Meldingen
Alles wissen

Saké (Japanse Rijstwijn)

Pagina 2 / 4

Berichten: 772
(@johndoe)
Prominent Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ow sake word niet eens gestookt, was ik even volledig van een verkeerde indruk. Wel minder werk zo 

Beantwoorden
Berichten: 31
(@licasi)
Eminent Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Wat zou het resultaat zijn van gestookte sake?

Beantwoorden
Berichten: 334
(@lespaul)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

dan krijg je soju... wordt in korea veel gedaan. Ik heb het ooit eens gedaan maar vindt het niet echt lekker...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9965
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Beetje kokos toevoegen paar uren laten staan dan distilleren .
Gaat een wereld van verschil maken .

Beantwoorden
Berichten: 1837
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik heb vorig jaar al eens beschreven in het topic "rijst whisky" hoe ik een basis van rijst distelleer, dit is natuurlijk geen sake. Bij sake gebruiken ze een  speciaal eczeem en gist, maar het komt wel in de buurt. Nu doe ik het wel wat anders als in dat topic.  Ik voeg rijsthulzen toe aan de kleefrijst en gebruik een zeef in plaats van een kookzak. Ook voeg ik geen suiker meer toe en maak gebruik van mijn eigen gekweekte gist op yoghurt basis. Ik noem het Soju, naar het Koreaanse drankje dat vele variaties kent. Het is een makkelijk drankje om te maken en het wordt altijd goed ontvangen. Ik drink het zowel blank als bruin.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Rumo, wat bedoel je met eczeem? Ik ken dat alleen maar als mijn huidirritatie. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9965
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik denk dat Rumo enzym bedoelde .
( zal de spellings controle wel hebben vern ..... .)

Beantwoorden
Berichten: 1837
 RuMo
(@rumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dank voor jullie oplettendheid. Zou niet willen dat jullie  irriterend drinken 🙂 .

Beantwoorden
Berichten: 334
(@lespaul)
Reputable Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Onderstaand artikeltje heb ik ooit een opgeslagen.

Ik weet niet meer van wie het was maar het beschrijft hoe je de rijstwijn kan maken en vervolgens destilleren.

 

Hierbij de werkwijze en recept voor een simpele rijst Baijiu:

Voor een Mash van ongeveer 15- 20 liter. Eea is afhankelijk van de gebruikte rijst
De hoeveelheid zetmeel in de rijst bepaald het uiteindelijke opbrengst in stookwijn en alcohol

5 kilo Ketan Kleefrijst, omdat deze relatief veel zetmeel bevat ( elke andere witte rijst werkt ook, geen zilvervlies)
Ragi Tape Manis gist cultuur of Yeast balls http://tokowijzer.nl/2011/06/29/wijngist/

werkwijze:

Eerst maken we een klassieke rijstwijn:

Was de rijst goed schoon tot het was water helder is.
Laat de rijst een nacht weken.
Kook of stoom de rijst gaar. Let op: per kilo rijst is ca 4-5 liter water nodig.
( ik breng per keer 1 kilo rijst en 4,5 liter water aan de kook, kook het voor 5 minuten en gooi het geheel dan in een kunststof vat dat in een slaapzak gewikkeld zit, geduld doet de rest)
Na het garen / koken het resterende water afgieten en de rijst af laten koelen tot een graad of 30.
De Ragi Tape Manis pillen (uit de toko) fijnmaken in een plastic zakje met een deegroller.
Deze gistpillen bevatten twee culturen, een soort schimmel die amylase afscheid en dus het zetmeel omzet in suiker en een soort wijngist die vervolgens de suiker opeet.
Daarna spreid ik de rijst uit op een schone aanrecht en verdeel het gistpoeder over de afgekoelde rijst.
Vervolgens maak ik van het rijst/gist geheel ballen (tennisbal formaat) die ik in het gistvat opstapel.
sluithet gistvat niet geheel af, na een paar dagen komt de gisting op volle gang.

Na 2-3 dagen zie je dat er een vloeistof uit de rijst begint te lopen en je ziet dat de rijst als het ware opgegeten wordt.
de vloeistof smaakt dan vrij zoet.
Na een week drijft de nog niet verbruikte rijst op de reeds ontstane rijstwijn.
langzaam maar zeker neemt het alcoholgehalte toe en ontstaat er een stevige rijstwijn , zeg maar Sake achtig.
Na een tijdje zinken de niet verteerde rijstdelen en komt de stookwijn boven drijven.
na een week of 3 (soms 4 afhankelijk van de temperatuur) is het klaar.
je hebt nu een rijstwijn die tussen de 13 -18% alcohol bevat. en die ook lekker weg drinkt...

Filteren door een kaasdoek en eventueel laten bezinken.

Nu hebben we de stookwijn waaruit de Baijiu gestookt wordt.
Baijiu wordt traditioneel maar een keer potstill gedestilleerd.
Langzaam stoken, veel proeven, enige tijd laten verouderen, serveren boven de 52%

 

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

 

Deze vriendelijke Italiaan maakt rijstwijn op een iets andere manier. Al heb ik mijn twijvels over de grote hoeveelheid suiker die hij gebruikt. Door hem geïnspireerd, ben ik ook begonnen met 2kg rijst, 2kg suiker aangevuld tot 12L water. Ik heb hiervoor ongeveer 8 gram wijngist gebruikt. Het staat reeds te gisten als een gek.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9965
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Kijk nu en dan even in vat . Als er een witte ( schimmel ) vlies opkomt is niet erg. Zwarte of blauw meteen verweideren als een puntje zich voordoet.
Rijst wil gauw aanslaan . Als je op tijd bent komt het altijd goed

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Robbert; bedankt voor de tip. Ik ga het checken. Is het zo dat als de vergisting goed op gang is, er minder kans op infectie is? Er ontstaat in het gistvat een zeer C02 rijke omgeving.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9965
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Rijst is een prachtig maar ook lastig product om mee te werken . ( Ik heb nu ook een rijst qinoa project staan ) Vervelend is dat rijst heel snel in alle stadia gisten en schimmels gemakkelijk aantrekt en daardoor ook wilde gisting naast de gewone gisting wil ontwikkelen en zelfs ook op hoge zuren .
het zorg wel voor mooie smaken maar het is wat kwetsbaar .
goed in de gaten houden en optijd indien nodig even handelen .
Komt het vanzelf goed .

(Zelf steriliseer ik altijd even na de tijd als het in fles zit voor zekerheid . )

Beantwoorden
aukedebier
Berichten: 320
(@aukedebier)
Reputable Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

@Robbert Het staat nu al meer dan 3 weken te gisten, en het gaat nog steeds door. Er zit idd een wit vlies op de most. Het ruikt verder prima. Ik wil binnenkort afhevelen (racken). Zal ik de wijn direct koud zetten? En denk je dat ik de rijst + gist nog eens kan gebruiken voor een tweede ronde?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9965
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Laat nog maar even staan . Bij rijstwijn duurt gisting sowieso langer dan 3 weken .
Bij mij staat het rijst / quinoa ook nog te gisten . Nu al 4weken. .
Ik hou max 6 aan als de gisting dat toelaat .

Je kunt nu de wijn ook afgieten en in flessen laten nagisten .

Je kunt ook koud zetten voor het gisten te stoppen .
Maar je zal dan ook lager percentage hebben .

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?