Meldingen
Alles wissen

Snel, goedkoop en heerlijk appelwijn recept

Pagina 2 / 4

Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Wie kent deze ketel? Als het een Oostenrijkse ketel is zal Betweter het vast weten. En wat kan je hier het beste mee doen? Dan ga ik me daarin verdiepen voor mijn eerste stook om eu de vie te maken.Β 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het is een leuk ding! Het is dus een Eau Bain Marie, zoals deze dus:Β  http://www.stookwinkel.nl/?s=bain+marie&post_type=product

Maar hij heeft weer een helm van een Schotse Whisky ketel πŸ™‚

Bain marie is ideaal tegen aanbrandgevoelige producten. je kunt wanneer je fruit stookt inplaats van alleen de vloeistof dan de hele pulp er in gooien zonder dat het aanbrand.

Maar voor de beste smaak te behalen raad ik je toch aan alleen de vloeistof te verstoken. in de pulp vind je ook weer (heel veel) dode gistcellen die de smaak niet ten goede komen.Β 

Maar deze ketel is heel goed te gebruiken en eigenlijk voor alle doelen geschikt.

Als je nu vindt dat de inhoud niet snel genoeg heet wordt dan kun je ervoor kiezen de dubbele wand niet te vullen met water maar met antivries of een mengsel antivries/water (koelvloeistof dus) daarmee haal je veel hogere temperaturen.

Ik vind het een heel leuk ding!

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Bedankt ik ook dus hem aan het opknappen want hij heeft 10 jaar buiten gestaan. Die tip van de antivries had je al eerder geplaatst op het forum en heb dit serieus overwogen maar omdat deze ketel op gasflessen werkt kost het opwarmen een hoop energie. Ik kan ook gewoon de tuinslang op de hete kraan plaatsen en koppelen aan dat kraantje onder de temp meter. Dan is het water gelijk 50 graden.Β 

OK ik ga fruit verstoken, laten we zeggen appels. Ik heb geen sapmachine dus ik moet daar spul voor hebben en champagnegist en dat gooi ik in een vergistingsvat of gewoon in de ketel zelf? En dan haal ik 8 procent alcohol? Hoe warm moet het zijn voor de gist? Dat is in de ketel minder goed te sturen als in een vergistingsvat.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Niet vergisten in de ketel maar in een vergistingsemmer. Temperatuur? Ik heb het in de woonkamer staan en let verder nergens op. Komt altijd goed.

Je hebt geen sapcenrifuge, had ik ook niet maar voor 25,00 bij de Hema heb ik een heel eenvoudig ding gekocht en hij doet het prima. Voor een paar tientjes meer bij een kookwinkel heb je meteen een heel goede die veel sneller werkt.

Wil je zonder centrifuge werken dan heb je wat meer werk te doen. Alle klokhuizen er uit en heel klein snijden of nog beter raspen. Zo komt er al een beetje sap vrij. Nu pecto enzymen toevoegen, per 25 kilo zou 1 zakje van 4 gram moeten volstaan maar ik zou voor de zekerheid iets meer nemen. Deze enzymen breken de celwand van de appel af zodat het sap wordt vrijgegeven. roer alles goed zodat de enzymen overal lekker bijkunnen en doe daarna de champagnegist erbij.

1 zakje is voldoende voor 25 liter maar ook voor 100 liter, het is dus niet zoals bij de turbogist dat je je aan een recept moet houden omdat het een droge korrelgist betreft en geen mengsel is van gist en allemaal hulpstoffen.

Hoelang gisten? Gewoon tot het uitgegist is. Dat kan enkele dagen zijn of een goede week. Afhankelijk hoe zoet je appeltjes zijn en of je er suiker aan hebt toegevoegd of niet.

Is het uitgegist? Dan zou ik het door een zak filteren zodat er zo min mogelijk prut meekomt en dan zo de ketel in en stoken maar.

Als je suiker toevoegd krijg je hoger alcohol percentage maar scherpere smaak. Wil je voor kwaliteit en ben je bereid een beetje in te leveren op kwantiteit? Vergist dan enkel en alleen je appels en verder helemaal niets.

Hier kan eigenlijk helemaal niets aan mis gaan.

Dus kort samengevat:

Appels en sapcentrifuge + gist

OF:

Appels en Rasp + Pecto enzymen + gist

Β 

Β 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Duidelijk, geen suiker toevoegen en zoete rijpe appels scoren. Sapcentrifuge kopen en dan heb je ongeveer een alcoholpercentage van 8 procent. Dat verstook je maar wel op een bepaalde snelheid heb ik begrepen. Ik las op het forum, wie weet ik niet meer dat 60 procent de meeste smaak gaf. En dan heb je Eau de Vie die je gelijk kan drinken of moet deze ook nog rijpen. En proef je nog wel de appel terug? Het makkelijkste is natuurlijk de appelsap tip van Betweter om daar achter te komen. Maar zo moeilijk is het dus allemaal niet, ik dacht zelf te moeilijk. Β 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het is juist ontzettend makkelijk πŸ˜‰

Eau de vie kun je direct drinken. Mischien herken je niet direct de appelsmaak. Soms komt dat inderdaad pas na een paar weekjes rijpen. Maar het is direct lekker.

