Meldingen
Alles wissen

Gist! Help...


Berichten: 0
 Anoniem
Topic starter
Deelgenomen: 52 jaren geleden

Hallo aan allen!

Ik ben nieuw hier en ben zeer geïnteresseerd in het opstarten met stoken. Ik ben al 3 maand opzoek werk aan het doen met alles omterent stoken. Zo heb ik dus al beslist dat ik de t500 met reflux en alembic ga aanschaffen. Ik ben denk ik van de belangrijkste zaken en processen op de hoogte. Ook van het fermenteren.

Maar nu..de gisten!?

Er worden zoveel gisten aangeboden voor wat je ook maar van plan bent. Turbo gist hier met een turbo clear daar en een turbo carbon hier terug...ik weet waarvoor ze dien maar is het wel nodig?

Vroeger hadden ze dit niet! Maar nu doen ze het lijken alsof het moet. Voor clear spirit met t500 reflux moet de boven vermelde gisten met carbon en clear gebruiken!  Voor t500 alembic heb je dan rum gist whisky gist etc... op deze mannier loop de kost op! But de kost is nu geen probleem maar je moet het allemaal wel hebben liggen. Heb je hte niet is het eerst bestellen.

Kan iemand mij meer uitleggen over de gewone bakkers gist. Bruggeman bv?

Kan ik gewoon goed fermenteren en stoken met bruggeman gist?                  Kan ik clear spirit zoals vodka maken? Kan ik het gebruiken met fruitmash? Voor rum en whisky?  Welke zijn de hoeveelheden gist bruggeman die ik moet gebruiken per 20 liter? Gistingstijden? Is er verschil in hoeveelheid gist te gebruiken per soort mash en hoeveelheid suiker maar nog steeds de 20liter mash?

Kortom alles wat je me kan bijleren van een gewone gist uit de winkel om de hoek.

Ik zal ook zeker de typische gisten uitproberen die aangeboden worden speciaal om te stoken, maar will niet gebonden zijn om alleen die te gebruiken. 

 

Dank bij voorbaat en kijk ernaar uit wat jullie ervaringen zijn en knowledge die mij wijzer maken.

Beantwoorden
20 reacties
Alchemist
Berichten: 2470
Registered
(@alchemist)
Nobel Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Bakkersgist is een prima allround gist, het doorstaat de meeste vergistingen en kan in theorie tot een 12% opbrengst leveren. Het kan in principe voor iedere vergisting worden ingezet en zal een aardig product opleveren, bepaalde andere gisten kunnen meer sturen op smaak (Turbo heb ik geen ervaring mee en doe ik geen uitspraak over).

 

Dosering die ik zou aanhouden;

  • Droge Bakkersgist, dosering 30 à 50 gram per 20 liter.
  • Verse Bakkersgist, dosering 20 à 40 gram per 20 liter.

 

Aanbevolen soorten gistvoeding (want dat heeft de gist zeker nodig, het teert niet alleen op suiker) zijn;

  • Diammoniumfosfaat, dosering 6 à 12 gram per 20 liter. 
  • Distillers Yeast Nutrients, dosering zie verpakking.
  • Marmite, dosering 20 à 30 gram per 20 liter.
  • Gekookte havermout, kookvocht mag erbij, dosering kopje per 20 liter.
  • Gekookte witte bonen, kookvocht mag erbij, dosering kopje per 20 liter.

De toevoeging van een gemalen mineralen tablet zal de vergisting ook goed doen, bepaalde mineralen zoals mangaan komen weinig voor in (leiding)water.

 

Tijd van de vergisting is afhankelijk van een aantal factoren, met een bakkersgist kun je rekenen op 2 a 4 weken standaard.

Beantwoorden
4 Reacties
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1354

@alchemist, ik ga uit van iets meer bakkersgist. Omdat de T500 een inhoud heeft van 25 liter en de meeste gist emmers 30 liter ga ik uit voor 25 liter stookwijn:

70 gram droog/poeder (10 zakjes) Dr. Oetker Gist Levure Instant.

168 gram vers/nat (4 blokjes) Bruggeman bakkersgist.

Droog of vers maak qua gist niet zoveel uit, alleen is droog langer houdbaar en echt overal te koop.

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2470

@rumo Ik pitch zelf inderdaad iets lager, meeste van m'n brouwsels zijn dusdanig potent dat het anders uit het waterslot komt 😉

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1354

@alchemist ik heb gehoord dat jij zelf ook nogal......... 🤭

Beantwoorden
 Anoniem
Deelgenomen: 52 jaren geleden

Berichten: 0

@alchemist 

Zeer vriendelijk bedankt voor het tijd nemen om een heel duidelijk en informatief antwoord te geven hier!👍

Welke gist uit de winkel om de hoek raad jij aan?

