Meldingen
Alles wissen

Soort gist voor alcohol ?

Pagina 1 / 2

Berichten: 35
Topic starter
(@gertje)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik stook nu de laatste tijd enkel met suiker en water. Gisteren nog een liter afgestookt maar die is héél scherp van smaak. Ik vermoed dat dit van de soort gist komt. Iemand die een soort gist kent om alcohol (dus suiker en water en voedingszout) te stoken met zo weinig mogelijk bijsmaken ?

Beantwoorden
19 reacties
munckerik
Berichten: 5137
(@munckerik)
Lid
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Still Spirits Pure Yeast maar dan met glucose ipv suiker.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden
Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Ik stook nu de laatste tijd enkel met suiker en water. Gisteren nog een liter afgestookt maar die is héél scherp van smaak. Ik vermoed dat dit van de soort gist komt. Iemand die een soort gist kent om alcohol (dus suiker en water en voedingszout) te stoken met zo weinig mogelijk bijsmaken ?

Blauwe zakje Turbo uit Stookwinkel met actieve kool werkt echt heel goed. Je hebt zeker Alcotec gebruikt? 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Meel ,water ,yoghurt ( e.v.t appelschil en spinazie) en daarmee een zelf neutraal gistcultuur opkweken .
Neemt even tijd maar
Gebruik je jong cultuur net opgekweekt heb je stookwijn van 12- 14% maar kweek je daaruit door en doe je het goed 16 - 18% alcohol in stookwijn .
Je kunt een eigen cultuur wel een jaar aan de gang houden in koelkast .
EN -- geen actieve kool of backing soda of wat voor filteren meer nodig .

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Ik gebruik EC 1118 meest neutrale smaak tot nu toe, vergisting vanaf 10°C en tot 16% alc.

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gompie Hele Goede keus van gist ! dat zeker !
Alleen niet overal te koop .
Dus bestellen , wachten , hopen dat niet weer over datum spul binnenkomt of een postpakket dat te warm in vrachtwagen lag .
Om op te halen kost halve tank brandstof .
Om de hoek kruidenier dus bakkersgist of meel en yoghurt bij de hand . en altijd succes.

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

EN — geen actieve kool of backing soda of wat voor filteren meer nodig .

 

Nog een leuk stukje om te lezen voor jouw Robbert:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/jib.295

 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Gompie .voor vodka gebruik ik al jaren ozon . Toen ik in distilleerderij jaren geleden paar maande rondliep ( stage) werd alcohol op zelfgeproduceerde gist gestookt die smaak arm is. bij eerste overhaal 92% tweede overhaal 96 % . Daarna alcohol over lucht vergoten om te ademen " te oxideren" aan lucht waardoor nare geurtjes ook verdwijnen . deze alcohol kun je zo gebruiken zonder rare bij of nasmaak . Dit kan je zelf thuis ook zonder na filteren over koolstof .
Elke alcohol ( dranken ) van distileerderijen hebben eigen karakter .
Als de alcohols smaak maar goed is.
100% puur krijg je toch nooit
En leg eens kool in jou mond . Koolstof haalt vs alles als o.a. zuren zouten en eesters weg Maar koolstof is ook een zeer subtiele bijsmaak die schijnbaar iedereen vergeten is of gewoon als Alkohol "normaal" herkent .

Beantwoorden
gompie
Berichten: 991
(@gompie)
Noble Member
Deelgenomen: 7 jaar geleden

Mooi dat je zoveel ervaring hebt in een distilleerderij, ik heb totaal geen vergelijkings materiaal, alles gaat experimenteel. Ik vraag mij alleen af hoe ik zo'n zelf gekweekte gist maak, volgens mij heb jij daar al eens een item van gemaakt, ik ga die nog eens opzoeken. 

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Experimenteren is toch leuk Gompie . Ik geloof dat dat i.d.d. ergens staat over zelf gist maken ik herinner zoiets geplaatst te hebben . Even zoeken onder gist denk ik . Je kan wanneer je zelf gist hebt gemaakt ook het delen in tweeën en met diammoniumfosfaat . een deel extra voeden . en daaruit weer een tweede generatie kweken .

Beantwoorden
Kees22
Berichten: 1266
(@kees22)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Goede tip gompie!! Hartstikke bedankt!

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Wild vergisten,heb ongeveer 380 kg druiven zonder suiker en gist buiten gezet,dus wild laten vergisten,het weer werkte mee,dus kwam leven in.na 4wkn.uitgegist en gaan stoken,van de 300-325 die overbleef na aftrek bezinksl,82 ltr.van 40-42% gestookt mooie geur en helder,het begon met 70% en ben gestopt bij 20%,dus volgende keer weer zo,zo is het echt primitief.en goed.kosten €80- druiven €20-gas.dus,€1- per liter.55 ltr op eiken en walnoot schillen met wat honing en een paar zakjes vanille suiker gezet,de rest 38 flessen zonder iets.

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

volgende keer weer zo,zo is het echt primitief.en goed.

Chris, mooi resultaat man! Denk je nu niet, jeeminee, ik heb eigenlijk te vaak onnodig (bakkers) gist toegevoegd?

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9969
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

ChrisV . . Je had nu een goede wilde vergisting bij druiven en
Je houd van simpele bakkersgist .
misschien een idee ??
Als je nu volgende keer weer een wilde vergisting doet zou je de wilde gist kunnen gebruiken om een eigen cultuur te kweken .

Wanneer deze na een dag of 5 de wilde vergisting goed actief is neem je 500 gram witte bloem met hoog gluten getal ( liefst 13 gr proteine per 100 gr , w-index op pak ) en schep je gistend vocht uit jou ton +/- 250 ml
( mag wat fruit rest in mee komen )

Met 50 ml schoon water , de bloem en gistend vocht kneed een een soepele deegbol .
( je kunt eventueel meer gisten vocht toevoegen om mooi egaal deeg te krijgen )
Deze dek je af met wat geperforeerde folie en laat je bij kamer temperatuur 48 uur rusten .

Na 48 uur trek je de deeg open en haal je 250 gram van kleffe vochtige binnenkant eruit . ( de buitenste rest mik je weg )
voeg 250 gr meel en 125 ml water toe aan de massa en kneed dit weer tot bol .
Dit weer afdekken met geperforeerd folie en 24 uur laten rusten op kamer themperatuur.

Na 24 uur weer De binnenste 250 gram eruit en mengen met 250 gr meel en 125 ml water .
dek het af met geperforeerde folie .

Als alles goed is moet dit nu gaan rijzen .

wanneer dit gerezen is goed afsluiten b.v. in vetvrij of bak papier wikkelen en in koelkast zetten .

Je heb nu een natte gist cultuur perfect geschikt voor druiven , wijnen en fruitlikeuren .

Elke 5 dagen of week kun je een deel weghalen en weer met water en bloem aanvullen en doorkneden .
Deze gistcultuur kun je zo 3 - 5 jaar in stand houden .

Beantwoorden
Pagina 1 / 2
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?