Voor mijn volgende stooksel wil ik eens een test doen hoe diep biergist doorgaat.
Als biermaker beschik ik over een uitgebreide gistbank waaronder één die éénmalig is uitgebracht door Whyeast, de Flanders Golden Ale. Gewone biergisten kunnen wort van zeg maar 1070 vergisten tot 1010. Die Flanders gaat door tot 1002
Nu heb ik 100ml suikeroplossing gemaakt met SG 1100. Daarin heb ik enkele verkookte rijstkorrels gedaan als drager voor het koolzuur. pH aangezuurd tot 5 + 0,1g samengestelde gistvoeding (uit dode gistcellen, vitamines, mineralen en aminozuren).
Ik heb gisteren een mini starter gemaakt van 10ml met steriel wort en die "Flanders", vandaag was die gestart en toegevoegd aan mijn suikeroplossing, nadat ik de oplossing een tijdje belucht heb met mijn luchtpompje om de gist wat zuurstof te geven voor een vermenigvuldiging van de cellen.
Dit wil ik op 22°C. laten gisten en volgende week begin met meten hoever de vergisting staat
In mijn suikerwash van 25L ga ik de suiker in 2 beurten toevoegen niet 8 kg in een keer. Die kan ik vergisten in mijn thermostatisch verwarmde gistkast
Leuke test, ben benieuwd naar de resultaten.
zal mij benieuwen wat uitkomst is .
8 kilo op 25 l is vrij veel waardoor gist wel zwaar krijgt .
kun je gebruik maken van een chromatograaf voor ook te zien wat er naast ethyl meer gevormd is ?
De oplossing van 100 ml die ik nu gemaakt heb bevat 26,1g suikewater is evenredig aan 8 kg op 25L Beiden hebben een SG van 1100.
Een chromatograaf heb ik niet en kan dus niet zien wat er door de gist allemaal gevormd is. Wat ik wel heb is een microscoop en een telkamer waarmee ik gisten kan zien en tellen.
Helaas is een gaschromatograaf erg duur voor alleen hobby aan te schaffen .
Ik heb hier een hele oude staan uit jaren 70 . Nu jaren niet meer gebruikt omdat ik altijd zelfde werk dus steeds zelfde resultaat meet je niet meer.
het Apparaat gaat niet meer aan .
moet eens nagekeken .
Mijn suiker oplossing van 1100 is toch een beetje te sterk, want het komt heel traag op gang.
Heb de oplossing vandaag verdund naar 1050.
Wordt vervolgt.
Als je met een biergist een suikeroplossing gaat vergisten vergist hij alles.
Bij het vergisten van een wort zal er tussen verschillende gisten (bij hetzelfde wort) verschil optreden doordat de ene gist wat meer soorten suikers kan verteren dan de andere.
Als je een suikeroplossing hebt zal voor alle biergisten dezelfde vergistngsgraad komen (tenzij je boven de alcoholtolerantie komt, niet genoeg gist toevoegt, geen voeding etc).
Ondertussen is het heel ver uitgegist tot SG 988. De test is goed geslaagd.
Volgende week ga ik bier brouwen en wil de gistbodem van het gistvat herbruiken (na het spoelen om de dode cellen er uit te halen) om 25 of 30L suikerwash te vergisten.
Een cultuur om te bewaren zo te lezen .
?
Het bier is om op te drinken en de suikerwash is om een stook test te doen en proberen eens iets lekkers te bekomen. Het stoken heb ik nog niet in de vingers.
Een vraagje, wat is gemakkelijker om een constante brug temperatuur te bekomen, 25L wash of beter 10L nemen
De brugtemperatuur zal altijd oplopen naar gelang er meer alcohol uit je wash wordt gestookt Walter.
Bij het distilleren van een drank dan laat ik temperatuur stijging gaan tot een bepaalde max . afhangend van soort kan dat zijn 82 , 84 of 88 of max 92 gr . bij distilleren van puur alcohol hou ik de temperatuur op 78,3 - max 81 .
kwestie van bij blijven en gasdruk regelaar terug draaien .
Komt er na de 81 graden alleen nog maar tails uit bij suikerwater ?
Ik stook meestal door tot 92 graden maar nooit goed opgelet of dit na 81 graden nog bruikbaar was.
De test is goed geslaagd.
Had je er geen bakkersgist in gedaan was het een geslaagde test 😀