Welke temperaturen zijn aangeraden met bakkersgist zoals bruggeman of dady yeast? De bakkersgisten zouden minder temperatuur gevoelig zijn?

Welke kant en klare gist voorverpakt, verkocht om te stoken raad jij aan?

Ook de voeding inderdaad kan je kant en klaar kopen. En ik ga alles wel eens uit proberen om verschil te vinden in de uitkomst. Maar inderdaad hier kunnen weer de gewone huisproducten werk leveren. De havermout is een goede tip! Versneden fruit zou ook helpen als voeding?

 

En citroenzuur is dit ook iets dat standaar erbij moet? Hier op dit forum lees il vele berichten dat ze het standaard erbijdoen terwijl op de Amerikaanse forums het alleen doen bij verkeerde ph waarde. Als ik mijn niet vergis citroenzuur en bakingsoda bij verkeerde waarden te hoog of laag.

 

Alvast bedankt!

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 8471
Registered
(@robbert)
Illuster Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Bakkersgist is Inderdaad  droog  3 gram per liter !  En nat zit je op 6 gram per liter. .  70 -75 gr op 25 liter  droog !

(Bij grote hoeveel heden kun je iets minder gebruiken 200 gr op 100 liter 1500 gr op 1000 liter.  )

 

Beantwoorden
1 Beantwoorden
 Anoniem
Deelgenomen: 52 jaren geleden

Berichten: 0

@robbert 

<span;>Bedankt aan allen voor de duidelijke en leerzame antwoorden!

<span;>Ik ben van plan om alles uiteindelijk zelf uit te proberen. Dus de voorverpakte gisten gemaakt voor stoken met de voorverpakte voedingen en clearingen. Het voordeel is dat daar alles mooi op Staat uitgelegd. Ook ga ik gewoon de winkel om de hoek producten proberen zodat ik zelf kan zien wat de Verschillen zijn.                             

<span;>Nu, de huishoud producten..
<span;>-Welke bakkersgisten raden jullie aan? Zo zie ik Bruggeman veel opkomen en redstar dady yeast. Dady yeast zie ik nergens te koop hier bij ons.
<span;>-Wat zijn de algemene fermentatie temperaturen bij de bakkersgisten?
<span;>Deze zijn mindergevoelig aan temeratuur?
<span;>- Dus voor voeding een kopje gekookte havermout. Versneden fruit volstaat ook hiervoor? En voeding/nutrients is alleen nodig bij sugarwashes?
<span;>- Citroen sap voor Ph omlaag brengen en baking soda omhoog?
<span;>- om te mash te filteren een mooncloth inplaats van een turboclear volstaat?
<span;>-En is de 3gr per L een standaard bij droge gist? Of alleen bij bakkersgist? Of verschilt dit ook nog eens per merk? En hoe kom je dan te weten wat een juiste hoeveelheid gr per L is?

<span;>En de voorverpakte producten...
<span;>- Welke gisten/merken raden julli hier aan of af?
<span;>Zoals bv turbo gist van still spirits? Er zijn verschillende gisten voor verschillende mashes/dranken die sneller werken of meer smaak geven of behouden. Zoals dus still spirits turbo gist en turbo carbon met turbo clear combi dat mij wordt aanbevolen in gebruik met de t500.
<span;>-De turbo carbon of eenderwelke, is alleen nodig bij turbo gisten. Neemt dit geen smaken weg?

<span;>Alvast bedankt!
<!-- Verwijderde link >

Beantwoorden
McCorner
Berichten: 376
Registered
(@mccorner)
Zeer Actief Lid
Deelgenomen: 4 jaren geleden

Wat de turbo gisten betreft: ik heb ze zelf gebruikt in combinatie met de T500, maar op gegeven moment zonder gebruik te maken van turbo clear en/of carbon. Twee keer stoken, bij tweede keer voorloop weg en op tijd stoppen, dat levert een redelijke neutrale alcohol op. Niet te vergelijken met een basis van graan of druiven extract, maar best bruikbaar. Maar ook met turbo gisten niet volle bak gaan met de suiker, het resultaat met zo'n 5,5 kilo vind ik beter dan met 8 kilo.

Beantwoorden
Berichten: 0
 Anoniem
Topic starter
Deelgenomen: 52 jaren geleden

Bedankt aan allen voor de duidelijke en leerzame antwoorden!

