Meldingen
Alles wissen

Alcotec 48 turbo yeast : AFDEKKEN, MAAR GEEN WATERSLOT PLAATSEN ???

Pagina 3 / 4

Berichten: 65
(@elflitso)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Hoi Chris, klopt je hebt gelijk om toch zeker in het begin de kosten laag te houden. Doe ik hier ook hoor. Bedoel de verwarming had ik nog liggen. Temp regeling ook en de koelkast (groot formaat) koste maar 40 euro op marktplaats. Plus de kosten van eventueel een pid en toebehoren is ook maar een paar tientjes. Bouwen kan ik zelf. Bedoel ik heb geen zin om een paar meer per dag met dat vat te moeten gaan sleuren.:-)) Kijk nou ben jij een zeer ervaren persoon. Maar als je pas begint vind ik het toch wel handig even alle temperaturen te weten om zo links of rechts nog wat bij te sturen als het moet. Mijn ketel heb ik nu wel zo ver van vullen, stekker erin en ik hoef er de hele dag of nacht niet meer naar om te kijken. Maar "met een lucifer kijken of het uitgegist is?" πŸ™‚ Verklaar je nader....

Beantwoorden
Berichten: 65
(@elflitso)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Nou Mick dat heb ik nog nooit meegemaakt. Zelfs niet eens met 2 zakken turbo gist op 25 liter (Ja beginners fout weet ik πŸ™‚ ) Dat het waterslot dan flink te keer gaat is zeker zo. Maar geen afklappende deksels of een spuitend vat.

Beantwoorden
Berichten: 65
(@elflitso)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

@Nimrax, heb je destijds de C48 2 keer afgestookt en daarna door een koolstoffilter gehaald? Want het klopt dat het bij de eerste stook wat zurig ruikt. Tenminste de vaten die niet goed gegist zijn is mijn korte ervaring.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

@Nimrax, heb je destijds de C48 2 keer afgestookt en daarna door een koolstoffilter gehaald?
Ja, klopt helemaal. de 2e keer het distillaat zelfs met extra kraanwater erbij en dan 2e run , wederom langs koolstof filter. Terwijl de Alct Vodkastar (6 kg suiker) meteen in 1x goed was.

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Mijn eerste ketel was 75,00 zonder brander. Ik denk dat hetgeen Chris bedoeld ook door mij word gedeeld. Al heb ik steeds betere spullen gekocht en Chris is koestert de manier van de oldtimers. Waarom niet het werkt allebei.Β 

Β 

Lucifer van Chris snap ik maar ben er niet helemaal gelukkig mee. Je kan zien of er nog kracht achter de stookwijn zit of dat deze uitgegist. Compleet veilig buiten. Β En het werkt.

Β 

Maar ik doe het liever niet in de cave waar ik op dat moment in stook en een alcohol lek kan zijn. Doe dan maar liever een meter van een 8,00 zou ik zeggen. Voorzichtig met open vuur.Β 

Beantwoorden
Berichten: 65
(@elflitso)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Oke, ja tweede stook doe ik ook minimaal 50% kraanwater erbij. Ik zal die Vodkaster ook nog eens proberen. Ik heb dat in het begin wel gedaan maar werd toen niks. Vast door onwetendheid c.q. ervaring. Bedankt voor de tip!

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik ook nooit met turbo elflitso. Wel een keer overstroming omdat ik de verwarming niet had aangezet maar boven de 20 graden zal er niet veel gebeuren. Nou moet ik wel zeggen dat ik met turbo standaard meer water en suiker gebruik en een sg van rond de 1150 probeer te krijgen. Voordeel hoog alcohol. Nadeel het duurt lang want de vergisting gaat heel traag. 14 dagen met gemak terwijl het niet voor niets 2 dagen (48 uur) heet.Β 

Β 

Alcotec is overigens erg goed voor snelle alcohol. Wil je wat lekkers probeer eens het blauwe zakje turbo uit stookwinkel. En doe ens gek de kool erbij. Β Proef je echt. Perfect voor limoncello en advocaat.Β 

Beantwoorden
Berichten: 65
(@elflitso)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik haal ook 1140 alleen na 2 weken gisten wat problemen met laten stoppen van het gisten. Met Betoniet krijg je wel redelijk de gisting eruit. Misschien nog eens proberen in combi met gelatine

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ja man, graag gedaan. En vergeet Lummel's tip niet: Als je echt wat lekkers wil, bestel dan het blauwe turbogist zakje bij stookwinkel.nl
Ik heb die ook getest en die overtreft de Vodkastar.