Stook gewoon, ruik en proef voorzichtig wat je voor en naloop is. Ga geen bepaalde snelheden aanhouden die je gelezen hebt, dat gaat in ieder geval ten koste van je kwantiteit πŸ™‚ Met de kwaliteit zit het wel goed, geloof me!

Het hart bewaar je en leng je terug naar een procentje of 40 (of jouw drinksterkte) Na het aanlengen met water moet de alcohol en water even aan elkaar wennen, dat noem je huwen. Na een tijdje ga je steeds meer de fruittonen herkennen.

Bij peer zijn deze tonen meer aanwezig dan bij appel trouwens. Je kunt ze ook door elkaar vergisten en stoken.

Ik bewaar altijd een flesje in mijn vriezer (borrelglaasje ook in de vriezer bewaren) Heerlijk om een zelfgemaakte ijskoude eau de vie te drinken.

Β 

Β 

Beantwoorden
Berichten: 1657
 Piet
(@betweter)
Noble Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ook sommige professionele brouwerijen in Nederland werken op stoom:

Kaspar Schulz installatie, Β verwarmd dmv stoom

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het systeem met stoom is eigenlijk geniaal en tegelijk heel veilig. OK wat zou jij doen in mijn geval, appelsap voor de eerste keer of een bulk werk op de hals halen om aan goede appels te komen - die notabene bij mijn ouders in de Betuwe - afgelopen jaar lagen te verotten. Zelfde geldt voor pruimen, peren en kersen. Maar de nieuwe oogst duurt allemaal nog een half jaar. Ik heb overigens een druif tegen het huis staan die makkelijk 40 kilo leverde dus dat kan ook nog. Maar ja, dat duurt allemaal nog effe. Wat zou jij doen? Hoeft ook niet perse met appels te zijn, het gaat me meer om het spelen.Β 

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Het hangt er helemaal van af wat je wilt. Wil je echt stoken? Ik denk van wel want daarom zijn we hier πŸ™‚ Dan zou ik toch echt fruit gebruiken, Je kunt natuurlijk wel oefenen met de appelsap uit de winkel manier, maar later wil je betere kwaliteit en ga je toch met vers fruit werken.

Wil je Cider, lekker fris en sprankelend uit de koelkast op warme dagen, dan is de appelsap uit de winkelmanier een heerlijk recept!Β 

Hierboven is er ook al aardig wat over geschreven.

Met andere soorten fruit werkt het eigenlijk precies hetzelfde. Druiven moet je alleen ff pletten, dat wordt een rommel in de sapcentrifuge. Lekker rijpe pruimen werkt ook goed maar die knijp je met de hand uit zodat je de pit er zo uitwipt πŸ™‚

Voor alle soorten fruit geldt: Geen of zo min mogelijk suiker toevoegen en alleen gist gebruiken.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Haha, ja zo werkt het. Steeds meer en beter willen zit in de mens ingebakken. Ik heb een hoop geleerd en ga eens kijken waar ik 40 kilo overrijp fruit kan scoren. Anders wordt het wachten tot van de zomer.Β 

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Β 

Ik heb geen sapmachine dus

Hoy,

Bij ons als je een bepaalde minimum hoeveelheid appelen hebt Β (bij ons Ongeveer 150 kg), kun je die naar de loonperserij brengen de prijs valt redelijk mee en het is bovendien nog gefilterd en gepasteuriseerd, en je hebt geen gesmodder.

Je kunt misschien er bij jullie eens achter horen.

mvg

Β 

Β 

.

Beantwoorden
dumo
Berichten: 1210
 dumo
(@dumo)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Dan zou ik toch echt fruit gebruiken,

Β bij ons kun je vers appelsap bij de fruitkwekers kopen ( die laten dat persen bij de loonperserij).

Zijn er bij jullie geen fruitkwekers ( boeren), dan kunen jullie daar jullie licht eens gaan opsteken, het kost natuurlijk wel meer maar het is vers, bij ons heb je zelfs biologisch appelsap vers van de boom om het zo te zeggen.

groetjes

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Volgens mij gebeurt dat hier ook wel. Ik zal eens zoeken straks!

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Zeker in de Betuwe, zal mijn moeder zo eens bellen.

Beantwoorden
Berichten: 6760
Admin
Topic starter
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Nog een goede tip die ik vaker hoor.

Ga op het einde van een marktdag, bijvoorbeeld zaterdagmiddag om een uur of 17.00 naar de markt en ga de diverse fruitboeren langs. Ze staan de hele dag te roepen om hun rijpe fruit te verkopen maar houden het einde van de dag nog zat over dat voor een heel klein prijsje weg mag. je zal niet de enige zijn maar de fruitboeren zijn er blij mee. Ze hoeven het niet mee terug te nemen en ze hebben er nog wat voor terug. Vraag gewoon of ze mooie krat prijzen voor je maken en ding daarna eventueel nog wat af. Het is markt he, dan kan dat πŸ˜‰

Rijpe ananassen bijvoorbeeld worden er echt niet lekkerder op om ze nog een paar dagen te bewaren tot de volgende markt, en ze zitten wanneer ze goed rijp zijn stampvol suikers die nog net niet spontaan zijn gaan gisten πŸ™‚

Beantwoorden
Pagina 2 / 4
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?