 

Ik ben van plan om alles uiteindelijk zelf uit te proberen. Dus de voorverpakte gisten gemaakt voor stoken met de voorverpakte voedingen en clearingen. Het voordeel is dat daar alles mooi op Staat uitgelegd. Ook ga ik gewoon de winkel om de hoek producten proberen zodat ik zelf kan zien wat de Verschillen zijn.                             

 

Nu, de huishoud producten..

 

-Welke bakkersgisten raden jullie aan? Zo zie ik Bruggeman veel opkomen en redstar dady yeast. Dady yeast zie ik nergens te koop hier bij ons.

 

-Wat zijn de algemene fermentatie temperaturen bij de bakkersgisten?

 

Deze zijn mindergevoelig aan temeratuur?

 

- Dus voor voeding een kopje gekookte havermout. Versneden fruit volstaat ook hiervoor? En voeding/nutrients is alleen nodig bij sugarwashes?

 

- Citroen sap voor Ph omlaag brengen en baking soda omhoog?

 

- om te mash te filteren een mooncloth inplaats van een turboclear volstaat?

 

-En is de 3gr per L een standaard bij droge gist? Of alleen bij bakkersgist? Of verschilt dit ook nog eens per merk? En hoe kom je dan te weten wat een juiste hoeveelheid gr per L is?

 

En de voorverpakte producten...

 

- Welke gisten/merken raden julli hier aan of af?

 

Zoals bv turbo gist van still spirits? Er zijn verschillende gisten voor verschillende mashes/dranken die sneller werken of meer smaak geven of behouden. Zoals dus still spirits turbo gist en turbo carbon met turbo clear combi dat mij wordt aanbevolen in gebruik met de t500.

 

-De turbo carbon of eenderwelke, is alleen nodig bij turbo gisten. Neemt dit geen smaken weg?

 

Alvast bedankt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beantwoorden
11 Reacties
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2470

@roy84 Misschien eerst een stapje terug te doen, de vragen lijken af en toe wat dingen door elkaar te halen.

 

Iedere vergisting heeft voedingsstoffen nodig, deze kunnen uit de producten komen die vergist worden zoals bij granen, op suiker alleen kan gist niet teren ondanks wat er soms beweerd wordt. Waar die voeding vandaan komt kan wel wisselen, kan uit het graan zijn, toegevoegd aan de gist (wat ik meen het geval is bij Turbo gisten), ofwel specifieke gistvoeding, gekookte bonen. 

 

Tijdens het maischen van de granen, bijvoorbeeld bij Whisky / Jenever / Bier, worden behalve de omzettingen van suiker vanuit zetmeel ook aminozuren, eiwitten en ander spul gevormd wat bijdraagt als voeding. Suiker en melasse leveren verwaarloosbare hoeveelheden voeding dus zal er iets toegevoegd moeten worden, wil je een makkelijke oplossing? Kook gist kapot en voeg deze toe.

 

Ik heb verschillende bakkersgisten geprobeerd, Bruggeman, Dr Oetker, iets met een Italiaanse vlag erop. Die werken als in dat ze de vergisting doorlopen, qua smaak bij een Whisky of Rum zijn ze voldoende maar andere gisten kunnen hier meer in betekenen. Bakkersgist werkt op kamertemperatuur prima, dus 18 a 25 graden is in de regel geen probleem. Gevoeligheid temperatuur is iets dat gisten allemaal hebben onafhankelijk van het bereik waarin ze werken, sterk schommelende temperaturen is nooit goed voor een vergisting en het levert de kans op problemen.

 

p.H aanpassen:

 

  • p.H. verlagen: Citroenzuur, Wijnsteenzuur, Calciumsulfaat, Melkzuur, Fosforzuur.

Kleine opmerking, bij het gebruik van Fosforzuur, met name de sterker geconcentreerde varianten dient slechts weinig te worden toegevoegd omdat de p.H. kan doorschieten.

  • p.H. verhogen: Calciumchloride, Krijt, Natriumcarbonaat.

 

De 3 gram per liter is een goede hoeveelheid onafhankelijk van het soort gist (Turbogisten daargelaten), een te hoge pitch levert schoonmaakwerk en een te lage pitch kan een slepende vergisting teweeg brengen wat voor het eindproduct vele malen schadelijker is.

