Meldingen
Alles wissen

Snel, goedkoop en heerlijk appelwijn recept

Pagina 3 / 4

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik werd net blij verrast door je pakje. Hartstikke bedankt voor je service met grote S. 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zo helpen we elkaar toch 🙂 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb een groothandel in fruit 1 ton is geen probleem maar ik heb ook vrinden die mij 500kg appels bezorgen voo € 0 ben geluksvogel ik moet soms fruit laten staan,ik koop nooooiiiit iets uit een pakje aleen suiker en gist.gr.?Chris.V

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dag allemaal,

Ik ben een newbie maar wel heel enthousiast. Ik wil bij Jan deze week een westkin starter set vergistingsemmer kopen om dit te gaan maken. Echter ik heb nog een aantal vragen:

  • Is deze appelwijn droog of zoet? Ik en mijn partner houden namelijk van droge wijn.
  • Welke gist kan ik het beste gebruiken voor rond de 14% alcohol? In de beschrijving staat een lepeltje gist.. maar welke dan? volgens het beginners boek kan champagnegist maar dan moet er minder suiker in, zon 6 kg.
  • Als het klaar is, kan ik dan het beste met de droesem hevelslang de flessen vullen en de droesem tot halve cm aftappen? En de rest weggooien?
  • Moet ik voor het bottelen ook klaren? 

Heb geprobeerd zoveel mogelijk te lezen om zo weinig stomme vragen te stellen.

Alvast bedankt voor jullie reactie!

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Stomme vragen bestaan bij ons forum niet beter vragen dan je drank verkloten.alleen ik stel domme vragen,krijg antwoord om dat ze medelijden hebben met een oude man

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Er van uitgaande dat je het appelsap recept bedoeld (meer informatie topic sprankelende appelcider), antwoord op je vragen:

Is de appelwijn droog of zoet? Antw.-In begin zoet, als suikers vergist zijn: droog. 
Welke gist: Elke gist is goed,beter geen turbo maar droge bakkersgist uit de supermarkt. Dr.Oetker is bijzonder geschikt maar je kunt ook experimenteren met stookwinkel speciaal gisten als Jack's Mangrove cider of champagne gist.
Na 4 dagen kun je al proeven of het wat wordt. Elke dag zal door de fermentatie de wijn minder zoet maar sterker aan alcohol worden.
Bottelen: Het handigste is een vergistingsvat met kraantje onderin. Hiermee aftappen en her residu blijft achter. Hevelen kan ook.
Klaren kan maar hoeft niet. Hou er rekening mee dat je wijn dan nog steeds langzaam door gist. (Ik bottel in lege,schone coca cola flessen, die kunnen veel druk aan).
Je kunt (ook voor cider waar koolzuur op zit) de vergisting stoppen door 10 minuten op 70 graden je flessen te verhitten. Nooit je fles of medium plaatsen in een pan waar het vuur onder aanstaat. Na plaatsing pas bij warmen.
Wie weet kan je hier iets mee en aanvullingen/opmerkingen welkom.

 

 

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

En als je die cola flessen gebruikt,maak ze niet helemaal vol maar knijp ze wat in,om dat de wijn nog wat druk op kan bouwen heeft de fles zo plaats.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Er van uitgaande dat je het appelsap recept bedoeld (meer informatie topic sprankelende appelcider), antwoord op je vragen:

Is de appelwijn droog of zoet? Antw.-In begin zoet, als suikers vergist zijn: droog. 
Welke gist: Elke gist is goed,beter geen turbo maar droge bakkersgist uit de supermarkt. Dr.Oetker is bijzonder geschikt maar je kunt ook experimenteren met stookwinkel speciaal gisten als Jack's Mangrove cider of champagne gist.
Na 4 dagen kun je al proeven of het wat wordt. Elke dag zal door de fermentatie de wijn minder zoet maar sterker aan alcohol worden.
Bottelen: Het handigste is een vergistingsvat met kraantje onderin. Hiermee aftappen en her residu blijft achter. Hevelen kan ook.
Klaren kan maar hoeft niet. Hou er rekening mee dat je wijn dan nog steeds langzaam door gist. (Ik bottel in lege,schone coca cola flessen, die kunnen veel druk aan).
Je kunt (ook voor cider waar koolzuur op zit) de vergisting stoppen door 10 minuten op 70 graden je flessen te verhitten. Nooit je fles of medium plaatsen in een pan waar het vuur onder aanstaat. Na plaatsing pas bij warmen.
Wie weet kan je hier iets mee en aanvullingen/opmerkingen welkom.

Dank! Hier kan ik zeker wat mee.
Het gaat mij dan ook inderdaad om het appelwijn recept, daarna wil ik de cider proberen.

