Hallo aan allen!
Ik ben nieuw hier en ben zeer geïnteresseerd in het opstarten met stoken. Ik ben al 3 maand opzoek werk aan het doen met alles omterent stoken. Zo heb ik dus al beslist dat ik de t500 met reflux en alembic ga aanschaffen. Ik ben denk ik van de belangrijkste zaken en processen op de hoogte. Ook van het fermenteren.
Maar nu..de gisten!?
Er worden zoveel gisten aangeboden voor wat je ook maar van plan bent. Turbo gist hier met een turbo clear daar en een turbo carbon hier terug...ik weet waarvoor ze dien maar is het wel nodig?
Vroeger hadden ze dit niet! Maar nu doen ze het lijken alsof het moet. Voor clear spirit met t500 reflux moet de boven vermelde gisten met carbon en clear gebruiken! Voor t500 alembic heb je dan rum gist whisky gist etc... op deze mannier loop de kost op! But de kost is nu geen probleem maar je moet het allemaal wel hebben liggen. Heb je hte niet is het eerst bestellen.
Kan iemand mij meer uitleggen over de gewone bakkers gist. Bruggeman bv?
Kan ik gewoon goed fermenteren en stoken met bruggeman gist? Kan ik clear spirit zoals vodka maken? Kan ik het gebruiken met fruitmash? Voor rum en whisky? Welke zijn de hoeveelheden gist bruggeman die ik moet gebruiken per 20 liter? Gistingstijden? Is er verschil in hoeveelheid gist te gebruiken per soort mash en hoeveelheid suiker maar nog steeds de 20liter mash?
Kortom alles wat je me kan bijleren van een gewone gist uit de winkel om de hoek.
Ik zal ook zeker de typische gisten uitproberen die aangeboden worden speciaal om te stoken, maar will niet gebonden zijn om alleen die te gebruiken.
Dank bij voorbaat en kijk ernaar uit wat jullie ervaringen zijn en knowledge die mij wijzer maken.
Bakkersgist is een prima allround gist, het doorstaat de meeste vergistingen en kan in theorie tot een 12% opbrengst leveren. Het kan in principe voor iedere vergisting worden ingezet en zal een aardig product opleveren, bepaalde andere gisten kunnen meer sturen op smaak (Turbo heb ik geen ervaring mee en doe ik geen uitspraak over).
Dosering die ik zou aanhouden;
- Droge Bakkersgist, dosering 30 à 50 gram per 20 liter.
- Verse Bakkersgist, dosering 20 à 40 gram per 20 liter.
Aanbevolen soorten gistvoeding (want dat heeft de gist zeker nodig, het teert niet alleen op suiker) zijn;
- Diammoniumfosfaat, dosering 6 à 12 gram per 20 liter.
- Distillers Yeast Nutrients, dosering zie verpakking.
- Marmite, dosering 20 à 30 gram per 20 liter.
- Gekookte havermout, kookvocht mag erbij, dosering kopje per 20 liter.
- Gekookte witte bonen, kookvocht mag erbij, dosering kopje per 20 liter.
De toevoeging van een gemalen mineralen tablet zal de vergisting ook goed doen, bepaalde mineralen zoals mangaan komen weinig voor in (leiding)water.
Tijd van de vergisting is afhankelijk van een aantal factoren, met een bakkersgist kun je rekenen op 2 a 4 weken standaard.
Bakkersgist is Inderdaad droog 3 gram per liter ! En nat zit je op 6 gram per liter. . 70 -75 gr op 25 liter droog !
(Bij grote hoeveel heden kun je iets minder gebruiken 200 gr op 100 liter 1500 gr op 1000 liter. )
Wat de turbo gisten betreft: ik heb ze zelf gebruikt in combinatie met de T500, maar op gegeven moment zonder gebruik te maken van turbo clear en/of carbon. Twee keer stoken, bij tweede keer voorloop weg en op tijd stoppen, dat levert een redelijke neutrale alcohol op. Niet te vergelijken met een basis van graan of druiven extract, maar best bruikbaar. Maar ook met turbo gisten niet volle bak gaan met de suiker, het resultaat met zo'n 5,5 kilo vind ik beter dan met 8 kilo.
Bedankt aan allen voor de duidelijke en leerzame antwoorden!
Ik ben van plan om alles uiteindelijk zelf uit te proberen. Dus de voorverpakte gisten gemaakt voor stoken met de voorverpakte voedingen en clearingen. Het voordeel is dat daar alles mooi op Staat uitgelegd. Ook ga ik gewoon de winkel om de hoek producten proberen zodat ik zelf kan zien wat de Verschillen zijn.
Nu, de huishoud producten..
-Welke bakkersgisten raden jullie aan? Zo zie ik Bruggeman veel opkomen en redstar dady yeast. Dady yeast zie ik nergens te koop hier bij ons.
-Wat zijn de algemene fermentatie temperaturen bij de bakkersgisten?
Deze zijn mindergevoelig aan temeratuur?
- Dus voor voeding een kopje gekookte havermout. Versneden fruit volstaat ook hiervoor? En voeding/nutrients is alleen nodig bij sugarwashes?
- Citroen sap voor Ph omlaag brengen en baking soda omhoog?
- om te mash te filteren een mooncloth inplaats van een turboclear volstaat?
-En is de 3gr per L een standaard bij droge gist? Of alleen bij bakkersgist? Of verschilt dit ook nog eens per merk? En hoe kom je dan te weten wat een juiste hoeveelheid gr per L is?
En de voorverpakte producten...
- Welke gisten/merken raden julli hier aan of af?
Zoals bv turbo gist van still spirits? Er zijn verschillende gisten voor verschillende mashes/dranken die sneller werken of meer smaak geven of behouden. Zoals dus still spirits turbo gist en turbo carbon met turbo clear combi dat mij wordt aanbevolen in gebruik met de t500.
-De turbo carbon of eenderwelke, is alleen nodig bij turbo gisten. Neemt dit geen smaken weg?
Alvast bedankt!