Hoi beste mede stokers Ik heb vorig weekend een rum mash gemaakt zoals ik al eerder heb gedaan. Ik heb nu alleen me oude rest stooksel erbij gedaan. Nu is het alleen zo dat op me 50 liter het niet wil gisten. Wat doe ik fout?!?!?
Me doe je fout. Dat moet mijn of m'n zijn, neem ik aan. 😉
Ik zou zelf nooit een oude rest stooksel bij mijn most doen. Tenminste: ik neem aan dat je met stooksel destillaat bedoelt, en niet de spoeling die achterblijft in de ketel. In het stooksel zit veel alcohol en daar houdt gist niet van. De resten stooksel (bijv. voor- of naloop) kun je bij de wijn voegen in de ketel als je gaat stoken, maar niet in de most als je gaat vergisten.
Spoeling bij de most zou ik nog wel eens doen, maar dan goed de pH controleren en/of schelpen of eierschalen toevoegen. Wijn of bier worden tijdens de vergisting wat zuurder en de spoeling is dus ook zuur. Dat kan te veel van het goede zijn.
te koud ?
Te heet geweest ? ( gist kan max 40 gr hebben )
te zuur ?
het restant bevatte nog alcohol (percentage boven 8 % kan problemen geven .)
te basis ( te weinig zuur ) ?
te weinig zuurstof om te starten ?.
Te veel zuurstof doet afsterven ?
oude stooksel bevat infectie die gist stopt ?
te weinig suikers ?
Allemaal mogelijkheden waardoor het zou kunnen stoppen .
p.s. je zou kunnen verdunnen met water dar even heeft gekookt en daarna terug gekoeld naar 22- 25 gr.
Wat kalk erbij . ( of kokkelschelpen of e.v.t eierschaal ) als er nog genoeg levend gist is begint het vanzelf weer .
Van de wijze heren hier boven in het verleden ook een paar tips gehad betreft deze "klacht"
Ik wilde een 2de generatie rogge opstarten, daar gebruik je ook een gedeelte van het stuk wat overblijft in de stookketel. Dit is erg zuur en dus de pH zo laag was dat bij mij ook de gist niet wilde starten. GEBRUIK GEEN baking soda (thx Robbert 🙂 ), zorgt voor zwavelwaterstof.Â
bakingsoda alleen gebruiken i.d.d. bij strippen nooit aan jou vergisting toevoegen .
Jij wilde dus het drap / burned ale ( dunder ) gebruiken .
Daar zitten i.d.d. veel zuren in en resten alcohol .
Gebruik nooit te veel daarom . er zijn heel veel misverstanden en spookverhalen over hergebruik van deze restanten vooral betreft het toevoegen aan het gistvat .
Schelpen of wat kalk , water, en suiker bijvoegen om jou vat weer opgang te krijgen en lekker warm zetten .
bakingsoda alleen gebruiken i.d.d. bij strippen nooit aan jou vergisting toevoegen .Â
Bedoel je hiermee tijdens het strippen of na het strippen?
Ik meen gelezen te hebben (homedistillers misschien?) dat je baking soda alleen toevoegt na het strippen en voor de fijnstook. Anders zou je blauw distillaat kunnen krijgen.
Baking soda is bij mij een gevalletje klok/klepel en ik wil het eens gaan proberen.
Â
Bij je eerste stook voor de ketel dichtgaat voeg je baking soda toe .
Kan ook bij 2 e overhaal alleen moet je minder toevoegen omdat je anders blauwe zweem krijgt .
MAAR ! wanneer jou basis brouwsel goed vergist is en je maakt gelijk duidelijk jou scheidingen Op tijd dan zou in principe geen baking soda of kool nodig zijn correcties nodig zijn .
correcties als bakingsoda of kool niet nodig . wanneer basis goed is .
Ik bedoelde dus wel wat achter blijft in de ketel. Dit heb ik opgeslagen en nu weer toegevoegd aan nieuwe mash . Alcohol percentage hiervan heb ik niet gemeten maar 10 liter oud op totaal 30 liter nieuw zou genoeg moeten verdunnen omdat ik uit het oude de alcohol er grotendeels deels uitgespookt had
Oei . Dat zijn een hoop opties
Gist heb ik wel vrij warm toegevoegd (en was dus bang voor sterven) en dus had ik van de week zonder resultaat nog een zakje gist toegevoegd.
Oude stooksel en infectie daar ben ik een beetje bang voor....
Thnx vooralsnog allemaal. Ik ga eerst proberen met citroen wat er vannacht gebeurd en dan morgen water plus eierschalen toevoegen
Bij het maken van een rum willen mensen vaak gebruik maken van de restanten achtergebleven in ketel . het burned ale .
ook wel dunder genoemd .
Gebruik van burned ale kan zeker beneficiair zijn aan de rum.
de burned ale / dunder zijn Restanten waarin nog vezels en ander organisch product is achtergebleven . deze bevatten ongeveer zo een 3% organische zuren o.a : azijnzuur , propaancarbonzuur / boterzuur / verzadigde vetzuren , ethyl acetaat en zwavelzuur .daarnaast bevat de burned ale / Dunder diverse bacteriën en mineralen.
het opnieuw introduceren van de dunder aan de masch zal ph waardes verlagen . De bacteriën zorgt voor een sterke wilde vergisting . en veranderen van smaak.
maar bij verkeerd gebruik kan het ook te veel zuren meebrengen .
Er zijn heel veel verhalen rond dunder en bewaren in dunder pits .
Veel verhalen de een nog spectaculairder dan de ander.
Maar als je de oude boeken als Rum making naleest komt het toch iets nauwkeuriger met hergebruik .
Citroen maakt zuurder. Eierschalen maken minder zuur. Baksoda maakt ook minder zuur en wassoda nog minder.
Hou ons op de hoogte.