  • klaren hoeft niet omdat de appelsap schoon is en niet zoveel residu heeft?
  • Gist. werkt één zakje van dr Oetker 7gr. of moeten er 2 in op 25 liter? En haal ik dan wel rond de 14%?
  • Ik had nog een vraag over het aantal kilos suiker. In de beginnerstutorial staat een lijstje met kilos suiker en de gist. of moet ik gewoon het recept aanhouden met de 10 kilo suiker. Gozewijn spreekt over een lepeltje gist maar wat voor gist is dat? 

Dan nog een laatste vraag, ik heb een kleine scheikundige achtergrond. Helpt het als ik het water en suiker invert met citroenzuur? 

Ik ga inderdaad een vat bestellen met een kraantje en ook alvast het bottelbuisje voor de cider erna. Ik heb vandaag expres de coca cola flessen al niet ingeleverd. Daarnaast heb ik een aantal melk jerrycans van 1,5 liter. deze kunnen druk ook goed handlen. test ik elk jaar met oud en nieuw met carbid. 

 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

En als je die cola flessen gebruikt,maak ze niet helemaal vol maar knijp ze wat in,om dat de wijn nog wat druk op kan bouwen heeft de fles zo plaats.

dank! goede tip ga ik doen. 

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

klaren hoeft niet omdat de appelsap schoon is en niet zoveel residu heeft? Je zult zien dat na dag 12 je wijn steeds helderder wordt. Wacht totdat je tevreden bent. Proeven hoort daar ook bij 😉
Gist. werkt één zakje van dr Oetker 7gr. of moeten er 2 in op 25 liter? 2 is beter, Te veel gist is geen punt. Te weinig wel. En haal ik dan wel rond de 14%? Met de hoeveelheden suiker in het recept, zeker wel. Mijn ervaring: je raakt er pittig teut van,pas dus op. Je kunt het % alc. eventueel meten. Ik had nog een vraag over het aantal kilos suiker. In de beginnerstutorial staat een lijstje met kilos suiker en de gist. of moet ik gewoon het recept aanhouden met de 10 kilo suiker. 10 Kilo is wel heel erg veel, appelsap is ook al suikerhoudend, ik adviseer max. 2 kg maar weet je...Lekker helemaal zelf bepalen! Experimenteer en gegarandeerd gezellige avondjes, hoe je ook varieert. Gozewijn spreekt over een lepeltje gist maar wat voor gist is dat? Onbekend, naar alle waarschijnlijkheid droge bakkersgist.

Tip van Chris is een goede. Vul je flessen voor 80% en knijp dan die laatste 20% zuurstof eruit en sluit je fles. Je fles zal terug poppen in oorspronkelijke vorm maar nu met koolzuur ipv.zuurstof en overdruk.
Succes!

 

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Dank weer voor de reactie. Wat ik niet zo goed begrijp is dat jouw advies is maximaal 2kg suiker en het recept zegt 10. Wat is de afweging daarvan? Ik wil graag rond de 14% halen. Als dat met 2kg ook kan is dat natuurlijk super. Maar na alles wat ik heb gelezen zie ik dat het met 2 kg niet lukt. Of zegeviert je ook op de appelsap zijn eigen suiker? Zojuist het vergistingvat besteld. 🙂

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

10 kilo is ook wel heel erg veel hoor.voor 14% heb je zo uit mijn hoofd ongeveer 2,5 kilo per 10 liter nodig. Maar dan heb ik geen rekneing gehouden met de suiker die al in het sap zit. Ik schat dat je op een emmer van 25 liter maximaal 4 kilo suiker toe kunt voegen.

Maar je zou het soortelijk gewicht van het sap daarvoor eerst even moeten meten.

Beantwoorden
Murmillo
Berichten: 2690
Admin
(@murmillo)
Famed Member
Deelgenomen: 5 jaar geleden

Gisteren was het dan zover. Met mijn nieuwe vergistingvat aan de slag. 15 liter appelsap erin, 4 kg suiker opgelost in gekookt water en terug gekoeld naar 26 graden. Zakje mangrove (stookwinkel) witte wijn gist erin, voorzichtig geroerd. Deksel erop en water in het waterslot. Kan niet wachten tot bubbeltjes...... echter toen ik vanmorgen beneden kwam, nog geen bubbeltjes.
Ben ik nu te ongeduldig?

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Murmillo, het handigste is om je waterslotje te vullen met slechts enkele druppels, zo dat het net aan afsluit. Je kunt nu de vergisting beter volgen. Check wel nog even of je vergistingsvat deksel echt goed geklikt zit en je je waterslotje diep genoeg in de siliconen afsluitdop hebt geprikt, zodat er daar ook geen lek zit.
En dan geduld ja. Krijg je dorst van,ik weet het ;-).

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ben ook suiker aan het vergisten met wodkagist van stookwinkel en heb de temperatuur op 20 graden gezet. Goed te zuipen is me opgevallen, voorheen maakte ik wodka van gerst maar dat is wel wat werk.

 

En dan duurt het op deze temp toch echt wel een tijdje voor het waterslot gaat lopen. Een paar dagen kan zo maar. Ik ben er inmiddels aan gewend maar als je net begint duurt wachten lang.  

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?