Heb van de bier gisten de volgende merkenlijst opgemaakt: WYEAST, WHITE LABS, Mauribrew, Mangrove Jacks, Lallemand, Imperial, Gozdawa, Fermentis en Brewferm. Heb nu 181 gisten om uit te werken. Ben ik er nog vergeten???????????????? Heb nu alleen naam , boven-ondergist en vergistingstemperatuur, en van sommige het aantal gram per hoeveelheid mout.
Ze staan op de uitwerk lijst
240 stuks tot nu toe. Wordt een boek(werk). Gelukkig binnenkort eindejaar verlof. Bulldog, weihenstephan en crossmyloof staan er ook al tussen.
Goed bezig! Dat wordt niet te veel drinken tijdens de feestdagen 🙂
Bockbier in Februari. En ik ben toch al niet zo een grote drinker. Wat Bessen Jenever, Rode Wodka, Rum, Kersen Jenever, hoop nog een goede Cognac te scoren, dus valt mee. Drink meestal wat sterkers tijdens mijn verlof (Vakantie), begin volgende week vrijdag, dit jaar geen verlof tijdens de zomer genomen, alleen fabriekssluiting. Zal me opofferen, maar de dagen "moeten" op.
Oh, ik ben verkeerd, geloof ik. Ik dacht dat deze draad ging over bier laten gisten, maar hij gaat over biergisten.
Ik vind beiden interessant,Kees22. Kom er vooral in... 😉
Ik was benieuwd hoe iemand bier wilde laten gisten. Dat leek me erg lastig, namelijk. In biergisten ben ik wel geïnteresseerd voor mijn granen. Maar ik heb dus verder geen bijdragen te leveren.
Update, heb nu een lijstje van 12 merken, een 240 gisten, met vermelding Bovengist/Ondergist/Hybridegist/Hervergister/Lambic, Vergistingstemperatuur , benodigde gist per eenheid (gr/L) en wat extra aan info, als leverancier het geeft. GIGA Yeast, Omega liquid beer yeast, en Youngs staan oa nog in de planning. Dit gaat dus alleen nog maar over biergisten. Waarvoor ze meestal gebruikt worden staat meestal dus ook vermeld bij naam, of bij extra info. Uitschrijven/Typen wordt een volgend monniken werk.
BrewTek CL-380 saison ale is een gist , en vele schrijven er over, maar ik kan er niets van vinden, geen afbeelding, geen BrewTek verpakkingen etc etc. Wie weet waar te zoeken, stom over tikken en dan niet kunnen vinden is natuurlijk te gek voor woorden.
William, wat is volgens jouw bevindingen de ideale gist voor een Dusseldorfer Alt?
Düsseldorf Alt (vergeet de -er toevoeging 🙂 )
Is het voor een "bio recept op maat" of privé?
Om bij Fermentis te kijken, volgens vele presteert de US-05 (US-56) goed, onder "lage" vergisting, dus tussen 15-18°C anders wordt het een Ale. Maar dat is het probleem bij de meeste Alt gisten.
- Gozdawa : Old German altbier 9, bovengist 12-25°C ( bestelage temperatuur tot 18°C )
- Giga yeast: GY016 13-20°C en GY021 15-23°C maar komen alleen maar in de buurt.
- Weihenstephan : W138 klassiek altbier 15-21°C en de W165 Altbier 16-18°C Echte alt gisten. Dit zijn géén Kölsch (Duitsers nagelen je aan de schandpaall bij een Düsseldorfer)
- WhiteLabs : WL 036 Dusseldorf Alt 18-21°C Vloeibare gist.
(Dit is onderzoek technisch en ervaringen van andere.)
Groeten Wiliam
In eerste instantie is het om prive te brouwen in een kleine oplage. Ik wilde hem eigenlijk behoorlijk koel/koud gaan vergisten (rond de 12ºC) met een hele neutrale gist. Dus geen bloemige of fruitachtige esters maar een gist die een goed moutig karakter ondersteunt. Dan ligt de Gozdawa het meest voor de hand.