Beantwoorden
Berichten: 65
(@elflitso)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Al vaak gekeken maar telkens 'out of stock'. Dus ja dat schiet ook niet op.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Lummel ik test zo al jaren,ik ben ook geen idioot die test als om mij heen alcoholdampen hangen,als ik stook heb ik mijn gasbrander 4 mtr van mijn ketel staan en buiten en de ruimte waar ik stook is heel goed geventileerd,met een lucifer test ik door de lucifer aan te steken in mijn vergistings vat te houden bij het te vergisten,gaat de lucifer uit is het nog aan het vergisten,blijft de lucifer branden dan is het klaar,ik wacht dan nog een week,en ga stoken,zo werk ik van het begin af aan,soms zie je geen bubbels meer in je waterslot,bv je emmer lekt,de lucifer liegt niet ,en kost niets.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Elflitso,ik heb nog nooit de themp.van mijn stookwijn gecontroleerd,staan nu twee vaten mais als een gek bij de cv te borrelen,in de zomer staan ze buiten dag en nacht,ik kijk er alleen naar of ze nog aan het vergisten zijn,moderne middelen hadden ze vroeger niet en stookte evengoed,dat is voor mij ook de sport van het stoken.ik meet niets,alleen als het de fles in gaat.je kunt zelfs de alc.meten door met de fles te schudden,of de alc.in het vuur te spuugen.in de fles.hoe langer de belletjes blijven na schudden hoe meer alc,hoe groter de vlam in het vuur hoe meer alc.(denk bij het laatste aan je wenkbrouwen)gr.Chris.

Beantwoorden
Berichten: 6769
Admin
(@stookforum)
Illustrious Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Vrijdag zijn ze er weer ?

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik heb het met opzet wild laten vergisten ,in de hoop dat als Adriana het drinkt ze nog wilder word.?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9979
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

bij Gisting afremmen of stoppen is het wel van belang om rekening te houden met het fijt dat wanneer gist trager gaat werken minder co2 vrijkomt .
Bij normale vergisting krijg je door vrijkomen van co2 een laag / deken van co2 aan oppervlakte van het brouwsel. Deze voorkomt toetreden van zuurstof en andere vluchtige stoffen .
wanneer deze deken verdwijnt zal dat invloed kunnen hebben dat er teveel zuurstof in het brouwsel komt waardoor gist dan geen alcohol meer produceert maar andere stoffen zoals azijnzuur, melkzuur of eventueel methanol wat weer vervuiling is en invloed zal hebben op smaak en kwaliteit.
Het beste is dus of uitlaten gisten of abrupt stoppen .
Voor het stoppen van vergisting kun je nog steeds als simpelste optie een kleine hoeveelheid sulfiet toevoegen .
De vergisting stopt dan meteen en het sulfiet zal in de meeste gevallen een sulfietverbinding aangaan met aldehyden en suikers aanwezig en kan die niet meer verdampen en voorkomen in het distillaat.
Koelen of b.v. stoffen als bentoniet en gelatine vertraagd en restant gist raakt als het waren in stress .
Bij gestopte vergisting krijg je wel te maken met ontbinding van gistcellen waardoor zwavelwaterstof wordt gevormd .
Daarom verstandig om het brouwsel niet te lang te laten staan of van de gist af te hevelen .
Bij normale of heftige vergisting in afdekken met een vochtige doek afdoende om de co2 te laten ontsnappen .
Bij een te trage vergisting is dan een deksel met een overdruk ventiel of ook het waterslotje wel beneficiair.
( een te trage vergisting is beter te voorkomen door een goed gist milieu )

Beantwoorden
Pagina 3 / 4
Deel:

Β©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?