 

Snel werken met gist geeft vaak een minder resultaat, bij vergistingen die bedoeld zijn om smaak in een drank te krijgen is een langere vergisting (circa 3 a 5 weken) wenselijk omdat er de tijd is om bepaalde smaken of voorlopers ervan te realiseren. 

 

Type gisten die meer of minder geschikt zijn voor een bepaalde drank hebben deels te maken met hetgeen wat je wilt bereiken met de drank, een mooie allround gist is de Mangrove Jacks M44 US West Coast.

Beantwoorden
 Anoniem
Deelgenomen: 52 jaren geleden

Berichten: 0

@alchemist 

 

 

 

 

 

 

 

Alweer bedankt voor het zeer duidelijke en uitgebreide antwoord! Thx

Beantwoorden
Lambik
Registered
(@lambik)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 109

@alchemist 

Ik lees vaak dat de PH waarde belangrijk is voor een goede vergisting. Ik heb de PH nooit gemeten en heb de laatste tijd eindelijk een best goede kwaliteit alchohol kunnen produceren. Maar wat is een juiste PH waarde, hoe kan ik deze het beste meten (PH stripje?), en wat zijn de gevolgen van een te hoge of te lage waarde?

groet, Lambik

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2470

@lambik Voor de meeste niet fruit vergistingen kun je het beste rond de 5,5 zitten, p.H. is zeker belangrijk omdat veel van de omzettingen afhankelijk zijn van de p.H. (het omzetten van suiker naar ethanol gebeurd via een paar omzettingen). 

 

Een te lage waarde zorgt ervoor dat de vergisting stopt, een te hoge waarde zal in de praktijk niet snel voorkomen (echter worden vinden onder de forumleden soms wonderen plaats, meestal niet de goede variant 😉 ), maar het zal het opstarten wat vertragen sowieso.

 

p.H. strips is de makkelijkste manier om te beginnen, ik gebruik ze zelf ook vanwege het gemak. Een digitale p.H. meter kan zeker ook maar die moet je ijken, de electrode altijd vochtig bewaren en af en toe kijken of de ijking niet verlopen is. 

Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2470

Toevoeging, p.H. houdt ook bepaalde schimmels en bacterien buiten de vergisting met name bij fruit.

Beantwoorden
Lambik
Registered
(@lambik)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 109

@alchemist 

Wederom bedankt. Duidelijk verhaal.

Beantwoorden
Lambik
Registered
(@lambik)
Deelgenomen: 8 maanden geleden

Actief Lid
Berichten: 109

@alchemist 

Is natrium carbonaat hetzelfde als baking soda van de supermarkt?

1643286032-9767C235-0788-48F9-ADBE-B84BDE5E2E6D.png
Beantwoorden
Alchemist
Registered
(@alchemist)
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 2470

@lambik

Ingrediënten

Ingrediënten: Natriumbicarbonaat voedingskwaliteit

 

Bron: Appie Heijn

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1354

@roy84 dat zijn een hele hoop vragen. Maar ik raad je aan om eerst te beginnen en om dan kleine stapjes te nemen. Als je dan tegen vragen oploop kan je die hier altijd stellen. De meeste van je vragen zijn al eens gesteld op het forum maar soms wat moeilijk te vinden. Als je er dan niet uitkomt is er altijd wel iemand die wil helpen. Schaf bijvoorbeeld eens een gistemmer aan en wat suiker, citroenzuur en gist(en water) en kijk of je dat dan kan laten bubbelen.

Beantwoorden
RuMo
 RuMo
Registered
(@rumo)
Deelgenomen: 5 jaren geleden

Nobel Lid
Berichten: 1354

Oja, en iets wat je als gist voeding gebruik.

Beantwoorden
 Anoniem
Deelgenomen: 52 jaren geleden

Berichten: 0

@rumo 

Bedankt voor de tip! Neem het zeker ter harte. heb nu zeer veel tijd nu ik tijdelijk in buitenland zit voor werk. Maar met beperkt internet in gb en tijd.

heb hier op het forum inderdaad het meeste al gevonden in andere topics maar het gist gedeelte bleef een beetje onduidelijk, het bakkers gist gedeelte dan toch.

ik heb al besloten dat ik de t500 ga kopen maar ook dat ik inderdaad zoals jij net melde eerst een gisting emmer ga kopen met de airstill. Das klein genoeg om te starten. Dit jaar veel weg, dus de airstill is ondanks de tijd een goede starter.

Ik ben gewoon het type persoon dat enorm veel en grondig opzoek werk doe voor ik aan iets begin.

dankjewel voor alle advies en tips!

 

Beantwoorden
Deel:

©2022 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?