik niet verwacht.
Zelf stoken heb ik ook aan zitten denken, heb een elektrische weckketel welke ik mooi als basis kan gebruiken. Maar ik ben bang voor de risico's van de ethanol waar je blind enz. van kan worden... Klinkt toch gevaarlijker dan bier brouwen.Â
Maar wie weet hebben jullie nog tips etc.?
Theoretisch haal je er 1,4 liter pure alcohol uit. Ook ik weet niet of het nog te stoken is maar je kunt het altijd proberen. Zou het wel met een reflux doen. Wat let je om het zelf te stoken? Is een mooie aanvulling op je huidige hobby 😉
Â
En dat dat dan nog theoretisch in de praktijk nog (veel) minder. Denk dat Oenga gelijk heeft.Â
Niet de ethanol is een risico (gewoon alcohol) maar de methylalcohol (methanol), deze verdampt op ongeveer 65 graden C, ethanol op ongeveer 78 graden C.
Dus door de eerste alcohol apart op te vangen, ben je de methanol kwijt.
Dit heet in het jargon foreshots.
Het destillaat dat in het begin van een fijnstook overkomt heeft een scherpe zoete geur. Het bestaat uit laagkokende componenten zoals aceton, ethylacetaat en acetaldehyde en ook het zeer giftige methanol. (Dit komt overigens uit het PDF beginners informatie. )
http://www.stookforum.nl/thread/beginners-informatie-lees-dit-eerst/ Â
Als je hier klaar bent ,met lezen, op dit forum, ben je beter dan bij een cursus distilleren.
Vooral de ervaringen en mislukte zaken zorgen dat je bij blijft leren.
Zo heb ik gisteren geleerd wat een Kaam infectie is, en zo leren we van elkaar.
Groeten Wiliam
Kaam infectie is niet dodelijk of zo, het haalt alleen bijna alle smaak uit je bier...
Zo weinig (1,4 L) dat had ik niet verwacht.
Zelf stoken heb ik ook aan zitten denken, heb een elektrische weckketel welke ik mooi als basis kan gebruiken. Maar ik ben bang voor de risico's van de ethanol waar je blind enz. van kan worden... Klinkt toch gevaarlijker dan bier brouwen.Â
Maar wie weet hebben jullie nog tips etc.?
Wanneer je van ethanol blind wordt zou je al lang blind zijn want dat is wat we graag drinken (ook in bier). Je bedoelt de methanol 😉
Je moet gewoon de voorloop weggooien en dat zou voor je partij mislukt bier zo'n 100 ml zijn. Volgens mij zitten er hier op het forum nog geen mensen die blind zijn. Verdiep je maar eens in enkele topics hier en als je vragen hebt dan horen wij het graag.
Ik krijg zo langzamerhand wel steeds slechtere oogjes hoor. Volgens mijn opticien is het zicht bijna 120% mits hij het corrigeert natuurlijk! We worden allemaal belazerd.Â
Dit is niet veel nee.
En dan bedoel ik inderdaad methanol....
Ik ga het forum zeker even afspeuren, thanks!
Thank!
Ga ik de beginners info en het forum afspeuren en lezen.
En inderdaad, zo leren we van elkaar!
Â
Nog even een aanvulling op je vraag. Als je bier afstookt blijfje altijd met hop oliën zitten deze komen over met het destillaat en geeft een scherpe geur en smaak aan je alcohol. Deze zou je dan weer over een actieve kool filter moeten filteren. Een paar pakken suiker en turbo gist geeft een veel beter resultaat. Ik ben al meer dan 15 jaar brouwer en ben al snel gestopt om bier af te stoken om bovenstaande redenen.
Â
Â
Eau de bierre is anders best in opkomst hier en daar https://lubberhuizen-raaff.nl/eau-de-biere/
Â