Meldingen
Alles wissen

Hefe Weizen bier gebrouwen


Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Zo, ja ook ik aan het bier brouwen! De spullen waren er toch al, want graan versuikeren is al iets wat voor de Jenever al prima functioneert. Dan maar eens bier brouwen! De eerste keer bier dus het is even wennen. Er moet ook wort gekookt worden, dat deed ik in de maisch ketel na terug hevelen van het gistvat. Heb gisteren nog een mooi 50L fust gekregen dus hier ga ik een kookketel van maken. Dan kan ik gaan koken tijdens het spoelen van de wort.

Pas geleden nog een mooie koelkast gekocht voor weinig en een STC-1000 kastje in elkaar geknutselt. Zo kan ik de temperatuur van het gistvat nauwkeurig regelen. Dit gistvat komt van de Italiaanse firma Polsinelli. Ziet er prima uit en het waterslot is al flink in de weer.

Beantwoorden
10 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ben benieuwd naar het uiteindelijke resultaat. Hefe Weizen kan ik wel waarderen.

Hoe zag je moutstort eruit en welke hoppen en gist heb je gebruikt?

Polsinelli heeft mooi spul.

Β 

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Voor een batch van 20L heb ik 2.5 KG tarwe en 2.2 KG pilsmout gebruikt. Verder nog 24gr Perle hop. Gist was de Mangrove Jack korrel gist M20. Ben ook benieuwd hoe het zal smaken. Ben alvast lege pils flesjes aan het verzamelen, om deze over ongeveer 2 weken te vullen.

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Lekker lekker... Heb 2 maanden geleden ook een weizen Gebrouwen... Diverse vrienden blind laten proeven... Hij Is super..... Nu nog een half Kratje over... πŸ˜‰

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Hoeveel gist heb je nodig voor 20L wort? Start SG is 14 brix. Volgens de fabrikant is een zakje genoeg voor 23 L, en op brouwland zeggen ze dat 1 zakje voor max 12.5 liter is?

Beantwoorden
Berichten: 635
(@oengabunga)
Honorable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik Brouw meestal 20l... Meer dan genoeg... Voor Mn weizen heb ik 1 zakje safbrew WB 06 gebruikt.. Mangrove geen ervaring mee Denk dat 1 zakje genoeg is..
Mn hop was hallertau tradition.. En Styrian Golding

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Met de Grainfather zit ik meestal iets boven de 20 liter en gebruik ook 1 zakje Mangrove Jack's. 14 Brix = SG 1.057 en 1 zakje zou voldoende moeten zijn voor 23 liter met een SG van 1.050. Met 1 zakje kun je een vergisting hebben die wat langer duurt. Je kunt overwegen om een starter te maken van 1 zakje. Het ligt er ook aan hoe oud het zakje gist is en hoe het opgeslagen is geweest. Ook korrel gisten moeten gekoeld bewaard worden Β 

Β 

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Maar je kunt altijd beter wat te veel dan te weinig gist gebruiken πŸ˜‰

Β 

Beantwoorden
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

En wat is er uiteindelijk van geworden?

Was het een eenmalig project, of hebben de vrienden allemaal een eigen

ketel aangekocht, om te zien of het nΓ³g beter kan?

Β 

Beantwoorden
Berichten: 473
Topic starter
(@monoblock)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

De nog 3 flesjes, dan is het op, het was een lekker bier! Volgend brouwsel wordt een Belgische blonde

Beantwoorden
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Project geslaagd dus πŸ™‚

Succes met de Belgische Blonde!

Beantwoorden
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?