Meldingen
Alles wissen

Prestige Turbo Pure 48 uur

Pagina 1 / 8

Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Ik heb een wash gemaakt met 8kg suiker en die staat nu al 10 dagen te borrelen. Ik heb echter niet de indruk dat het de laatste 4-5 dagen in tempo afneemt. Er zijn elke minuut toch nog een drietal ledigingen van het waterslot en als ik eens goed schud spuit het water er nog steeds uit. Volgens de handleiding duurt het iets meer dan 7 dagen bij 20°-30°C. Bij mij staat het nu op 17°C (eerst 20°C maar met het afkoelen van de laatste dagen...). Hebben jullie een idee hoe lang het in deze conditie nog duurt voor het uitgegist is?

Beantwoorden
113 reacties
Berichten: 1677
(@wiliam)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Volgens mij , en het klinkt flauw, duurt het tot het uitgegist is, de dagen op een verpakking zijn een richtlijn, maar elke temperatuur, luchtdruk, vochtigheid, beïnvloed de gistingssnelheid. Vreemd maar in de winter, onder dezelfde temperatuur omstandigheden, duren mijn vergistingen,  dagen langer dan in de zomer. Ik vergist wijn, gecontroleerd dus aan de temperatuur kan het niet liggen, dus geduld hebben. SG meten aan het begin en je weet meteen je suikerverhouding, ook dit kan soms invloed hebben, of je gist is gewoon wat trager.

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Ik vergist nooit suiker maar het is verschilend soms duurt het bij mij met fruit 3 weken soms 4 het gist zolang het suiker in alcohol word omgezet.heeft met themparatuur te maken en nog meer factoren,dus gewoon geduld.ik zit op mijn mais te wachten tot hij uitgegist is,dacht dat hij ook al klaar was,

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Zoals gewoonlijk vroeg ik naar de bekende weg...

Ik zie de suikerwash eerder als een oefening naar de toekomst toe en misschien krijg ik er nog een drinkbare gin uit als bonus ...

Beantwoorden
evds3
Berichten: 1415
(@evds)
Noble Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

SirOLF

ik heb altijd 3 emmers met suiker staan te gisten en ik reken met uitklaren altijd op 1 maand voor een emmer klaar is

Beantwoorden
Berichten: 3546
(@nimrax)
Lid
Deelgenomen: 7 jaar geleden

als ik eens goed schud spuit het water er nog steeds uit.

Advies: Niet schudden! Je vermengt dan het residu (dode gistcellen en overige chemie) weer door je stookwijn heen en moet ook weer bezinken, wat ook weer extra dagen kost omdat het koolzuur dat bemoeilijkt om weer neer te slaan.
Luister naar de mannen hierboven: geef het tijd, tenminste 7 dagen bij turbo suikervergisting. Cheers man 😉

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Je zegt 8 kilo te hebben opgelost .
In hoeveel water ???

Gist produceert naast koolzuur en alcohol ook nog aantal andere afvalstoffen .
Wanneer gist hard moet werken om veel suiker te verwerken moet het ook de afvalstoffen kwijt maar hij krijgt het ook zwaarder door zijn eigen " vervuiling " . en alcohol .
Hij heeft dus voldoende vocht nodig .

Neem 3 liter water . verwarm dat even tot 80 - 100 graden . laat het hierna afkoelen tot zelfde temp als vat en voeg het water toe .
En geef het tijd !

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

In totaal is het 25l (zoals op de verpakking).

Ik dacht met het schudden de gistcellen wat naar boven te brengen en het proces wat te versnellen. Zullen we dus niet meer doen ...

Beantwoorden
Robbert
Berichten: 9972
(@robbert)
Illustrious Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Een keer schudden kan geen kwaad als de stookwijn maar daarna 48 uur tijd heeft voor bezinken .
Die moderne gisten willen zoveel mogelijk alcohol uit zo weinig mogelijk volume .
In optimale situatie zal dat zeker wel werken volgen voorschrift maar jou water kwaliteit en suiker kwaliteit zal niet altijd zelfde zijn als waar de gist mee is " getest " / beschreven " .
Neem wat ruimer water of voor zelfde hoeveelheid suiker / alcohol opbrengst.
of wat minder suiker . minder alcohol .
bij goed milieu krijgt elke gist nagenoeg zelfde hoeveelheid alcohol uit kilo's suiker . bij ene ( b.v. turbo ) gist is dat 7 kilo op 25 liter 18% is +/- 4,5 liter alcohol en ander (b.v. bakkers) gist gebruik je 7 kilo suiker op 37 liter water heb je 12% maar dat is ook +/- 4,5 liter alcohol .
Gist sterft af of stopt door gevoeligheid voor te veel alcohol , slecht milieu of gewoon omdat suiker op is .
Goed milieu , goede temperatuur suikers en voeding .

Beantwoorden
Berichten: 196
Topic starter
(@sirolf)
Estimable Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

Bedankt voor de info, volgende keer misschien met wat meer water werken dus. Misschien dat ik straks een beetje aanleng. Ik kan sowieso wel nog een paar dagen wachten voor het bezinken. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Schudden doe ik wel altijd. Kan je zien of alles nog leeft en heb er geen slechte ervaringen mee. Maar ik laat ook gerust het deksel er een dag af als ik gemeten heb. Komt altijd goed maar hoe meer suiker hoe langer het duurt laat staan onder de 20 graden. 

Beantwoorden
Berichten: 4146
(@lummel)
Famed Member
Deelgenomen: 8 jaar geleden

Of temperatuur verhogen maar volgens mij is de kwaliteit dan slechter. Maar 17 tot 20 graden duurt lang.  Bij mij ook. Zeker het laatste stukje is mijn  ervaring

Beantwoorden
Berichten: 22
 Bass
(@bass)
Eminent Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

SirOlf geef het de tijd die er voor nodig is !
Andere vergistingen zonder turbo,s kosten vaak nog meer tijd !
Ik ben afgestapt van de turbo gisten omdat het mij niet bevalt , er zitten mij veel te veel bijsmaakjes aan ondanks dat ik deze met de boka stookte !
Moest gaan filteren over koolstof om er iets fatsoendelijks van te maken !
Stoken is een hobby neem er de tijd voor en je zult betere resultaten hebben !

Bass

Beantwoorden
Berichten: 0
(@Anoniem)
Deelgenomen: 1 seconde geleden

Stoken is net als een huwelijk,veel geduld hebben.?

Beantwoorden
Berichten: 76
(@vodkaman)
Trusted Member
Deelgenomen: 6 jaar geleden

hallo heb nu twee keer een suikerwash gestookt een geproduceerd met de alcotec 48 turbogist en de ander met de snake C48 turbogist. Beiden hebben de suiker volledig vergist. Gestookt heb ik met de Still Spirits T500. Beide gisten produceren alcohol met een scherpe bijsmaak. Bij de 2e stook heb ik op 25 liter ongeveer 38 gram baking soda toegevoegd. De smaak was ietwat neutraler echter denk dat ik alles door actieve kool moet gaan filteren om de boel wat zachter te krijgen. IK heb nu nog een wash klaar staan geproduceerd met de Snake C3 Turbogist. Dit is al overgeheveld van de gist en ik heb er al 38 gram baking soda aan toegevoegd op 25 liter dit om de bijsmaak van de gist te verminderen. Wil uiteindelijk uitkomen op neutrale alcohol. Verder denk ik dat de Still Spirits T500 gewoon goed zijn werk doet.

Als iemand nog tips heeft hou ik mij aanbevolen.

Beantwoorden
Pagina 1 / 8
Deel:

©2024 Powered by Solydee Advies & IT

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?